DR. NÉMETH IMRE

Full text search

DR. NÉMETH IMRE
DR. NÉMETH IMRE földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! Képviselő úr, ön, úgy tudom, gazdasági szakember, tehát világosan tudja azt (Dr. Szekeres Imre: Ez egy tévedés! Múzeumigazgató!), hogy nem a kormány hozza a vállalati döntéseket, és nem a kormány köt szerződést a gazdálkodók helyett. Ön nem mondott mást az interpellációjában, mint hogy Magyarországon a veszteséges vállalatok okozta károkat vállalják át az adófizetők. Kérdezze meg, képviselő úr, az adófizetőket, vállalják-e a csalárd csődök és egyéb veszteségek következményeit. (Taps az MSZP padsoraiból.)
Az első konkrét kérdése a képviselő úrnak, hogy milyen lépéseket tervez a kormányzat a Hajdú-Bét Rt. csődjének megakadályozására. 2003-ban valóban likviditási gondok jelentkeztek fizetésképtelenség miatt, ezért a társaság ellen felszámolást indítottak. 2004. január 29-én a Bács megyei bíróság erről jogerős határozatot hozott. Ennek alapján a felszámolási eljárás jelenleg is folyamatban van, képviselő úr. Ilyen előzmények után 2004 augusztusában a Hajdú-Bét Rt. csődjének megakadályozására vonatkozó kormányzati lépések firtatása finoman szólva is kellő tájékozatlanságról árulkodik.
Megjegyzem továbbá, képviselő úr, hogy Magyarországon az Európai Unióhoz történő csatlakozást megelőző időszakban sem volt jogszabályi lehetőség arra, hogy egy magántársaság költségvetési források bevonásával kerülje el a gazdasági csődöt, illetve a felszámolási eljárást. Az Európai Unióra vonatkozó jogszabályi rendelkezések pedig kifejezetten tiltják az ilyen típusú beavatkozásokat.
A képviselő úr második kérdése, hogy mit kívánunk tenni a kormány részéről annak érdekében, hogy a termelők hozzájuthassanak a jogos pénzükhöz. A szállítóknak és a hitelezőknek lehetőségük volt arra, hogy az érintett cég ellen felszámolási eljárást kezdeményezzenek, és büntetőjogi feljelentést tegyenek.
(13.00)
Ismereteink szerint ezt meg is tették. Ennek tükrében a vonatkozó törvényi szabályozás kizárja, hogy a kormány az említett folyamatban lévő ügyekbe direkt módon beavatkozzon és átvállalja a felhalmozott tartozásokat.
Szembesülve azonban a kialakult helyzet súlyosságával, a minisztérium egy kedvezményes hitelkonstrukciót alakított ki. Ennek az a lényege, hogy a Hajdú-Bét Rt., illetve ehhez kapcsolódóan a Parmalat Rt. beszállítói - hiszen úgy gondolom, a részükről is jogos volt ez az igény - a felszámolás alatt álló cégek esetében a százszázalékos állami kezességvállalás és a százszázalékos kamattámogatás mellett ötéves futamidőre hitelt vehetnek fel az igazolt követelésük 50 százalékos mértékéig. Ezt az intézkedést pedig azért hoztuk, hogy a valóban önhibájukon kívül nehéz helyzetbe került gazdálkodókon segítsünk, hogy túl tudják élni ezt a krízist.
Természetesen nem látjuk világosan - hisz a felszámoló kezében van a vállalat -, hogy a felszámolás befejeztével mekkora vagyonnagyság marad meg annak érdekében, hogy a szállítói és a hitelezői követeléseket ki lehessen elégíteni. A banktól kapott információ szerint a gazdálkodók többsége élt ezzel a hitellehetőséggel, megkötötték a hitelszerződéseket, és közel 2 milliárd forint értékben jutnak hozzá ehhez a segítséghez a gazdálkodók.
Képviselő úr, úgy gondolom, hogy a baromfiipar jövőjét pedig alapvetően a piac határozza meg. Középtávon én optimista vagyok a gazdálkodók helyzetét illetően. Sajnos idő hiányában ezt nincs módom kifejteni.
Köszönöm a figyelmüket. (Taps a kormánypárti oldalon.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir