DR. DÁVID IBOLYA

Full text search

DR. DÁVID IBOLYA
DR. DÁVID IBOLYA (MDF): Tisztelt Elnök Asszony! Miniszterelnök Úr! Kedves Képviselőtársaim! Engedjék meg, hogy mielőtt az évértékelés kapcsán a Magyar Országgyűlés jogalkotási munkáját értékelném, kitérjek néhány mondat erejéig arra az eseményre, hogy Gyurcsány miniszterelnök úr a szentatyánál látogatást tett.
Tisztelt Képviselőtársaim! Két szempontból tartottam az ott történteket figyelemre méltónak a mai napirend előtti felszólalásomban. A miniszterelnök úr hónapok óta többször emlegeti a klerikalizmust, amely szó önmagában is igen rossz emlékű szó, és ez nem volt gyakorlat az elmúlt években. Nem tiszta és egyébként nem is lehet tiszta a szocialisták lelkiismerete úgy általában az egyházak miatt. (Moraj az MSZP soraiban.) Egyszer meghirdettek a baloldaliak egyfajta klerikalizmust Mindszenty bíboros idején, egyszer pedig a hatvanas években. A baloldal, és ez tény, kedves képviselőtársaim, és ez nem az önök személyes felelőssége, de a baloldal ilyen múlttal rendelkezik, ezért nagyon óvatosan kellene a harcos kijelentéseket egy szocialista miniszterelnök úrnak elmondania. (Zaj.)
Az, hogy a magyar miniszterelnököt fogadja a Vatikánban a szentatya, ez rendjén van. Számomra az is rendjén van egyébként, hogy a két államot érintő kérdésekben tárgyalásokat folytatnak. Hogy a miniszterelnöknek a magyar egyházak egy-két lépésével szemben kifogása van, talán itthon is az érintettekkel kellene elsősorban tisztázni és megoldást találni, de ez egyébként ízlés kérdése, én ezt is elfogadom. Az azonban példátlan, tisztelt miniszterelnök úr, hogy ha föl is vet ilyen kérdést, kilép az ajtón, és a nyilvánosság elé repíti mindezt.
Tisztelt Miniszterelnök Úr! Éretlen diplomáciai következmények éretlen diplomáciai tárgyalások után - ezt a sajtóban ilyen kirohanás formájában megtenni elfogadhatatlan. (Taps az ellenzék és a függetlenek soraiban.) Én tudom egyébként, hogy a baloldalon is sokan voltak, akik ezt a megoldást, a kilépés után tartott sajtótájékoztató hangnemét egyébként a miniszterelnök úr szólózásának tekintették, ezzel jóérzésű baloldali nem érthet egyet. (Moraj az MSZP soraiban.)
(11.30)
Tisztelt Miniszterelnök Úr! Két olyan esemény ad okot a parlament utolsó napján a felszólalásra, amiről a miniszterelnök beszélt: egy átfogó értékelés, a másik a Magyar Országgyűlésnek a jogalkotási munkája.
Tisztelt Képviselőtársaim! A tavaszi ülésszakra előirányzott 50 törvényalkotási feladat 60 százaléka valósult meg, 31 jogalkotási feladatból 19-et nem teljesített az Országgyűlés. Aztán átkerült az őszi ülésszakra a megoldatlan feladatok sokasága, 47 törvényalkotási feladat, és tisztelt képviselőtársaim, ennek alig egyharmadát sikerült megvalósítani. 47 törvényből 18 törvényalkotási feladat teljesült! Ez alig egyharmada az őszre előirányzott munkának! S ebbe már beleszámoltam a most zárószavazás előtt álló törvényeket is. Tisztelt Képviselőtársaim! A lemaradások között olyan javaslatokat találunk, mint az alkotmánymódosítás, az Alkotmánybíróságról szóló törvény, a jogalkotási törvény, a nemzetközi szerződésekről szóló törvény, a választási törvények módosítása, a közigazgatási reform vagy a gyógyszerpiac átfogó szabályozása, az egészségügyi reform, az energiaellátás, a távhőszolgáltatás, a vasútról szóló törvényjavaslat. Ez mind vállalt és elmaradt jogalkotási feladat.
De nemcsak a statisztika beszél önmagáért ilyenkor év végén, hanem az is, hogy ezek a törvények hogyan állták ki az Alkotmánybíróság próbáját. Tisztelt Képviselőtársaim! Az Alkotmánybíróság elmarasztaló döntései 2004-ben: a PSZÁF-törvény, amely ugyan formai okokra hivatkozott, de erre a törvényre azért került sor, mert a kormány egy jogalkotással, törvénnyel szerette volna az egyik személyi kérdését megoldani. A gyűlöletbeszéd büntetőjogi szankcionálását alkotmányellenesnek tartotta az Alkotmánybíróság. A gyógyszerárak befagyasztása szintén alkotmányellenes, melyben a kormány túllépte az ártörvényben biztosított árhatósági jogkörét. A mezőgazdasági termékkészletezés. A felsőoktatási törvény, amelyben meg akarta kerülni a kormány, illetve a kormány egy minisztere a törvényi szabályozást, szintén alkotmányellenessé vált. S aztán a Btk. kábítószerekre vonatkozó rendelkezéseinek alkotmányellenessége. (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir