DR. SZANYI TIBOR

Full text search

DR. SZANYI TIBOR
DR. SZANYI TIBOR földművelésügyi és vidékfejlesztési minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen a szót, elnök asszony. Tisztelt Országgyűlés! Valóban, az agrártárca részéről arra készültem, hogy egy reális számvetéssel szolgáljak így az év vége beállta előtt a magyar agrárgazdaság helyzetéről; ám mielőtt erre rátérnék, szeretnék arra is utalni, és arról is megemlékezni, hogy 1944 decemberében, 59 évvel ezelőtt alakult meg az a nemzeti kormány Magyarországon, amely nemzeti kormány mélyenszántó reformokat határozott el. Természetesen ezek a reformok, mint aztán azt követően nem egy más reformhullám is, eredményekkel is zártak, de természetesen néhány reformkísérlet kudarcba fulladt.
Most, amikor a jövő esztendőben az Európai Unió tagjaivá válunk, számot lehet vetni azzal is, hogy az elmúlt közel másfél évtizedben az elhatározott reformelképzelések vajon miként alakultak, de annyi már mindenképpen kimondható, hogy úgy lépünk be az Európai Unióba, hogy igazából a korábbi reformoknak sajnálatos módon egy jó részét nem tudtuk teljesíteni. Ez persze csak számvetés. Tény, hogy Magyarország a jövő esztendőtől kezdve átveszi az Európai Unió mezőgazdasági politikájának az alkalmazását, és ilyen körülmények között 24 más tagországgal együtt fogja azt a várható fellendülést megélni, amiben valamennyien hiszünk így a kibővült Európa kapcsán.
Tisztelt Elnök Asszony! A 2003. esztendőről szólva nyilvánvaló, hogy történelmileg mindenképpen példátlan aszály sújtotta a magyar agráriumot, de tegyük hozzá gyorsan, nemcsak a magyar agráriumot, hanem környezetünk egészét. Ez az aszály persze nem sajátos magyar jelenség volt, hasonló méretű és kiterjedésű aszálykárokkal szembesült az európai termelők döntő hányada, de természetesen a mi bajunk nekünk fáj a legjobban.
Ugyanakkor a példátlan aszály dacára példátlan beruházási hullám is indult ez az európai uniós csatlakozást megelőzendő, és ilyen körülmények között elmondható, hogy az eddig mért legnagyobb szám, több mint 120 milliárd forint értékű beruházás valósult meg a magyar agrárium vonatkozásában. Természetesen ebben benne foglaltatik az a 28 milliárd forint körüli összeg, amit a kormányzat az adófizetők pénzéből ennek a beruházási hullámnak a támogatására fordított.
(11.10)
De ugyanúgy példátlan folyamat volt az, elnök asszony, ami ebben az évben, azt hiszem, tényleg mondhatni, a csúcspontjára jutott, ez pedig a termelők összefogása. Példátlan, jóllehet nagyon-nagyon sokszor, nagyon-nagyon sokan elmondtuk, hogy a világpiacon, a globális világban csak termelői összefogással lehet a különböző gondokat megelőzni, illetve a piacokon sikereket elérni. A magyar gazdák természetesen megértették az idők szavát, és az idei esztendőben százat meghaladó azon beszerzési szerveződések száma, ami egyébként már az eurokonform szerveződési formák egyike.
Ahol úgy gondoljuk, hogy lemaradásokkal találkozunk, ez a tejszövetkezetek esete. Itt mindösszesen négy szervezet jött eddig létre, nyilvánvalóan ebben jelentős okot jelent az a tény, hogy a tejgazdaság Európa-szerte az egyik legkeményebben válság veszélyeztette övezet. Gépkörök tekintetében öt gépkörről számolhatunk be, viszont a termelői csoportok esetében már gyönyörű a szám: több mint 200 csoport előzetes elismerésére lehet számítani.
Ami a legfontosabb, hiszen a szerveződés talán a zöldség-gyümölcs területen volt a legkisebb; itt nagy örömmel mondhatjuk, hogy 67 darab tész szerveződött, tehát termelői értékesítő szervezet állt föl. Ezek a törvény logikája okán csak ideiglenes elismerést kaphattak, évek múlva jön el majd a végleges elismerés pillanata. Mindenesetre ezek a termelői értékesítő szervezetek nemcsak hogy fölálltak, hanem nagyon szépen föl tudták használni azokat a támogatási formákat, amelyeket biztosítottunk számukra; például azt, hogy a beruházásaik 50 százalékát állami támogatásból valósították meg, illetve az árbevételük mentén kapott plusz támogatási pénzek 25 százalékát is még erre a célra fordíthatták. (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.)
Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Országgyűlés! Bízunk benne, hogy nem áll meg ez a folyamat. A most megalakuló termelői csoportok, termelői szervezetek, beszerzési szervezetek, tejszövetkezetek és gépkörök minden bizonnyal még a további racionalizálás, a további összeolvadás útjára fognak lépni.

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir