DR. HANKÓ FARAGÓ MIKLÓS

Full text search

DR. HANKÓ FARAGÓ MIKLÓS
DR. HANKÓ FARAGÓ MIKLÓS igazságügyi minisztériumi államtitkár, a napirendi pont előadója: Köszönöm szépen, elnök asszony. Tisztelt Országgyűlés! A gazdasági élet immár évek óta ismert, kedvezőtlen jelensége, hogy a vállalkozások egy része miután vagyonához képest jelentős mértékű tartozást halmozott fel, ki tudja vonni magát azon törvények hatálya alól, amelyek a forgalom biztonságát, a hitelezők jogos érdekeinek védelmét hivatottak biztosítani. A csődtörvény rendelkezései, valamint a fedezetelvonással szembeni polgári jogi és büntetőjogi rendelkezések az esetek többségében nem hatékonyak, ez esetben nem vagy csupán elméletben alkalmazzák őket. A tulajdonosként vagy ügyvezetőként megjelölt, a cégjegyzékben feltüntetésre kerülő személyek ugyanis, még ha a személyi azonosságuk megállapítható lenne is, általában olyan, a társadalom peremére szorult emberek, akikkel szemben a jog többnyire tehetetlen.
Amikor a tulajdonos rosszhiszeműen ruházza át adósságokkal terhelt cégét olyan személynek, aki nyilvánvalóan nem képes és nem is hajlandó a társaság továbbműködtetésére, a következmény szinte kivétel nélkül az, hogy a cég hosszabb-rövidebb idő után hivatalbóli törlési eljárást követően vagy felszámolással megszűnik, a hitelezők pedig nem jutnak hozzá jogos követeléseikhez, vagy azoknak csak a töredékét kapják meg. Számos esetben az ilyen hitelező vállalkozása is emiatt, önhibáján kívül a felszámolás sorsára jut.
A veszteséget felhalmozó cégek fantomizálódása ellen leginkább egy olyan jogi konstrukciótól lehet eredményt várni - és a törvényjavaslat is ezt célozza -, amely a társaság vagyonát elvonó, és ezt követően az aktíváitól megszabadított vállalkozást átruházó természetes vagy jogi személyt fenyegetné azzal, hogy megvonja tőle a korlátolt felelősség törvényi kedvezményét. Másként fogalmazva: a társaságot a legalitás bástyái közül kivonó személy korlátlanul, magánvagyonával is köteles lenne helytállni az adós cég hitelezőivel szemben, kivéve, ha bizonyítja, hogy társasági részesedésének, például üzletrészének átruházásakor a társaság fizetőképessége nem forgott veszélyben, és eljárása megfelelt a tisztességes és jóhiszemű üzleti magatartás követelményének. Ez a jogi megoldás tehát a vélelmezhetően rosszhiszemű szereplőhöz telepíti a kimentéshez szükséges bizonyítási terhet, amely kellően elrettentő hatású lehet akkor, amikor valaki a társaság kiürítéséről és a jog által nem elérhető személy részéről történő átruházásáról gondolkodik.
Hasonló jellegű, a korlátolt felelősséget áttörő szigorú felelősségi szabályok nem ismeretlenek a gazdasági jogalkotásban. Így például a társasági törvény 56. §-ának (3) bekezdése kimondja, hogy nem hivatkozhat a korlátozott felelősségére az a tag, aki ezzel visszaélt. Így a korlátolt felelősségű táraság és a részvénytársaság esetén azok a tagok, akik a társaság elkülönült jogi személyiségével és korlátlan felelősségével a hitelezők rovására visszaéltek, korlátlanul és egyetemlegesen felelnek a megszűnt társaság ki nem elégített kötelezettségeiért. A cégtörvény hatályos rendelkezései között is szerepel ilyen jellegű rendelkezés. A hivatalbóli törlési eljárás során ugyanis amennyiben a meghatározó mértékű szavazati joggal rendelkező tulajdonosok nem teszik meg a rendelkezésükre álló lépéseket a cég törvényes működésének helyreállítása, tehát a fantomizálódás megakadályozása érdekében, a bíróság megállapíthatja korlátlan felelősségüket a cég ki nem elégített kötelezettségeiért.
A rosszhiszemű volt tulajdonosokkal szembeni fellépés érdekében a cégtörvényben szabályozott, a fantomcégekkel kapcsolatos hivatalbóli törlési eljárást, valamint a felszámolási eljárásról rendelkező csődtörvényt szükséges módosítani. Ez alkalmat ad a hivatalbóli törlési eljárás szabályainak kisebb módosítására is az eljárás gyorsítása érdekében.
Tisztelt Országgyűlés! Akár a törlési eljárás során, akár a felszámolási eljárásban merül fel az a hitelezői igény, hogy a bíróság állapítsa meg a törlési eljárás, illetve felszámolási eljárás kezdetét megelőző öt éven belül tulajdonosi jogokkal bíró korábbi tulajdonosok korlátlan felelősségét a cég ki nem elégített kötelezettségeiért, ez minden esetben külön perben történhet meg, és a bíróság részletes bizonyítási eljárást követően juthat csak abba a helyzetbe, hogy megállapíthassa a volt tag, részvényes korlátlan felelősségét.
A törvényjavaslatban rögzített öt éven belüli időszakban az üzletrészek, részvények többször gazdát cserélhettek. A hitelező döntésén múlik, hogy melyik volt tulajdonos, illetve tulajdonosok ellen indít pert. Az alperes nem feltétlenül az a személy lesz, akinek a társaságban meghatározó mértékű szavazati joga volt. Lehetséges, hogy a korábbi tulajdonosok egyenként csak például 20-20 százalékos szavazati joggal rendelkeztek, azonban közös döntésük alapján együttesen értékesítették formálisan üzletrészeiket egy magát lopott igazolvánnyal azonosító, utóbb ismeretlen helyre távozó személynek. Ilyen esetben célszerű a pert valamennyi korábbi tulajdonos ellen megindítani.
(20.00)
Az eljárás során a volt tulajdonos bizonyíthatja, hogy az átruházás időpontjában a cég nem volt veszteséges, illetve, hogy a vagyoni hányadát régi, megbízható üzleti partnerének értékesítette.
Tisztelt Országgyűlés! Az önök előtt fekvő törvényjavaslat csak egy, bár igen fontos lépés a gazdasági forgalom biztonságának, illetve a hitelezők védelmének érdekében teendő intézkedések sorában. Az előkészület alatt álló új társasági törvény és cégtörvény, valamint a hatályos csődtörvény egyes rendelkezéseinek tervbe vett módosítása több érdemi, a vállalkozások korrekt, átlátható működését erősítő szabály bevezetését tervezi. Ezek közé tartozik például annak a hitelezővédelmi nyilvántartásnak a kialakítása, melyhez bárki hozzáférhetne, és ezáltal a gazdasági forgalom szereplői gyorsan és költségmentesen kaphatnak majd információt üzleti döntéseik előkészítése során az adott vállalkozással kapcsolatban, így arról, ha a céggel szemben végrehajtási eljárás indul, vagy ellene felszámolási eljárás van folyamatban.
A nyilvántartásból információt lehetne nyerni egy felszámolással törölt cégnek a felszámolás időpontjában foglalkozatott vezető tisztségviselőiről vagy azokról a személyekről, akikkel szemben jogerős bírósági határozat, az úgynevezett jogellenes továbbműködtetés során a csődvagyon kiegészítésére kötelező határozatot hozott. Annak érdekében pedig, hogy ne csak a már fantomizálódott, illetve felszámolás alatt álló cégek esetében lehessen hitelezővédelmi intézkedésekkel fellépni a rosszhiszemű volt tulajdonosokkal szemben, intézkedések készülnek, hogy lehetőleg már a cégek alapításakor ki lehessen szűrni a törvényellenes jelenségeket, így például azt az esetet, amikor valaki lopott személyi igazolvánnyal alapít céget jogellenes célra.
Az ügyvédekről szóló törvény, valamint a közjegyzőkről szóló törvény folyamatban lévő módosítása lehetőséget biztosít majd a cég alapításában, illetve a cégben fennálló részesedés átruházásában közreműködő jogi képviselőnek arra, hogy a Belügyminisztérium személy- és lakásnyilvántartó rendszeréből tájékozódhassanak a cégalapító, szerződéskötő személyazonosságáról, illetve az ellopott személyi igazolványokról.
Tisztelt Országgyűlés! Bízom abban, hogy a törvényjavaslat rendelkezései, valamint a vázlatosan ismertetett egyéb tervezett hitelezővédelmi intézkedések elő fogják mozdítani a forgalom biztonságát, és a jövőben egyre kevesebb fantomizálódott céggel és olyan rosszhiszemű tulajdonossal szemben kell a bíróságoknak eljárniuk, akik a társaságot kiürítve, tartozásokkal terhelten hátrahagyva kívánnak kibújni a felelősség alól.
Mindezek alapján kérem önöket, hogy támogassák a javaslatot. Köszönöm szépen a figyelmet. (Taps az MSZP soraiból.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir