LENGYEL ZOLTÁN

Full text search

LENGYEL ZOLTÁN
LENGYEL ZOLTÁN (Fidesz), a napirendi pont előadója: Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! Engedjék meg, hogy külön tisztelettel köszöntsem az MSZP-frakció részéről jelen lévő és itt maradt, lelkes kétfős (Dr. Géczi József Alajos: Már megyek is.), bocsánatot kérek, már csak egyfős hallgatóságot. (Közbeszólások a Fidesz soraiból.)
Nos, a vizsgálóbizottság fölállítására azért van meggyőződésünk szerint szükség, mert történt egy olyan dolog a magyar közélet környékén, ami elég nagy viharokat kavart. Ugyanis három fiatalember minimális tőkével létrehozott egy kft.-t, a három fiatalember kft.-jét egy családi házba jegyezték be - és szeretném megjegyezni, hogy az ülés kezdete előtt megnéztük a Cégközlönyben: a mai napig a családi ház van bejegyezve székhelyként a társaság részére -, és ez a társaság nagy összegű szerződéseket tudott kötni nagy cégekkel az Európai Unióban történő lobbitevékenységre.
Az előző napirendi pont tárgyalása során Kuncze Gábor azt mondta, hogy ha a múltba nézünk, akkor lehet megállapításokat tenni. Én javaslom, hogy nézzünk egy kicsikét a múltba. Nézzünk egy kicsikét a múltba azért, hogy megértsük, miért is kavar nagy vihart egy-egy ilyen szerződés megkötésének a nyilvánosságra kerülése.
Kezdjük a sort, ha nem is a legelején, de az első nagy vihart kavart ügynél, amikor Kiss Elemér kancelláriaminiszter ügyvédi irodája végzett tevékenységet a kormány számára, ami Kiss Elemér miniszter úr miniszteri székébe került, le kellett neki mondani. Ekkor fogalmazódott meg Medgyessy Péter miniszterelnökben a következő gondolat: jog és erkölcs közül mindig az erősebbet kell választani. Nos, azóta is figyelemmel kísérjük a politikai élet menetét, és várjuk, hogy jog és erkölcs közül az erősebbet sikerüljön a miniszterelnök úrnak, illetve a kormánypártoknak választani.
Aztán eltelt néhány hónap, és egy közbeszerzésnek álcázott gyorsított eljárás keretein belül több mint 280 millió forintot sikerült bezsebelni Németh Imre miniszter úr volt cégének, Gyurcsány Ferenc miniszter úr volt cégének, illetve Máhr András helyettes államtitkár úr volt munkahelyének, mindezt a gazdák európai uniós felkészítése címén. Mire véget ért a felkészítés, addigra megváltoztatták az uniós támogatás igénybevételi lehetőségét, és a miniszter urak, államtitkár úr, helyettes államtitkár úr volt munkahelye, volt cége olyan tevékenységet folytatott, ami addigra gyakorlatilag nem ért egy fabatkát sem. Aztán - maradjunk az agrártárcánál - Szanyi Tibor államtitkár úr mint miniszteri megbízott megbízta testvérének cégét egy négymillió forintos munkával. És természetesen folytathatnánk a sort tovább néhány érdekes esettel, miszerint például a Kiss Elemér miniszter úr távozásakor távozó Zsuffa István közigazgatási államtitkár szerződést kötött a Miniszterelnöki Hivatallal, most külső vállalkozóként havi egymillió forintért közigazgatási vezetői tanácsokat ad a minisztérium részére. (Keller László: Papcsákot kérdezzétek meg, hogyan kell…) Örülök, hogy Keller úr jegyzetel, mert, Keller úr, jelentem, munka van, lehet dolgozni üvegzsebügyi esetekben rendületlenül. Amennyiben kifogy a munícióból, van a gyűjteményemben néhány, nagyon szívesen adok belőle. Szerintem 2006-ig nem végezne vele, ha lelkiismeretesen szeretné ezeket a munkákat végigvezetni.
Aztán természetesen megtaláljuk a megbízottak között a miniszterelnök úr személyi titkárát, Komássy Ákost is (Közbeszólás a Fidesz soraiból: Hoppá!), aki félmillió forintot tesz zsebre a Miniszterelnöki Hivataltól havonta; ez egy csekélyebb összegű megbízás. Aztán egy érdekes dolog: a Miniszterelnöki Hivatal az üvegzsebtörvény végrehajtását is külső céggel ellenőrizteti 600 ezer forintért. Nem lenne csoda a történet, de ha megnézzük, a tevékenységet végző 3G-Consulting nevű cég tulajdonosa a Király család, a Király családnak tagja Király István, aki fb-tag a volt Demisz-cégben, ami jelenleg Inhold Rt. néven fut, abban a cégben, ahol fölbukkant Karl Imre volt szocialista képviselő is. Nos, ezeket a visszatekintéseket azért tettem meg, hogy igaza lehessen Kuncze Gábor frakcióvezető úrnak, aki sajnos már nem tiszteli meg ezt a családias együttlétet ezen a késő, nem is olyan késő esti, estébe hajló órán a parlamentben.
Nos, ezek után tudjuk azt, hogy tény, hogy a három fiatalember létrehozta ezt a céget. Az is tény, hogy a három fiatalember közül az egyik Baráth Gergely, akinek az édesapja kormánytag, a másik Medgyessy Gergely, akinek az édesapja miniszterelnök. Nos, ez a társaság kötött két nagy céggel lobbitevékenységre közel 100-100 millió forintos összegű szerződést. Azért nem pontos összeget mondunk, mert nagyságrendileg ismerjük csak, és euróban megkötött szerződés kapcsán egy ilyen rohamosan romló forintárfolyam mellett nehéz meghatározni a teljesen pontos összeget, és egyébként ez nem is tisztünk, hanem magának a jelenségnek a mivoltára szeretnénk fölhívni a figyelmet, és ennek kapcsán fogalmaztunk meg nyolc darab kérdést, amire szeretnénk választ kapni.
Szeretnék választ kapni arra, hogy van-e összefüggés a 2180/2003. (VII. 29.) kormányhatározat és a megkötött szerződés között, ugyanis ez a kormányhatározat jelentős adókedvezményt biztosított az egyik magyarországi távközlési cégnek, amelyik szerződött Medgyessy Péter és Baráth miniszter úr fiainak a cégével.
Nos, szeretnénk megtudni azt is, hogy a kormánydöntés előtt vagy után született meg a szerződés a fiúk cége és a társaság között. Mindezt természetesen a tisztánlátás érdekében, nem szeretnénk pálcát törni senkinek a feje fölött. Magyarországon jogállamban élünk, mindenki szabadon köthet szerződést, mindenki szabadon végezhet üzleti tevékenységet. De sok embernek a jó ízlését bántja, sok embernek a gondolatmenetét mozgatja meg az, hogy miként lehet egy közel egy éve, minimális alaptőkével, egy családi házban működő társaságnak ilyen jellegű szerződéseket kötni.
(19.20)
Úgy gondolom, nagyon sokan vannak, akik közel egyéves tevékenység után, minimális alaptőkével, családi házban végzett vállalkozás keretein belül töredék értékű szerződéshez sem juthatnak hozzá. Ők vannak többen, ezért szükséges, hogy ezeket a körülményeket megvizsgáljuk, és megnézzük azt, hogy gyakorlatilag minden tiszta-e a szerződések körül.
Nem szeretném felsorolni mind a nyolc pontot, miután már ilyen kevesen vagyunk itt a Házban. Úgy gondolom, tiszteletben kellene tartani, hogy nyári szünetre készül a parlament, és akik még a hátralévő időben napirend utánit szeretnének mondani, ne vegyük el tőlük az időt, illetve ne raboljuk folyamatosan az idejüket.
Mint előterjesztő az írásban kiadott indokolással egyetértve remélem, a bizottság le fogja tudni folytatni a vizsgálatokat, korrekt vizsgálati eredményt fog tudni a parlament elé állítani. Azt is remélem, hogy ez a vizsgálati eredmény a magyar demokrácia előnyére fog válni.
Köszönöm szépen, hogy meghallgattak. (Taps az ellenzék padsoraiban.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir