SISÁK IMRE JÁNOS

Full text search

SISÁK IMRE JÁNOS
SISÁK IMRE JÁNOS (MDF): Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Miniszter Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! A Magyar Demokrata Fórum politikájának központi kérdése a népesedéspolitika, a magyar népességfogyás ütemének megállapítása. A népességfogyást a nemzeti fejlesztési terv is a legnagyobb veszélyek sorában említi. A költségvetési évtől távolabb látó és nemzeti sorskérdéseket felvállaló politikának e veszélyt érzékelni kell, és olyan cselekvési programot kell működtetni, amellyel a társadalomra kiható pozitív változást tud elősegíteni, és amelynek hatását még utódaink is bizton érzékelik. Ezért vetődik fel joggal az a kérdés, hogy szükséges-e adóztatni a nagycsaládos háztartásokat.
A liberális felfogás szerint a gyermekvállalás magánügy, de az már nem magánügy, hogy a romló népegészségügyi mutatók és elöregedő társadalmunk miatt rohamosan csökkenő népességen belül egyre kevesebb lesz a gyermek. Mert eljönnek azok az évtizedek, amikor nem lesznek elegen azok, akik megkeressék és kitermeljék a mai aktív korúak nyugdíját, kórházi ellátását, gyógykezelését, gyógyszertámogatását; legyenek az akkori ellátatlan szegények liberális vagy konzervatív felfogásúak, a hiány a társadalom többségét fogja sújtani. A huszonegyedik század első évtizedének legsúlyosabb nemzetpolitikai kérdése tehát úgy hangzik: lesz-e elég aktív kereső, aki kitermeli a növekvő nyugdíjtömeget, és lesz-e elegendő járulékbefizető, aki megtermeli az egyre költségesebb egészségügy kiadásait. A kérdésre a válasz egyszerűen - a jelenlegi kormánypolitikából adódóan - a “nem”. A jelenlegi, káoszt idéző kormánypolitika semmilyen kiszámítható és biztos jövőképet nem nyújt azok számára, akiknek nem pusztán személyes sorsa függ a mindenkori kormány adópolitikájától, de arra a kalandor elgondolásra vetemedtek, hogy e kiszámíthatatlan világban is vállalják gyermekeik felnevelését, illetve vállalnák, ha hagynák őket.
Az egész társadalom érdeke, hogy több gyermek szülessen, és a felnevelkedő korosztályok soraiból minél többen szerezzenek jó munkaerő-piaci pozíciót. Ennek egyik előfeltétele a nagycsaládos háztartások jövedelemtermelő képességének biztosítása. Ma a gyermekes háztartások egynyolcadában van három vagy annál több gyermek. A gyermekszám növekedésével a háztartások jövedelme drámai mértékben csökken. A három vagy annál több gyermeket nevelő háztartásokban élő családok egy főre jutó átlagjövedelme nem éri el az egy gyermeket nevelő családok egy főre jutó jövedelmének a felét. A nagycsaládok többsége egykeresős, azaz egy eltartóra négy-öt eltartott jut, ebből következően a felelősségük is fokozott. A több gyermek szülése miatt a nagycsaládos édesanyák többsége nem tudja folytatni kereső tevékenységét, a több gyermeket nevelő családfők felelőssége ezért fokozott, mivel munkahelyük elvesztése után az egész család elszegényedhet.
Nagy családban nevelkedik közel minden negyedik gyermek, összesen 571 ezer fő. A nagy családot eltartó keresők viszont az összes aktív keresőnek mindössze az 5 százalékát teszik ki. Felvetődik a kérdés, szükséges-e adót fizetnie annak, akinek a vállán ekkora teher és felelősség van. Mekkora hiányt okozna a költségvetésben, ha addig az egy főre jutó jövedelemig nem kellene adózniuk a nagycsaládos családfenntartóknak, mint amennyit az egygyermekes, illetve gyermek nélküli háztartások realizálni tudnak, azaz 5-600 ezer forint/fő/év? Ez az adókedvezmény lefedné évente a 2,5-3 millió forint nettó jövedelmet egy olyan családnál, ahol három kiskorú gyermeket nevelnek, az édesanya otthon van, és csupán gyest vagy gyedet kap. Ma ez a család, illetve családfenntartó 3 millió forintot megközelítő jövedelem esetén 360 ezer forint adócsökkentést tud érvényesíteni, köszönhetően a polgári kormány gyermekbarát adórendszerének, amelynek továbbfejlesztése jelenleg is indokolt lenne.
A nagycsaládosok ügye politikai hovatartozástól független, nemzeti sorskérdés, ezért folytatni kell a Fidesz-MDF-kormány alatt elkezdett adópolitikát, vagyis a szubszidiaritás elvét kell követni, és ott kell hagyni a forrásokat, ahol a szükségletek ténylegesen felmerülnek; nem elvonni a jövedelmet azért, hogy nagy költségekkel annak egy töredékét esetleg segélyek formájában visszaadjuk. A kérdés tehát a válaszra egyértelműen adott: nem szükséges adóztatni a nagycsaládos háztartásokat.
Köszönöm, hogy meghallgattak. (Taps az MDF soraiban.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir