ARNÓTH SÁNDOR

Full text search

ARNÓTH SÁNDOR
ARNÓTH SÁNDOR (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Miniszter Úr! Tisztelt Ház! A kormány hibás, sodródó gazdaságpolitikája és kedvezőtlen konjukturális körülmények miatt több száz Hajdú-Bihar megyei és szabolcsi termelőt a körülmények a csőd szélére juttattak. A drámai helyzet egy hajdúnánási termelő öngyilkosságához vezetett. A tragédia azért következett be, mert a termelő még sikeres libatenyésztőként jelentős hitelt vett fel, és ennek törlesztését a kialakult helyzetben megoldhatatlannak látta.
A Wallis befektetői csoport tulajdonában lévő Hajdú-Bét Rt. mintegy 600 millió forinttal tartozik ma is a termelőknek, amit a Hajdú-Bét nem hajlandó kifizetni. A termelők viszont így nem tudják hiteleiket törleszteni, hiszen többségük a libatenyésztés beindítására többmilliós bankhitelt vett fel. 2004. január 28-án egy öttagú küldöttség találkozott az FVM képviselőivel, akik kezdeményezték, hogy a termelők tartozását vásárolja meg az állam és a Hajdú-Béten, illetve annak tulajdonosán, a szocialisták holdudvarába tartozó Wallis Rt.-n keresztül hajtsa be állami eszközökkel a pénzt. A baromfitermelőkből választott küldöttség ígéretet kapott arra, hogy javaslatukat ön, miniszter úr előveszi. Az ügyben azóta sem történt semmi, pedig hazánk uniós csatlakozásával a kormánynak fokozottan kellene védenie a magyar termelők érdekeit.
Szakértők szerint a kormány hibás gazdaságpolitikája és a kedvezőtlen ágazati tendenciák egyidejűleg járultak hozzá a baromfiágazat lecsúszásához. A 2003. június 4-éig bekövetkezett sáveltolás így önmagában is egymilliárd forinttal rontotta a Hajdú-Bét üzemi eredményét. A szocialista kormány helytelen gazdaságpolitikája több mint húszezer - csirkét, pulykát, kacsát tenyésztő - termelő megélhetését veszélyezteti. A Hajdú-Bét Rt. csődje komoly csapást jelent a hazai baromfiszektorra, hiszen piaci részesedése eléri a 35 százalékot.
Az ehhez kapcsolódó kérdéseim a következők. Milyen lépéseket tervez a kormányzat a Hajdú-Bét Rt. és a termelők csődjének megakadályozása érdekében? Mit kíván tenni a kormány azért, hogy a termelők végre hozzájuthassanak jogos pénzükhöz? A miniszter úr szerint milyen kilátásai vannak a jövőre nézve egyáltalán az egész szektornak, a hazai baromfitenyésztésnek?
Megtisztelő figyelmét köszönöm. (Taps a Fidesz padsoraiból.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir