NÉMETH ERIKA

Full text search

NÉMETH ERIKA
NÉMETH ERIKA, az emberi jogi, kisebbségi és vallásügyi bizottság alelnöke, a napirendi pont előadója: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Biztos Urak! Képviselőtársaim! Az Országgyűlés emberi jogi, kisebbségi és vallásügyi bizottsága mint első helyen kijelölt bizottság 2005. május 10-ei, az országos kisebbségi önkormányzatok elnökeivel kibővített ülésén a nemzeti és etnikai kisebbségi jogok országgyűlési biztosának 2004. évi tevékenységéről szóló beszámolót megvitatta, és azt a szóbeli kiegészítésekkel együtt egyhangúlag, 21 igen szavazattal elfogadta, és feltétlenül ajánlja az Országgyűlésnek elfogadásra az ehhez tartozó országgyűlési határozattal együtt.
(14.30)
A bizottság megállapította, hogy a beszámoló megfelel az alkotmányban és az országgyűlési biztosokról szóló törvény megfelelő bekezdésében meghatározott kötelezettségeknek.
A bizottság örömmel nyugtázta, hogy a kisebbségi biztos beszámolója ez évben is határidőre elkészült, a dokumentum a korábbi évekhez hasonlóan színvonalasan számol be a biztos tevékenységéről, kihasználva azt a jogfolytonosságból származó előnyt, hogy kezdettől fogva, vagyis tíz éve ugyanaz a személy tölti be ezt a felelősségteljes és nélkülözhetetlen tisztséget.
A 2004. évről szóló beszámoló a korábbi évekhez képest egy kicsit terjedelmesebb, hasonlóan nagyon jól szerkesztett és nagyon jó fejezeti tagolású. A kisebbségi ügyek szinte teljes problémahalmazát tartalmazza, mintegy tükörként képet adva az évről évre ismétlődő problémákról és természetesen az újonnan felmerültekről is. Stílusában teljesen különbözik a másik két jelentéstől. Külön előnye, hogy tematikusan összegzi az egyes kisebbségi ügycsoportokra vonatkozó mondanivalót. A 10. fejezetben szereplő statisztika a színes táblázatokkal és grafikonokkal nagyon szemléletes. A kisebbségi biztos hazai és nemzetközi szerepléseit, társadalmi kapcsolatait bemutató eseménytárral, amely az idén is önálló fejezetben jelenik meg, teljes képet kaphatunk a kisebbségi biztos sokrétű tevékenységéről.
A kötet függelékében szereplő mellékletek teljes szöveggel tartalmazzák a kisebbségi biztos egyes jelentéseit, illetve ajánlásait. Ezek közül az egyik legfontosabb a bizottság által már külön is megtárgyalt, “A nemzeti és etnikai kisebbségek jogainak érvényesülése a médiában” című országgyűlési biztosi vizsgálat megállapításairól szóló, amelynek utóéletét az emberi jogi bizottság 2005 május végén, júniusában tervezi megtárgyalni.
Sok szó esett a vitában a telepeken, telepszerű környezetben élő romák helyzetéről az Ózd-Hétestelepen történt vizsgálat kapcsán. Az oktatási szegregáció ügye csak érintőlegesen került szóba, mivel a bizottságnak az oktatási bizottsággal közösen felállított szegregációs albizottsága ezt a témát már külön is megtárgyalta.
Az Országgyűlés szempontjából különösen fontosak a kisebbségi biztosnak a különböző törvényjavaslatokkal kapcsolatos jogi szakvéleményei, illetve az úgynevezett országos nyilvánosságot kapott nagy ügyekkel kapcsolatos ajánlásai, amelyek szintén teljes terjedelemben olvashatóak. A függelék 5. számú melléklete jogi eligazítást is ad a kisebbségekre vonatkozó legfontosabb jogszabályokról.
A 2004. évben az írásos beszámolót a kisebbségi ombudsman a kisebbségi jogok általános helyzetéről immár az Európai Unió tagjaként szóló gondolataival vezeti be. A kisebbségi biztos az Európa Tanács rasszizmus és intolerancia elleni bizottsága tevékenységére is kitér itt, és az európai úton való haladás tekintetében a bevezető zárásaként optimizmusát fejezi ki.
A korábbi évekhez képest ismét emelkedést mutat a beérkező panaszok száma, bár nem számottevően. Ebből a nemzeti és etnikai kisebbségi jogok országgyűlési biztosa szerint új következtetéseket nem lehet levonni, csak a tavalyihoz hasonlóakat. 2004-ben az egyéni beadványok száma 381 volt, 65 érkezett a kisebbségi önkormányzatoktól, 31 a civil szervezetektől. Viszonylag magas volt a központi állami szervek beadványainak száma, 8 a települési önkormányzatoktól érkezőké. 2004-ben 21 hivatalból indított vizsgálat volt. A panaszok összetétele is nagyjából hasonlóan alakult, mint az előző évben, 712 ügyből 373 érkezett a roma kisebbségtől. Érdekes következtetéseket lehet levonni az ügyek területi megoszlását mutató ábrákból is.
Az országgyűlési biztos idén is, különösen a kisebbségi önkormányzati rendszer működésével kapcsolatos problémákra, a kisebbségek nyelvi, kulturális autonómiájára, nyelvhasználatára, a médiában történő megjelenésük erősítésére és az úgynevezett gyűlöletbeszéd megfelelő szankcionálására vonatkozó elvárásokra, valamint a roma közösség irányában tapasztalható létező hátrányos megkülönböztetésekre hívta fel a figyelmet.
Szóbeli kiegészítésében mondanivalóját a kisebbségi biztos az alábbi főbb témakörök köré csoportosította: a kisebbségi önkormányzati rendszer változtatásának szükségessége, önkormányzatiság, vagyoni jogok, a kisebbségi nyelvhasználat kérdése, oktatással és oktatási szegregációval kapcsolatos ügyek, hazai kisebbségi médiaügyek, az esélyegyenlőséggel és az egyenlő bánásmóddal kapcsolatos ügyek és problémák, egyes szociális jogok, lakhatás kérdése.
Szóbeli beszámolójában a kisebbségi biztos ismét felhívta a bizottság figyelmét a kisebbségi törvény módosításának fontosságára, illetve a kisebbségi önkormányzati képviselők választására vonatkozó joganyag módosításának alkotmányos kényszerére.
A bizottsági vitában több érdekes észrevétel, kérdés és javaslat hangzott el a bizottsági tagok részéről. Kérdés hangzott el arra vonatkozóan, mi a kisebbségi biztos véleménye arról, hogy egyre csökken a kisebbségi oktatásban részesülő tanulók létszáma, egyre több az iskolabezárás, és megítélése szerint ez hogyan viszonyul a kisebbségi törvényben garantált jogokhoz.
Konkrét javaslatként hangzott el, hogy a kisebbségi biztos és munkatársai tekintsék át az 5/2005. számú kormányrendeletet a többcélú kisebbségi társulásról, mivel egyes vélemények szerint ez sérti a törvényben biztosított önkormányzati alapjogokat. Ismét elhangzott a bizottsági tagok részéről, hogy sajnálatos az, hogy az egyenlő bánásmódról és az esélyegyenlőség előmozdításáról szóló törvény hatálya az esélyegyenlőségi tervek vonatkozásában nem terjed ki a versenyszférára. Kérdés hangzott el arra vonatkozóan is, hogy a kisebbségi biztos milyen konkrét lépéseket tett a kisebbségi nyelvhasználat ügyében, illetve kezdeményezte-e törvényjavaslat benyújtását.
Azt is megkérdezték a bizottság tagjai, hogy mi a véleménye a kisebbségi biztosnak a jogalkotásról szóló törvény módosítására vonatkozó törvényjavaslatról, amely újra a plenáris ülés elé került, illetve általánosságban arra vonatkozólag is, hogy mennyire kérik ki a véleményét előzetesen az egyes törvénytervezetekről, illetve benyújtott törvényjavaslatokról.
Az adatvédelmi biztoshoz hasonlóan a bizottság kikérte a kisebbségi biztos véleményét a jelenleg benyújtott, a hatályos kisebbségi törvény módosítására vonatkozó törvényjavaslatról, illetve az abban szereplő névjegyzékről. Kérdésként hangzott el, hogy mi a véleménye az ezzel kapcsolatos egyéb elképzelésekről, illetve az ellenzék által javasolt új megoldásokról.
Nagyon érdekes kérdések hangzottak el továbbá a kisebbségi és etnikai adatok kezelésére vonatkozóan is.
A kisebbségi biztos részletes válaszában azt emelte ki, hogy a kisebbségi, etnikai adatok kezelése, az egyenlő bánásmód és a névjegyzék kérdése összefüggenek. Megítélése szerint a jelenlegi szemérmes kezelés nem célszerű. Arra kérte a bizottságot, annak ellenére, hogy Magyarországon nagy a történelmi teher és ellenállás, abban segítsen, hogy a kisebbségeket arra ösztönözze, és arról próbálja meggyőzni, hogy az adatgyűjtés az ő érdekükben történik. Szerinte kölcsönösen elő kellene segíteni a bizalom növekedését.
A kisebbségi biztos a vita végén ígéretet tett a jelzett kormányrendelet megvizsgálására, és javasolta, hogy a bizottság tűzze napirendjére ennek megtárgyalását.
Tisztelt Országgyűlés! A bizottság nagyon fontosnak tartja, hogy a parlamenti bizottságok a kisebbségi ombudsman ajánlásait is megtárgyalják, illetve megismerhessék az egyes témákban megfogalmazott szakvéleményeit, jelentéseit. Ugyanilyen súllyal tartja fontosnak a bizottság, hogy a minisztériumok fokozattan vegyék figyelembe törvény-előkészítő tevékenységük során a kisebbségi ombudsmannak a jogalkotásra vonatkozó észrevételeit.
A parlamentnek benyújtott beszámoló és a bizottsági ülésen elhangzott szóbeli kiegészítés, valamint a bizottsági vitában elhangzott kérdésekre adott válaszok alapján egyértelműen megállapítható, hogy a kisebbségi biztos ismét kiválóan tett eleget feladatának, és a bizottság megítélése szerint minden bizottsághoz külön is képes szólni egy-egy speciális szakterületre vonatkozóan. Ebben az évben a kisebbségi biztos beszámolóját a parlament hat bizottsága hallgatta meg, és ajánlotta egyhangúlag elfogadásra.
Az emberi jogi, kisebbségi és vallásügyi bizottság a benyújtott beszámolót, valamint az ehhez tartozó országgyűlési határozatot egyhangúlag támogatja, és a tisztelt Országgyűlésnek elfogadásra ajánlja.
Köszönöm a figyelmet. (Taps.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir