GAÁL GYULA

Full text search

GAÁL GYULA
GAÁL GYULA gazdasági és közlekedési minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen. Tisztelt Elnök Asszony! Hölgyeim és Uraim! Tisztelt Képviselő Úr! Egy megállapításával mindenképpen egyetértek, és örömmel hallottam az ön szájából, hogy itt közös a felelősségünk kormánypárti és ellenzéki képviselőknek és kormánytagoknak, függetlenül tényleg attól, hogy melyik oldalon állnak, és ennek megfelelően együttműködve kell a jövőben dolgozni.
Ugyanakkor a konkrét szakmai kritikákkal és javaslatokkal, amit képviselő úr felvetett, nehéz lenne egyetérteni, azonosulni, de azt gondolom, nem feltétlenül az a cél, hogy mindig egyetértsünk, hanem az, hogy értelmes vitákat folytassunk, és ebből a vitából alakuljon ki a legjobb megoldás az ország számára.
(11.30)
Így nem értek egyet a képviselő úrnak azzal a megállapításával, hogy az ország gazdasági teljesítőképessége folyamatosan romlott és mélyponton van, hiszen pont azt látjuk, hogy egy időszak gazdaságpolitikájának köszönhetően, a 2000. évi gazdaságpolitikai fordulatnak köszönhetően valóban folyamatosan csökkent a gazdaság növekedésének üteme; azonban mostanra pontosan sikerült megfordítani ezt a trendet, és ez év harmadik negyedévében a korábbi negyedévhez képest, illetve az előző év hasonló időszakához képest már érzékelhető növekedés következett be a gazdaságban.
Ami szerencsés ebben, hogy ennek a növekedésnek a szerkezete is kedvezően változott: már nem kizárólag az a fogyasztás, belföldi fogyasztás generálja, amit az előző kormányzat belföldi keresletélénkítő politikája alapozott meg, hanem újra egészséges növekedésnek indultak a beruházások, ezen belül a feldolgozóipari beruházások, amelyek a harmadik negyedévben már 17 százalékkal nőttek, tehát egy igen jelentős mértékű dinamika mutatkozik meg a gazdaság megújulását, fejlődését szolgáló beruházások növekedésében.
Ugyancsak újra növekedésnek indult a gazdaság exportteljesítménye, tehát a korábbi időszakkal szemben pontosan a kedvező változások jelei mutathatók ki a gazdaságban, nem pedig a képviselő úr által szuggerált egyre rosszabb, egyre rosszabb helyzet igaz. (Folyamatos zaj.)
Az eladósodással kapcsolatban sem tudok egyetérteni a képviselő úrral, hiszen - ezt is sokszor megbeszéltük már - a konkrét ténynek nem mindegy, hogy mi a kiváltó oka. A kiváltó oka pedig az a gazdaságpolitika, amit 2000-től fogva önök folytattak, a belföldi keresletélénkítésre épülő gazdaságpolitika, amelynek eredményeképpen mind a lakosság, mind az államháztartás, mind a vállalati szektor eladósodott, nettó hitelfelvevővé vált 2000-től kezdődően, és ezt csak úgy lehetett finanszírozni, hogy a külföldi befektetők, illetve a külföldi hitelezők adták kölcsön azt a pénzt az országnak.
Most csak annyi történt, hogy az önök időszakával ellentétben korrekt módon elszámolásra került az államháztartás hiányai között és az államadósság körén belül az az adósságnövekedés, amit a korábbi időszakban önök a Magyar Fejlesztési Bankon keresztül a vállalati szektor adósságaként mutattak ki. Ma már minden állampolgár tudhatja és ismerheti, hogy ténylegesen mi a magyar államadósság része, mi az államháztartást terhelő adósság.
A forint árfolyamának alakulásával kapcsolatban megint eltérőek a nézeteink. Azt gondolom, hogy azok a kormányzati intézkedések, amelyek az árfolyam stabilizálására szolgáltak, legalábbis rövid távon, egyelőre eredményesnek bizonyultak; természetesnek tartom, hogy további gazdaságpolitikai határozottságra van szükség annak érdekében, hogy meggyőzzük a külföldi jövedelemtulajdonosokat, hogy nem vállalnak túlzott mértékű kockázatot akkor, amikor finanszírozzák a magyar gazdaság hiányát.
Ugyanakkor látni kell azt - és ezt a külföldi elemzők és befektetők is világossá tették -, hogy a bizalmatlanságnak nem az az oka, hogy a Medgyessy-kormány milyen gazdaságpolitikai intézkedéseket tett, és hogy nem hallgatott az ellenzék javaslataira, az az alapvető oka, hogy nem látták elég határozottnak a váltást ahhoz a gazdaságpolitikához képest, amit 2000-től kezdve önök megvalósítottak; az az a gazdaságpolitika, ami az eladósodást szolgálta (Pokorni Zoltán: Másfél év után!), és az az a gazdaságpolitika, amivel szemben határozott elfordulást vártak ezek a befektetők annak érdekében, hogy ne növekedjen tovább az ország adósságállománya.
A jelenlegi kormány megtette ezt a fordulatot. Azért önök bírálhatják a kormányt, hogy késve tette meg, nem elég gyorsan szakított (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.) az önök gazdaságpolitikai gyakorlatával, de megtette ezt...

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir