KÉKKŐI ZOLTÁN JÓZSEF

Full text search

KÉKKŐI ZOLTÁN JÓZSEF
KÉKKŐI ZOLTÁN JÓZSEF (Fidesz): Köszönöm. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Két ígéret követői élünk ma Magyarországon, egy több ezer éves ígéret és egy néhány évtizedes ígéret megvalósítására törekvők.
Kétezer éve, az első karácsonyt megelőzően elhangzott az ígéret: a Messiás mindenkihez jön, előtte mindenki és minden nép egyenlő. A Messiás eljövetelét Izaiás próféta az árokbetemetési programmal készítette elő: „Ami egyenetlen, legyen egyenessé, ami göröngyös, legyen sima úttá…” - hirdette. Aki erre a több ezer éves közlekedő útra hordalékot tölt, valójában járhatatlanná teszi az utat, ellehetetleníti az úton való járást.
Néhány évtizeddel ezelőtt egy más stílusú, más kultúrájú ígéret is elhangzott, azt az ígéretet a még ma is uralkodó párt jogelődje tette, úton-útfélen harsogták: „Semmik vagyunk, s minden leszünk!” Majd másutt: „Rajta, rajta, rajta, bosszúálló fajta!” Nos, ez a bosszúprogram olyan jól sikerült, hogy az egyik legismertebb írónk a kilencvenes évek elején azt írta: „…még mindig nem lehetünk százszázalékosan bizonyosak felőle, hogy a bolsevik táborokról valóban befejezett múlt időben beszélhetünk”. Igaza van, ez a bizonytalanság mindvégig megmarad, hiszen immár ötven éve a bosszú programja nem ért véget, pedig a jogelőd párt ígérete maximálisan teljesült: valóban semmik voltak, és mára - a jogutód párt személyében - valóban minden az övék lett. Először, majd sokadszor a vagyonuktól fosztották meg a lakosságot, és ma már munkát sem kapnak az emberek.
Bárminemű tábor és bárminemű Taigetosz működtetése a harmadik évezredben ördögien leegyszerűsödött, ugyanis, akit korábban a vagyonától és ma a munkahelyétől megfosztanak, azzal szemben már semmi más adminisztratív intézkedést nem kell tenni, elpusztul az magától is. Állítólag De Gaulle-tól származik az a mondás: „Amit nem tudsz elkerülni, annak állj az élére.” A vasfüggöny megnyitása óta mi is megtapasztaltuk az események élére állásáról szóló mondás igazságát. A kisajátítás és az élére állás trükkje mindenben alkalmazható - alkalmazzák is.
Egyedül a Messiással kapcsolatban mond csődöt ez a gyakorlat. Az istállóba születő és a keresztfán meghaló Messiást nem lehet túllicitálni. „Aki első akar lenni, legyen legutolsó, mindenki szolgája.” - hirdette és élte Jézus. A Messiás a legutolsó helyre, az istálló jászlába született közénk, és a legutolsó helyről, az akasztófáról távozott közülünk. Mégis a Messiás eljövetele óta egyik hatalom sem lehet biztos a dolgában. Az istálló szegénységében nagyobb erő rejtőzik, mint a fegyverek arzenáljában. „Csak az erőtlennek van szüksége hatalomra.” - írta Hamvas Béla az ötvenes években, a jogelőd párt hatalmának tetőfokán.
Két ígéret követői élünk ma Magyarországon: a szeretettörvény elfogadói és követői, továbbá a gyűlölettörvény megalkotói és működtetői. A gyűlölettörvény óta a kormány törvényalkotói mulasztásba került. Adóssá vált ugyanis a szeretettörvény megalkotásával. Szent Ágostontól tudjuk: „Szeress és tégy, amit akarsz!” Ugyancsak ő mondta: „A szeretet sok bűnt eltakar.” Kétezer éve, az első karácsonykor a szeretettörvény megjelent a világban. Azóta köztünk él a szeretettörvény, gyűlölettörvényre már nem is lenne szükség.
Kétezer évvel ezelőtt Jézus azért jött, hogy megmentse, ami elveszett. Ezekben a napokban újra megszületik a Megváltó, de csak azok értesülnek a világnak erről a vezető híréről, akik a szívükben szállást adnak a Messiásnak és édesanyjának, a Magyarok Nagyasszonyának, a mi Boldogasszony Anyánknak.
Köszönöm a figyelmet. (Taps a Fidesz soraiban.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir