DR. GOMBOS ANDRÁS

Full text search

DR. GOMBOS ANDRÁS
DR. GOMBOS ANDRÁS környezetvédelmi és vízügyi minisztériumi államtitkár: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! Önnek teljesen igaza van akkor, amikor azt mondja, a csepeli új szennyvíztisztítóról azt állítjuk, hogy Európa legnagyobb környezetvédelmi beruházása. Ez tökéletesen igaz. Valóban egy olyan kiemelt, jelentős beruházásról beszélünk, amelynek már a tervezési szakasza is kormányokon átívelő feladat, mert hiszen ennek a tervezési időszaka az önök kormányzásakor kezdődött - nagyon helyesen -, és úgy tudom, hogy akkor dr. Turi-Kovács Bélának hívták a környezetvédelmi minisztert. Nagyon helyes, hogy így indult a dolog.
A csepeli szennyvíztisztító előkészítése folyamatosan kormányzati munkát igényel, és - éppen a projekt nagyságrendje miatt - különleges figyelmet kell fordítani ennek a munkának a felügyeletére. A főváros mint kedvezményezett és a Nemzeti Fejlesztési Hivatal mint irányító hatóság mellett a környezetvédelmi és vízügyi tárca mint közreműködő szervezet látja el a szervezési és projektmenedzsmenti feladatokat. Remélem, képviselő úr is támogatja a beruházás megvalósítását, és örömmel fogadja a már elért eredményeket, így azt, hogy a budapesti központi szennyvíztisztító telep és kapcsolódó létesítményei című projekt megkezdődött.
De lássuk a konkrétumokat, a tényeket! 2002 és 2004 márciusa között elkészült a kohéziós alap pályázatához szükséges dokumentáció. Ez egy zöldmezős beruházás, és ennek az előkészítése bizony hosszú időt vesz igénybe; hogy ne említsek mást, mint például a régészeti feltárások kérdéskörét. 2004. március 31-én a Nemzeti Fejlesztési Hivatalon keresztül az Európai Bizottsághoz benyújtásra került a projekt pályázati anyaga. 2004. december 2-án a KVVM Fejlesztési Igazgatósága és a budapesti Fővárosi Önkormányzat aláírta a támogatási szerződést, majd 2004. december 17-én - durván öt hónappal ezelőtt - az Európai Bizottság az anyagot jóváhagyta. A beruházás tehát mindössze öt hónapja van folyamatban, amit azonban több mint kétéves előkészítő munka előzött meg.
Egyébként az Európai Unió kohéziós alapjára vonatkozó szabályozás szerint a bizottság határozatától, tehát 2004. december 17-étől számított harminc hónap tétlenség eltelte után számíthatna az ország bármiféle szankcióra. Úgy gondolom, az elmondottak meggyőzik önt arról, hogy erről szó sincs. A beruházás tehát folyamatban van, a vállalkozók közbeszerzés keretében kerülnek kiválasztásra. Jelentem az Országgyűlésnek, hogy a döntő fontosságú beszerzés elindult, a szennyvíztisztító telep részvételi felhívása megjelent az EU-honlapon és a Közbeszerzési Értesítőben. A beszerzési dokumentációk tehát elkészültek, és egyenesbe kezd kerülni ennek a projektnek a megvalósítása.
Ugyanakkor szeretném jelezni, hogy a legnagyobb költségű szerződés 2006 elején várható - ez a szennyvíztisztító beruházása -, de még az idén sor kerülhet például egy megfelelő referenciával és garanciával alátámasztott mérnöki gárda kiválasztására, illetve a műszaki felügyeleti tender szerződéskötésére.
Az EU természetesen megkülönböztetett figyelmet szentel minden előkészítő munkálatnak, és az ezzel kapcsolatos teljes körű ellenőrzést is végrehajtja. Így 2005. április 29-én az Európai Bizottság vizsgálta többek között a budapesti szennyvíztisztító kérdését, és ezen a vizsgálaton, illetve ennek a tárgyalásán szóba sem került az, hogy bármiféle szankciót léptetnének életbe. Úgy ítélték meg, hogy megfelelő tempóban haladnak a folyamatok.
Szeretném megnyugtatni képviselő urat, hogy a kohéziós alap 80 milliárd forintos támogatása nem fog elveszni, a munka jelen pillanatban is folyamatosan halad.
Köszönöm szépen, és kérem, szíveskedjék a válaszomat elfogadni. (Taps a kormánypárti oldalon.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir