KÉKKŐI ZOLTÁN JÓZSEF

Full text search

KÉKKŐI ZOLTÁN JÓZSEF
KÉKKŐI ZOLTÁN JÓZSEF (Fidesz): Köszönöm, elnök asszony. Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Államtitkár Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Gőgös Zoltán képviselőtársam a törvényjavaslat 3. §-ának módosítását javasolja, amely így szól: “E törvény a kihirdetését követő 8. napon lép hatályba.” A módosító javaslat ezt egy zseniális kitétellel egészíti ki, vagyis: “E törvény a kihirdetést követő 8. napon lép hatályba, azzal a kitétellel, hogy rendelkezéseit a 2006. január 1-jét követően meghirdetett programokra kell alkalmazni.” Kíváncsi lennék, hogy 2006. január 1-jét megelőzően, de a hatálybalépést követően vajon milyen programokra kellene alkalmazni ezt a törvényt, ha esetleg elfogadnánk a szóban forgó módosító javaslatot.
De engedjenek meg egy kis történeti áttekintést a törvényjavaslattal kapcsolatban, ugyanis annak sorsa igen érdekesen alakult. A törvényjavaslatot májusban nyújtotta be három MSZP-s képviselőtársam. Júniusban tárgyaltuk bizottsági üléseken, akkor a kormány nem támogatta azt. Ezzel szemben szintén MSZP-s képviselők sürgős tárgyalást kértek, amit azonban hamarosan vissza is vontak. Az 1. számú módosító javaslatot én nyújtottam be még júniusban, a 2. számút október 10-én Gőgös képviselőtársam. Mint említettem, addig a kormány magát a törvényjavaslatot sem támogatta.
Nem fogják elhinni, de Gőgös képviselőtársam módosító javaslatával már támogatta a kormány a törvényjavaslatot. Gondolhatnánk, hogy így már egyetért vele, de a történet különös pikantériája, hogy éppen ezt a 2. számú módosító javaslatot mégsem támogatja a kormány. Az előterjesztő képviselője sem igazán tudta, hogy mit kezdjen ezzel a módosító javaslattal, ugyanis a mezőgazdasági és gazdasági bizottság ülésén egyetértett, míg a környezetvédelmi bizottság ülésén nem értett egyet azzal. Kormánypárti oldalról érkezett módosításról lévén szó, az is említést érdemel, hogy a környezetvédelmi bizottság egyharmada sem támogatta azt.
Voltaképpen tehát egy olyan, MSZP-s egyéni képviselők által benyújtott törvénymódosításról van szó, amelyet a kormány a bizottsági üléseken nem támogatott, a szakminisztérium képviselője nem támogatta, továbbá a minden törvénymódosítás kapcsán az Országgyűlés számára szakmailag kompetens alkotmány- és igazságügyi bizottság a törvényjavaslatnak még az általános vitára bocsátását sem támogatta. Ugyancsak érthetetlenné teszi a törvénymódosítás jelenlegi tárgyalását azon körülmény, hogy a törvénymódosítást benyújtó képviselők szándéka szerint a törvény jelenleg javasolt módosítása valamikor 2006-ban lépne hatályba, amint már említettem. Ugyanakkor ezt megelőzően ugyanezen, a Nemzeti Földalapról szóló törvényt a kormány még az ősz folyamán módosítani szándékozik.
Az általános vita második szakaszában elmondtam, hogy az államtitkár úr a következőket mondta: “A kormány, a minisztérium a Nemzeti Földalapról szóló törvény módosítását tervezi, pontosan az imént említett, a kormány száz lépés programjának hét agrárkérdése tárgykörében. Tehát a Nemzeti Földalapról szóló programot, törvényt kívánjuk módosítani, azért is, amit képviselőtársaim jeleztek, hogy jobban ki tudja teljesíteni a Földért életjáradékot programot.” Azt mondják, az a céljuk, hogy ezáltal többen juthassanak hozzá az életjáradékhoz. Árulkodó módon a 2006-os költségvetés mégsem igazolja ezt a szándékot. Ugyanis közel 2 milliárd forinttal kevesebb összeg lesz e célra elkülönítve.
Köszönöm a figyelmet.

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir