PETTKÓ ANDRÁS

Full text search

PETTKÓ ANDRÁS
PETTKÓ ANDRÁS (MDF): Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Államtitkár Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! 2003 november elején a Magyar Demokrata Fórum kezdeményezésére egy nagyszabású konferencia megrendezésére került sor “Sanus per aqua - Víz általi egészség” címmel. A több mint 320 fős rendezvényen a négy parlamenti párt képviselői mellett ott voltak az egészségturizmushoz kötődő szakmai szervezetek, személyek, illetve azon önkormányzatok képviselői, ahol a gyógyvíz alapvetően meghatározza a település arculatát.
A konferencia után a parlamenti pártok képviselői levélben kérték a miniszterelnök úrtól, hogy a gyógyturizmus kerüljön be a nemzeti fejlesztési tervbe. A kedvező természeti adottságokra épült, 2000-ben elindult és a jelentős beruházásokat, fejlesztéseket magában foglaló nemzeti program keretében az egészségturizmus vonzáskörében szállodafelújítások, építkezések történtek, minősítési rendszerek alakultak ki, egyebek mellett Hajdúszoboszló, Sárvár, Bük immár nemzetközi színvonalú fürdőnek számít.
A szakma meghatározó képviselői egybehangzóan állítják, hogy Magyarország a gyógyturizmus területén lehet igazán versenyképes a nemzetközi turisztikai piacon. A világméretű recesszió ellenére a gyógyszállókban magasabb a foglaltsági mutató, és a vendégek hosszabb időt töltenek itt; a hazánkba látogató külföldi vendégek 10 százaléka kifejezetten a gyógyfürdők végett keresi fel Magyarországot.
Egy tapolcai hotel átadásán tavaly júliusban a miniszterelnök úr kijelentette, hogy Magyarország lehet Európa gyógy- és egészségturisztikai központja. A kormányzati kommunikáció azt sejtette, hogy a magyarországi gyógyturizmus versenyképessé tétele kiemelten szerepel a kormányzati célok között. Mára megállapíthatjuk, hogy a kormányzat nem kezeli prioritásként és stratégiai kérdésként a gyógyturizmust, pedig a tapasztalatok azt mutatják, hogy a gyógyturizmusban egyforintnyi támogatás a vállalkozások és az önkormányzatok oldaláról további két-három forintnyi fejlesztési forrást mozgat meg. További pótlólagos forrást jelent, hogy hazánk európai uniós csatlakozása után a strukturális alapokból évente 5-8 milliárd forintnyi támogatás érkezhet az egészségturisztikai fejlesztésekre. Szakértői becslések szerint nem kizárt, hogy a fejlesztések eredményeként az évtized végére a turizmus részesedése a GDP-ből 12,5 százalékra növekedhet.
Tisztelt Államtitkár Úr! Medgyessy Péter a mai napig nem válaszolt az általam is aláírt levélre, ezért kérem válaszát a következő kérdésekre. Mit kíván tenni a kormány annak érdekében, hogy az uniós pályázatokon minél nagyobb sikerrel szerepelhessen Magyarország? A 2005. évi költségvetés tervezése során prioritást élvez-e a gyógyturizmus fejlesztése? Mit kíván tenni a kormány annak érdekében, hogy Magyarország Európa gyógyszanatóriumává váljon?
Várom megtisztelő válaszát. (Taps az ellenzéki padsorokban.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir