FONT SÁNDOR

Full text search

FONT SÁNDOR
FONT SÁNDOR (MDF): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! Szöveghűen fogom elmondani a felszólalásom, annak ellenére, hogy látom, hogy nem miniszter úr, hanem helyettese, a politikai államtitkár úr képviseli a kormányt.
Tisztelt Miniszter Úr! Igaz-e, hogy önök feltétel nélkül hozzájárultak, hogy Románia is használhassa a pálinka megnevezést alkoholtermékeikre? Miniszter Úr! Igaz-e, hogy semmibe vették a Gyümölcspálinka-főzők Országos Szövetségének és a Magyar Szeszipari Szövetségnek négy éven át tartó küzdelmét, amikor is az 1998-2002-es időszakban sikerült az uniós tárgyalásokon elérni, hogy a pálinka, akárcsak a grappa az olaszoknál, az ouzo a görögöknél, a korn a németeknél egy olyan speciális ital, amely csak az adott országra jellemző, ezért ezeket a neveket és a hasonló hangzású neveket senki más nem alkalmazhatja a világon, csak az adott ország.
Miniszter Úr! Tisztában van-e vele, hogy Medgyessy Péter miniszterelnöksége előtt mint a Magyar Szeszipari Szövetség országos elnöke - merthogy az is volt - személyesen lobbizott az uniós döntéshozóknál, hogy elfogadtassa a pálinka szó kizárólagosan Magyarországra vonatkozó használhatóságát? Miniszter Úr! Tisztában van-e vele, hogy óriási lobbimunkával kellett az uniós szakértőket Magyarországra csalogatni, hogy bemutassuk nekik a pálinkafőzdéinket, a kétszeres, magyar lepárlásos technikát, amelyet sehol a világon máshol nem használnak?
Miniszter Úr! Tisztában volt-e vele, amikor elárulták a pálinka névhasználatot, és átadták azt a románoknak, hogy Romániában nem kétszeres lepárlással pálinkát, hanem egyszeres lepárlással cujkát készítenek? Miniszter Úr! Hallott-e már ön valaha a tokaji borról és a hozzá kapcsolódó névhasználati vitáról, amit a franciákkal és az olaszokkal vívtunk, és amelyben Magyarországnak adott igazat az Unió? Hallott-e arról, hogy ez a két említett ország tocai néven hozott forgalomba bort, nyilvánvalóan a világhíres magyar tokaji bor hangzásbeli azonosságára alapozva? És ezek után önök hozzájárulnak, hogy a románok palinca néven hozzanak forgalomba egyszeres lepárlású cujkát?
Miniszter Úr! Miután elárulták a pálinkát a románoknak, az árulás pillanatában vajon kezdeményezték-e az uniós illetékeseknél, hogy ezek után Magyarország igényt tart a konyak és a whisky név használatára, merthogy mi is tudunk ilyent gyártani, legalább úgy, mint a románok pálinkát? Miniszter Úr! Nem tartja méltatlannak azt a helyzetet, hogy most, amikor teljes jogú tagja vagyunk az Európai Uniónak, és a saját nemzeti termékünket kellene megvédeni a névbitorlóktól, akkor a pálinkát, amelyről az egész világ tudja, hogy ez magyar, ezzel beazonosítanak bennünket, most kiszolgáltatják a csatlakozásra váró Romániának? Miniszter Úr! Nem merült fel önben, hogy ezzel a lépéssel, a szakmai szervezetek véleményének kikérdezése nélkül elárulták a vezető hungarikumunkat, a pálinkát?
Várom megtisztelő válaszát. (Taps az ellenzéki pártok soraiban.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir