DIÓSSY GÁBOR

Full text search

DIÓSSY GÁBOR
DIÓSSY GÁBOR gazdasági és közlekedési minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Képviselő Úr! A földgázellátásról szóló törvény értelmében a gáziparban a Magyar Energia Hivatal látja el a fogyasztóvédelmi feladatokat. Ez nagyon fontos tétel. E tevékenysége során a Magyar Energia Hivatal egyébként ellenőrzi az engedélyesek üzletszabályzatában, valamint a jogszabályban foglaltak betartását is, és ha rendellenességet tapasztal, akkor azokkal szemben igenis joga van fellépni.
A hivatal a szolgáltatás színvonalának emelése céljából határozatot adott ki minden engedélyes részére a minőségi követelmények és az elvárt színvonal meghatározására, hiszen joggal veti ön fel, hogy a gázszolgáltatók, amelyek versenyeznek egymással a piacon, magas szintű szolgáltatást nyújtsanak a fogyasztóknak, valamennyien ezt várjuk el tőlük.
E színvonalmutatók, tehát amelyeket a hivatal ad meg és ellenőriz az engedélyesek számára, kiterjednek a gázszolgáltatási szünetek számára, hosszúságukra, a fogyasztói panaszok kivizsgálásának gyorsaságára, minőségére, valamint arra is, hogy a fogyasztó milyen gyorsan tud kapcsolatba lépni a gázszolgáltatóval. Tehát megvan a fóruma a fogyasztói panaszoknak is természetesen.
A gázszámlák formai követelményeit egyébként a különböző jogszabályok, például az áfatörvény határozzák meg. A földgázszámlák első ránézésre egyébként valóban elég bonyolultak, ennek technikai okai vannak; például a gázmérő-berendezések térfogatot mérnek, míg a gázdíjat hőértékben állapítja meg a jogszabály.
A gázipar területén egyébként egyre gyakoribb, hogy a gázmérőket nem havonta, hanem időszakonként olvassák le, és a köztes hónapokban a fogyasztók csak részszámlákat kapnak. A végső elszámolási időszakban a számlák tartalmazzák a korábban befizetett összegeket is. A lakossági fogyasztók tájékoztatása érdekében nagyon fontos, hogy a számlákon megjelenik a lakosság ártámogatása is, tehát érdemes a számlákat nagyon alaposan áttanulmányozni, hiszen ezek nagyon informatívak.
S még egyszer mondom, az Energia Hivatal pedig mint (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.) felügyeleti szerv működik.
Köszönöm szépen.

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir