LEZSÁK SÁNDOR

Full text search

LEZSÁK SÁNDOR
LEZSÁK SÁNDOR (független): Köszönöm szépen. Tisztelt Ház! Államtitkár Úr! Mindössze két módosító javaslatomat szeretném röviden indokolni. Az ajánlás 71. sorszáma alatti módosító javaslatom lényege az, hogy a 15. § (7) bekezdésében arról van szó, hogy a közüzemi szolgáltató a közüzemi fogyasztót legkésőbb a díjváltozást megelőző hónap 15. napjáig írásban tájékoztatja a fogyasztót érintő árak és díjak változásáról.
Javaslatunk lényege az, hogy a díjváltozást megelőző hónap 15. napjáig kellene írásban tájékoztatni a fogyasztót az árak és díjak változásáról, ugyanis úgy véljük, hogy nem szolgálja a piacgazdaság érdekeit és hatékony érvényesülését, ha bármelyik fogyasztó csak utólag értesül az áremelkedésekről, miután esetleg már jelentős mértékben fogyasztott a számára túl drágává vált energiából. Az a véleményünk, hogy időben kell értesíteni az érdekelteket az árváltozás bekövetkezéséről, hogy azok még mérlegelni tudják fogyasztói döntéseiket.
Tulajdonképpen egy egyszerű példával tudom érzékeltetni a javaslatunkat: ha felszállok egy repülőgépre vagy egy vonatra, megveszem a jegyet, és amikor leszállok, akkor esetleg még kérik, hogy egészítsem ki, mert menet közben megváltozott a repülőjegy vagy a vasúti jegy ára. Tulajdonképpen itt ezt szeretnénk kiiktatni.
Tehát jó volna végiggondolni, hogy a díjváltozást, áremelkedést előre bejelenteni, és ezt követően dönti el a fogyasztó, különösen a nagyobb fogyasztó, hogy milyen mértékben fogyaszt a földgázból.
Az ajánlás 70. sorszáma alatti módosító javaslatunkban a 15. §-t egészítjük ki egy új h) ponttal. Ebben a paragrafusban arról rendelkezik a törvényjavaslat, hogy a közüzemi fogyasztó közüzemi szerződésének mit kell tartalmaznia. Mindenképpen javasoljuk, hogy a mérőóraállás leolvasására és ellenjegyzésére vonatkozó lehetőségekről is adjanak tájékoztatást, ugyanis megoldatlan a mérőóraállás hitelesítése. Úgy véljük, lehetővé kell tenni, amennyiben a fogyasztó igényli, hogy csak az aláírásával ellenjegyzett óraállás legyen a kiállított számla alapja.
Elhangzott a vitában is, hogy gyakran előfordul, hogy tévesen kiállított számlákat fizettetnek ki a fogyasztókkal, majd ezt az összeget - a fogyasztóra nézve jobb esetben - heves vitákat követően hosszabb idő alatt elfogyasztatják a fogyasztóval, és amennyiben túl gyakori az ilyen formában történő kényszerhitelezés, lehetővé kell tenni a fogyasztó ellenjegyzési jogát az óraállás esetében, hiszen mindenképpen korszerűtlen elemnek tartjuk a fogyasztóvédelem területén, hogy néhány száz forintos termékek és szolgáltatások esetében számos védelem megilleti a fogyasztót, míg több ezer vagy több tízezer forintos számlák teljesen váratlanul érhetik a fogyasztót a közüzemi szolgáltatók részéről.
Kérem államtitkár urat, hogy fontolják meg mindkét javaslatot. Köszönöm szépen.

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir