DR. SZANYI TIBOR

Full text search

DR. SZANYI TIBOR
DR. SZANYI TIBOR földművelésügyi és vidékfejlesztési minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselő Úr! Én megértem a képviselő úr aggodalmát a választókerülete iránt, hiszen ez valóban pont a hernyók által érintett térség. Csak akkor viszont tényleg többet kellene ott tartózkodnia, és akkor látná, hogy mi is történik.
Ugyanis a tényhelyzet az, hogy a védekezésben valóban a tárca koordinált, több intézménnyel, főleg területi intézményekkel összefogva - nem egészen a tárca, hanem a tárca által megbízott szervezetek bonyolították a védekezést. Ennek az eddigi összköltsége 51 millió forint volt.
Vannak azért ennek a dolognak biológiai meghatározottságai, ezt ön is nagyon jól tudja. Időről időre fellép ez a bizonyos gradációnak nevezett jelenség, ami azt jelenti, hogy fokozottabban vannak jelen, de pont az erdőket kell ettől a legkevésbé védeni, tekintettel arra, hogy - megint csak egybehangzó szakmai vélemények szerint - ez valóban csak csúnya, de az erdőkben igazából nem okoz kárt. Ahol pedig pont kárt okoz, az az idegenforgalom és egyebek, amikre szintén utalt a képviselő úr is. Ott pedig, azt kell mondjam, való igaz, lehet, hogy kicsit nagyobb összefogásra lenne szükség, mintsem arra, hogy a minisztérium pusztán mit csinál.
A minisztérium ebből a keretből egyébként elláttatta a vonatkozó feladatot, de a képviselő úr is tudja, ez nem úgy van, hogy millió literszámra lehet a vegyszereket pont egy olyan természetileg érzékeny területen kiszórni. Itt mérlegszerű helyzet van, vagyis: az okozott kár, illetve a beavatkozás költségei közötti összefüggés. És miután az okozott kár ilyen értelemben anyagilag nem számszerűsíthető - mint ahogy mondtam, hogy ronda, ez így önmagában nem számszerűsíthető kár -, azt kell mondjam, hogy a minisztérium által irányított munkálatok elégségesek voltak az ügy kezelésére.
Azt tudom mondani, hogy ennek következtében reméljük, hogy jövőre várhatóan, megint csak biológiai okoknál fogva, erre az újabb invázióra már nem kerül sor. Köszönöm szépen.
(17.30)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir