PÁL BÉLA

Full text search

PÁL BÉLA
PÁL BÉLA gazdasági és közlekedési minisztériumi államtitkár: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! Az európai uniós társfinanszírozású turisztikai pályázatok meghirdetése a regionális fejlesztési operatív program keretében történt meg, és a Magyar Területi és Regionális Fejlesztési Hivatal adatai alapján augusztus 13-áig a regionális fejlesztési ügynökségekhez összesen 185 turisztikai pályázat érkezett be a turisztikai vonzerő fejlesztésére, valamint a turisztikai fogadóképesség javítására.
Szeretném tájékoztatni önt arról is, hogy az elmúlt három évben a korábbi kormányzat által megkezdett módon gyógy- és egészségturisztikai fejlesztésekre összesen 30 milliárd forintot fordítottunk közösen, és ebből közel 90 gyógy- és egészségturisztikai központ, illetőleg gyógyszálló készült el.
Jelenleg folyamatban van a 2006 és 2013 közötti európai uniós költségvetési időszakra vonatkozó nemzeti fejlesztési terv előkészítése, amelynek megalapozását szolgálta az a tény is, hogy a miniszterelnök úr kezdeményezésére pont az ön által hivatkozott kijelentés után az egészségturizmus fejlesztésére egy egészségturisztikai tárcaközi munkabizottság jött létre. Ennek az a feladata, hogy feltárja ezen a területen a még kiajánlható egészségturisztikai befektetési lehetőségeket, javaslatokat dolgozzon ki a gyógyfürdők, szálláshelyek kiegészítő szolgáltatásaira, valamint tekintse át a folyamatban lévő fejlesztéseket és a szolgáltatáskínálatot, pontosan annak érdekében, hogy a túlfejlesztést is elkerüljük ezen a területen, amely legalább olyan káros lenne, mintha valamilyen területet nem fejlesztünk.
A további fürdőfejlesztések szakmai megalapozása érdekében ebben az évben több fontos kutatás készül el, így például egy hidrogeológiai kutatás, amelynek célja a vízkészlet felmérése, amire, azt gondolom, mindenképpen szükség van, a megvalósult fürdőberuházások szakmai és pénzügyi elemzése, valamint az egészségturisztikai helyszínek és befektetések felmérése. Ezen túlmenően félévenként egy forgalmi adatgyűjtés is készül a támogatott és már működő fürdők körében.
Amint azt a képviselő úr is bizonyára tudja, most folyik a 2005. évi költségvetés előkészítése, véglegesítése pedig csak a következő időszakban várható. Így tehát arra választ adni, hogy ebben milyen lehetőség lesz gyógy- és egészségturisztikai fejlesztésekre, ma még nem lehet. Jelenleg a korábbi években elindított egészségturisztikai fejlesztések folytatására és befejezésére van lehetőség.
Kérdésére, amely szerint Magyarország lesz-e gyógy- és egészségturisztikai központ Európában, azt tudom válaszolni, hogy reményeink szerint - és gondolom, az önök reményei szerint is, hiszen ebben kormánypárt és ellenzék egyet kell hogy értsen - lesz. Éppen ennek érdekében történnek ezek a kormányzati ciklusokon átívelő fürdőfejlesztések, ennek érdekében alakulnak állami költségvetési támogatással és európai uniós forrásokból is gyógy- és wellnesscentrumok, és ennek érdekében végzi a Magyar Turizmus Rt. is azt a tevékenységét, amelynek során reklámfilmekkel, írott kiadványokkal reklámozza a magyarországi gyógy- és egészségturisztikai szolgáltatásokat, fejlesztéseket, létesítményeket.
Kérem a képviselő urat és az Országgyűlést, hogy válaszomat elfogadni szíveskedjenek. (Taps az MSZP soraiban.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir