KARAKAS JÁNOS

Full text search

KARAKAS JÁNOS
KARAKAS JÁNOS (MSZP): Elnök úr, köszönöm a szót, és mindjárt rátérek a tárgyra, hogy mi a titokzatos kérdés tárgya. 2003-ban az FVM vezetése mintegy 10 millió forintos pluszforrást biztosított az Országos Borminősítő Intézetnek borvizsgálatokra. Az idei évben körülbelül hasonló nagyságrendet adott a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa az OBI-nak. Bevégeztetett a vizsgálat, az eredmény lesújtó.
Ez év május 21-én a Szocialista Párt agrárpolitikai munkacsoportja javaslatot tett miniszter úrnak, hogy tovább kellene folytatni a vizsgálatokat. A vizsgálatokra két irányba tettünk javaslatot. Az egyik része, ami kevésbé forrásigényes, az lenne, hogy kérjük a miniszter urat, működtesse saját tanácsadó szervét, az Országos Borbíráló Bizottságot, adjon olyan megbízást természetesen a hatósági jogkörrel felruházott OBI-n keresztül, hogy a nagy áruházláncoknál, nagykereskedelmi egységeknél végezzenek felvásárlásokat, ezeket a bortételeket érzékszervileg vizsgálják be, és a vizsgálat eredményét a miniszter úr közölje a vizsgáltakkal, és igazából nagyobb nyilvánosságot csak akkor kapjon az ügy, ha ismételt esetekkel, illetve ha nyilvánvaló hamisítással találkoznak.
A másik kérésünk az volt, hogy legalább hasonló nagyságrendet, mint amit a HNT biztosított, kapjon az Országos Borminősítő Intézet további ellenőrzések folytatására, tehát folytatódjanak a hatósági műszeres ellenőrzések. Hisz tudni kell, amikor nagyobb összeget kérünk, hogy egy-egy vizsgálat költsége esetenként a 150 ezer forintot is meghaladja.
Kérdezném az államtitkár urat, hogy jelenleg mi a helyzet, mi a döntés a minisztérium részéről. Lesz-e folytatása ezeknek a vizsgálatoknak? Várom válaszát. (Taps az MSZP, szórványos taps az MDF soraiban.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir