DR. NYUL ISTVÁN

Full text search

DR. NYUL ISTVÁN
DR. NYUL ISTVÁN, az egészségügyi bizottság előadója: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársak! Az egyes egészségügyi tárgyú törvények módosításáról szóló T/18093. számú törvényjavaslatot az egészségügyi bizottság november 14-én megtárgyalta. A törvény az egyén méltóságának, érdekeinek védelmét és esélyegyenlőségét hivatott javítani. A betegjogi fejezetre vonatkozó javaslatot a Betegjogi, Ellátottjogi és Gyermekjogi Közalapítvány nyújtotta be.
Az egyik javaslati pont szerint változik a pszichiátriai betegekre vonatkozó rendelet. A javaslat az Országgyűlés határozatának megfelelően a petesejt-adományozás kérdését kívánja felülvizsgálni, és ennek jegyében történik egy körülhatárolt körben az anonimitás feloldásának lehetősége. A szövet- és szervátültetésre vonatkozó javaslat egyértelműen olyan személyekre vonatkozik, akik szerepelnek a várólistán, és egészségbiztosítási ellátásra jogosultak. A kormány képviselője szerint történt előrelépés az adatvédelemben is, miszerint az adatvédelmi biztos úr észrevételei átvezetésre kerültek a normaszövegben.
A nemdohányzók védelmében is jelentős az előrelépés, amely az 1999-es törvényt kívánja módosítani. Ennek megfelelően különösen a gyermekintézményekben bevezetésre kerülő nullatolerancia-javaslat figyelemre méltó, így a bölcsőde, az óvoda, a gyermekintézmények, ahol gyógyító tevékenység történik, teljesen tilalmi helyek lesznek. Iskolákban az iskolaszékek dönthetnek hasonlóképpen.
A bizottsági ülésen különösen az irányított betegellátási rendszer váltott ki polémiát. Az adatvédelmi biztos úr ismételten azt kifogásolta, hogy a rendszer továbbműködése adatvédelmi szempontból több mint aggályos. A tárca képviselője elmondta, hogy több kérdésben történt véleménykérés és egyeztetés, így véleménye szerint az adatkezelés, a kezelő személye, az adatkör és az adatkezelés időtartama a javaslat szerint öt évben került meghatározásra. A szaktárca a további egyeztetésre is nyitott.
A petesejt-adományozás kérdésében a humánreprodukciós bizottság véleményét is kikérte a törvényalkotó, és annak birtokában tesz javaslatot a titkosság részleges oldására, ami kizárólag családtagok között lehetséges, de ilyen szempontból az élettárs is teljes jogúnak számít. A petesejt-adományozás egyértelműen a gyermekszám növekedése irányában hat, az élettársi kapcsolat mint jogi lehetőség tovább bővíti a nyilvánosság körét.
Többen aggályosnak tartották azt, hogy pszichiátriai beteget nemcsak szakorvos, hanem felsőfokú szakképzettségű, úgynevezett pszichoterapeuta is kezelhet, még akkor is, ha folyamatosan biztosított a szakorvosi kontroll.
A nemdohányzók érdekében három fontos lépést lehet tenni: az egyik a reklámkorlátozás és -tiltás, a másik az adótartalom növelése, az áremelés, és végül közintézményekben az erőteljes tilalom. Ez az előttünk lévő törvényjavaslat egyértelműen ezt a kérdést taglalja és emeli ki. Az Európai Unió is ez irányba halad.
A petesejt-donációban az Európai Unión belül nincs egységes gyakorlat sem a lehetőséget illetően, sem az anonimitásban.
Tisztelt Képviselőtársak! A fentiek alapján megállapítható, hogy minden elemében egy előremutató javaslatcsomagról van szó mind az adatvédelem, mind a petesejt-donáció, mind pedig a dohányzás elleni várható eredményeket illetően. Megtesszük az első lépést a nulla tolerancia felé. Az irányított betegellátás is igazolhatja, hogy költséghatékony, jobb ellátást képes biztosítani a társadalmi igazságosság, a betegellátás biztonsága érdekében.
A bizottság 10 igen, 3 nem és 3 tartózkodás mellett általános vitára alkalmasnak találja a törvényjavaslatot.
Köszönöm a figyelmet. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir