DR. RÁCZ JENŐ

Full text search

DR. RÁCZ JENŐ
DR. RÁCZ JENŐ egészségügyi miniszter, a napirendi pont előadója: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Az önök előtt fekvő törvényjavaslat alapvetően három egészségügyi tárgyú törvény módosítását tartalmazza. Az első az egészségügyi törvény. A törvényjavaslat kiemelt figyelmet szentel a veszélyeztetett, különösen sérülékeny, védelmet igénylő társadalmi csoportok érdekei érvényesítésének.
Ezen belül az első rész az egészségügyi törvény betegjogi fejezetének módosítása. Ezek a változtatások a Gyermekjogi Közalapítvány javaslatain, vagyis a betegjogi képviselők tapasztalatain és konkrét betegpanaszokon alapulnak. A módosítás a betegek jogait bővíti azzal, hogy a beteg által a megjelölt személy részére megtilthatja, hogy őt ezen személyek a kórházi tartózkodás alatt meglátogathassák. A módosítás szerint a beteg panaszainak, illetve betegjogi képviselői észrevételeinek kivizsgálására szánt idő meghosszabbodik azzal a céllal, hogy alaposabb ügyintézésre, további egyeztetésekre, szükség szerint pedig szakértők bevonására kerülhessen sor.
A második rész a pszichiátriai betegek gyógykezeléséről és gondozásáról szóló fejezet módosítása, szakmai szempontok mellett feloldja az ellentmondásokat, és pótolja a fogalmi hiányosságokat. A módosítás elsősorban a napi gyakorlatban jelentkező problémák megoldására tesz javaslatot. A javaslat lehetővé teszi, hogy azok a betegek, akik írásbeli beleegyező nyilatkozat adására nem képesek, két tanú együttes jelenlétében szóban vagy más módon megtett nyilatkozattal is kérhessék önkéntes felvételüket a pszichiátriai intézetbe. A módosítás megteremti továbbá annak a lehetőségét, hogy cselekvőképtelen vagy korlátozottan cselekvőképes betegek - így például kiskorúak is - jelentkezhessenek önkéntes pszichiátriai felvételre, természetesen ott törvény által megszabott garanciákkal.
A jelenleg hiányzó, például a pszichiátriai betegekre vonatkozó definíciók megalkotásával a törvényjavaslat nemcsak megfelel a korszerű szakmai ajánlásoknak és a nemzetközi elvárásoknak, de az egységes fogalomhasználattal számtalan jogértelmezési probléma is orvosolhatóvá válik.
Az egészségügyi törvény hatályos rendelkezése jelen pillanatban kizárja, hogy a cselekvőképtelen és a korlátozottan cselekvőképes beteg önként jelentkezzen önkéntes gyógykezelésre, ugyanis ez csak nyilatkozattételre jogosult személyek kérésére történhet meg. A mindennapos gyakorlatban problémát jelent, ha a betegnek nincs a gyógykezelését támogató hozzátartozója vagy valóban érdekeit védő aktív gondnoka, illetve ezek közül aktuálisan egyik sem érhető el.
Előfordulhat, hogy a beteg ellenérdekelt abban, hogy a nyilatkozattételre jogosult személyek tudomást szerezzenek a betegségéről, például drogfüggőség esetében. A módosítás ennek a problémának a feloldására tesz javaslatot, garanciális elemként ezekre az esetekre is megtartva a kötelező bírósági felülvizsgálatot.
(9.10)
A harmadik terület az egészségügyi törvény módosítását igényli. Az emberi lény emberi jogainak és méltóságának a biológia és az orvostudomány alkalmazására tekintettel történő védelméről szóló, Oviedóban, 1997. április 4-én kelt egyezménynek az orvosbiológiai kutatásokról szóló kiegészítő jegyzőkönyvének a sürgős klinikai helyzetben lévő személyen folytatott kutatásról szóló részével összhangba kell, hogy kerüljenek a törvény vonatkozó rendelkezései.
A törvény módosítását igényli az is, hogy 2005. május 4-én Magyarország részéről aláírásra került az oviedói egyezménynek az emberi eredetű szervek és szövetek átültetéséről szóló kiegészítő jegyzőkönyve. Az egészségügyi törvényt a sejteltávolítás és a szöveteltávolítás tekintetében a jegyzőkönyv szigorúbb szabályaihoz kell igazítani a korlátozottan cselekvőképes és a cselekvőképtelen személyek védelme érdekében. A vonatkozó szabályozással tehát nemzetközi kötelezettségvállalásainkat teljesítjük.
A negyedik terület: az egészségügyi törvény módosítását szükségessé teszi a meddőséggel kapcsolatos problémák átfogó kezelésére vonatkozó intézkedési terv kialakításáról szóló 62/2005. országgyűlési határozat V. pontja is, amelyben az Országgyűlés felkérte a kormányt a petesejt-adományozás esetén előírt anonimitásra vonatkozó teljes joganyag felülvizsgálatára, a nem koherens jogszabályi rendelkezések módosításának előkészítésére, illetve annak kezdeményezésére.
A törvénymódosítás lehetővé teszi, hogy az emberi petesejtet az egészségügyi szolgáltatónak történő közvetlen felajánláson túl meghatározott személyek részére is fel lehessen ajánlani. Ezzel megteremtjük a lehetőségét annak, hogy nem anonim petesejt-adományozás is történhessen meghatározott személyi körben, és természetesen törvényi garanciákkal. A petesejt-adományozás anonimitásának részleges feloldását az teszi szükségessé, hogy a gyakorlatban a hímivarsejtek egyszerűen kivitelezhető anonim felajánlásától eltérően a női ivarsejtek anonim adományozása igen nehezen kivitelezhető. Szükséges ugyanis az adományozó és a recipiens ciklusának összehangolása, a petesejtnyerés műtéti idejének ehhez való igazítása, ugyanis az emberi petesejt nagy biztonsággal fagyasztás után nem használható fel mesterséges megtermékenyítés céljaira.
Jelentős különbség az is - szemben a hímivarsejt nyerésével -,s hogy az adományozót kockázatos hormonstimulációs eljárásnak kell alávetni.
A javaslat szerint az adományozás önkéntesen történhet csak, a beavatkozást kérelmező párral közeli hozzátartozó, rokoni kapcsolatban álló személyek tehetnek ilyen jellegű felajánlást, illetve garanciaként az adományozónak és a recipiensnek együttes, személyes megjelenésük során írásban nyilatkozatot kell tenni a felajánlásról. A módosítás az adományozó felé történő minősített tájékoztatási kötelezettséget is előír.
A petesejt-adományozás anonimitásának feloldása következményeképpen megvalósulhat azon személyek számára is a kívánt gyermekáldás, akiknél valamilyen egészségügyi oknál fogva nem termelődik petesejt, de egyébként alkalmasak a gyermekek kihordására.
Az ötödik terület, amelyet ezen a területen szabályozni kívánunk, az egészségügyi törvény és a kötelező egészségbiztosítási ellátásról szóló törvény módosítását jelentve, a szerv- és szövetátültetések várólistájára való felkerülés jogosult személyi körének a megváltoztatása. A jelenlegi szabályok szerint ugyanis Magyarország területén tartózkodó személyek közül bárki felkerülhet erre a listára, ha az orvosilag indokolt, függetlenül attól, hogy az adott személy életvitelszerűen Magyarországon tartózkodik-e. Tekintettel azonban arra, hogy a transzplantációs várólistákon 2004-ben összesen 1021 beteg szerepelt, és ehhez képest a rendelkezésre álló szervek alacsony száma miatt 296 átültetésre kerülhetett csak sor, szükséges a várólistára való felkerülésre jogosultak körét átgondolni és ezeket a rendelkezéseket módosítani.
A másik nagy területet, amelyet a törvényjavaslat módosítani kíván, az egészségügyi adatvédelmi törvények módosítása képezi. Az ebben foglalt rendelkezések két csoportra oszthatóak. Az egyik kör alapvetően pontosító, technikai jellegű szabályokat foglal magában, míg a másik rész elemei a jogalkalmazás során felmerült problémák megoldására fókuszálnak. A javaslat egyértelműen rögzíti, hogy az irányított betegellátási rendszerben részt vevő ellátásszervező, közegészségügyi és járványügyi célból a tisztiorvos és a közegészségügyi felügyelő, a különböző társadalombiztosítási ellátások megállapítása, folyósítása és ellenőrzése céljából pedig az Országos Nyugdíj-biztosítási Főigazgatóság és az Országos Egészségbiztosítási Pénztár is jogosult egészségügyi személyazonosító adatok kezelésére.
A törvényjavaslat lehetővé teszi, hogy a madárinfluenza bekerüljön a törvényben felsorolt, a személyes adatokkal együtt jelentendő fertőző megbetegedések, valamint a bejelentendő foglalkozási megbetegedések közé, és ezzel kapcsolatban lehetővé teszi azt a járványügyi surveillance-rendszer kifejlesztését, amelyet nemzetközi szervezetek is ajánlanak.
A harmadik érintett törvény a dohányzással kapcsolatos. Magyarországon évente 28 ezer ember hal meg a dohányzás következtében. Nyilvánvalóan indokolt a jelenleginél szigorúbb szabályozás, akár törvényi szinten is. Ennek jegyében a törvény jelen módosítása a magyarországi dohányzás elleni küzdelem fontos állomása. A javaslat a nemdohányzók védelméről szóló törvény módosításával lehetőséget nyújt arra, hogy a jogalkotó a népegészségügyi célokkal összhangban, a dohányzás visszaszorításával lépéseket tegyen annak érdekében hogy a mindennapi élet számos fontos színterén megvédje az embereket a dohányzás egészségre káros hatásaitól.
(9.20)
A tervezet különösen az érzékeny csoportok védelmének erősítésével biztosítja az állam tevőleges szerepvállalását a dohányzás és a dohányfüst okozta megbetegedések visszaszorítására. Ennek érdekében a törvénymódosítás elsősorban a gyermekek és a gyógykezelés alatt állók védelmét tartja szem előtt, másrészről a tiltáson túlmutató állami és közösségi szerepvállalás feltételeit is továbbfejleszti. A módosítás kialakítja továbbá a rendelkezésre álló források tervezett, átlátható, koordinált és méltányos felhasználásának a rendszerét.
A hatályos törvény a nemdohányzók egészségének védelmét főszabályként azzal biztosítja, hogy csak az arra kijelölt helyeken engedi meg a dohányzást, ettől eltérően az életkoruknál, az egészségi állapotuknál vagy az igénybe vett szolgáltatás jellegénél fogva különös védelmet igénylő személyek védelme érdekében a törvény egyes helyeken a dohányzóhelyek kijelölésének tilalmával teljesen megtiltotta a dohányzást. A javaslat ezen teljes dohányzási tilalommal védett helyek körét bővíti ki, különös figyelmet fordítva a dohányzás fizikálisan és mentálisan egyaránt káros hatásainak fokozottan kitett gyermekek védelmére, ennek megfelelően teljes dohányzási tilalmat rendel el a jellemzően gyermekek fekvőbeteg-szakellátását végző egészségügyi szolgáltatók épületeiben, az óvodákban, a gyermekjóléti, gyermekvédelmi intézményekben.
A javaslat a legfiatalabb és egyben legsérülékenyebb korosztály védelme érdekében tehát az óvodákban, a gyermekjóléti, gyermekvédelmi intézményekben, például bölcsődében, családi napköziben, átmeneti otthonban, ahol a korábbi szabályok szerint a közszolgáltatást igénybe vevők számára nyitva álló közösségi helyiségeken kívül lehetőség volt dohányzóhely kijelölésére, a dohányzással szemben a nulla tolerancia elvét érvényesíti, és ennek megfelelően teljes dohányzási tilalmat rendel el.
Másodszor: a javaslat a speciális dohányzóhelyek kialakítási szabályait bővíti ki azáltal, hogy egyrészt közoktatási intézmények, másrészt a dohányzáskorlátozással érintett egészségügyi szolgáltatók vonatkozásában rendel el szabályokat. A javaslat az iskolák és az egyéb közoktatási intézmények tekintetében a teljes intézmény nemdohányzóvá nyilvánítására vonatkozó döntési kompetenciát az iskolaszékhez telepíti. Ezzel a megoldással az egyébként sok esetben nehezen kezelhető problémát jelentő iskolai dohányzás kérdése a helyi sajátosságokra is figyelemmel, rugalmasan, ugyanakkor a szubszidiaritás és az arányosság demokratikus elveit is érvényre juttatva válik kezelhetővé. A javaslat nem érinti a hatályos törvény azon rendelkezéseit, hogy a közoktatási intézménynek a tanulók által is használt helyiségeiben dohányzóhely nem jelölhető ki. A nemdohányzó intézménnyé minősítés tényét jól látható és egyértelmű felirat és jelzés alkalmazásával úgy kell feltüntetni, hogy az intézmény valamennyi látogatója feltétlenül értesüljön a dohányzási tilalomról.
A hatályos törvény szerint a dohányzóhelyet elsődlegesen önálló helyiségben vagy dohányzási korlátozással érintett helyiségen belül megfelelő elkülönítéssel kell biztosítani, amennyiben azonban erre a megfelelő feltételek hiányában vagy törvényi tiltó rendelkezések következtében nincs mód, a helyiségen kívül dohányzás céljára szolgáló területet kell meghatározni. Ez utóbbi eset mikéntje a törvény további rendelkezéseiben nem adott, e terület tehát bárhol meghatározható. A javaslat ezen dohányzóhely-kijelölési szabályokat az egészségügyi szolgáltató tekintetében azzal egészíti ki, illetve pontosítja, hogy ott helyiségen kívüli dohányzóhely nem zárt légtérben is csak úgy jelölhető ki, ha a dohányzóhely az egészségügyi szolgáltatást igénybe vevők szokásos vagy szükségszerű útvonalától is megfelelően elkülönül.
Harmadszor: a hatályos törvény szerint a dohányzás számára kijelölt helyek kivételével nem szabd dohányozni munkahelyen. Indokoltnak látszik azonban, hogy a munkáltató a munkavállalók többségével kötött megállapodása esetén a munkahelyet nemdohányzó munkahellyé nyilvánítsa. A nemdohányzó munkahellyé minősítés kezdeményezésére, illetve az ilyen döntéssel való egyetértésre a javaslat a kollektív szerződés megkötésére jogosult szakszervezetet, ennek hiányában a munkavállalók többségét hatalmazza fel.
Végül, de nem utolsósorban a javaslat az Egészségügyi Világszervezetnek a dohányzás-ellenőrzési keretegyezményben foglalt kötelezettségével összhangban a kiskorúak dohánytermékhez való hozzáférésének ellenőrizhetősége érdekében rögzíti, hogy dohánytermék árusítása automatából nem megengedett.
Tisztelt Országgyűlés! A törvényjavaslatot a kormány széles körű egyeztetést követően nyújtotta be, a szakmai és a civil szervezetek támogatásukról biztosították a megfogalmazott módosításokat. A törvényjavaslat általános és részletes vitája jó alkalmat kínál arra, hogy a különböző álláspontokat itt is megismerjük. Nyitottak vagyunk minden olyan módosító javaslatra, amely tovább erősíti a benyújtott törvényjavaslatot.
Köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir