DR. TURI-KOVÁCS BÉLA

Full text search

DR. TURI-KOVÁCS BÉLA
DR. TURI-KOVÁCS BÉLA (Fidesz): Elnök Úr! Tisztelt Államtitkár Úr! Három éve halljuk önöktől, hogy Európa legnagyobb környezetvédelmi beruházása lesz a csepeli szennyvíztisztító. A gyurcsányi lendületprogram két év semmittevése után azt ígéri, hogy nekilátunk a csepeli szennyvíztisztító építésének. Igaz, azt sehol nem írta, hogy ez a nekirugaszkodás mikor következik be. Persányi Miklós miniszter úr, aki szívesen beszél a jövőbeni beruházásokról, a csepeli szennyvíztisztítót mint a Medgyessy-Gyurcsány-kormány legnagyobb környezetvédelmi produktumát többnyire nem mulasztja el megemlíteni.
Ezekkel a PR-előadásokkal azonban van egy baj: időnként a legmegbízhatóbbnak tűnő elvtársak is szószátyárak lesznek és kibeszélnek, különösen persze, ha indokolatlanul sértegetik őket. Atkári János főpolgármester-helyettes úr szerint az önök kétéves semmittevése veszélybe sodorta a központi szennyvíztisztító megépítését. Elúszhat a 80 milliárd forintos európai uniós támogatás, meghiúsítva az elengedhetetlenül szükséges környezetvédelmi beruházást. Atkári János pedig tudja, tudhatja, az ő tudta nélkül ugyanis aligha indulhatott volna meg bármilyen fontos beruházás a fővárosban.
A tények igen makacs dolgok. A szükséges pályázatot már egyéves csúszással nyújtották be. A közbeszerzési eljárásokat 2004 első felében ki kellett volna írni, a kivitelezőket ki kellett volna választani. Kénytelenek vagyunk élni a gyanúperrel, hogy ilyen hatalmas falatnál, egy 120 milliárd forintos beruházás esetében a kivitelező kiválasztása - a fővárosi gyakorlatot ismerve - már távolról sem szakmai kérdés. A nyilatkozatok szerint az érdekeltek ugyanis egyeztetnek. Mármost, szintén némi tapasztalat birtokában, azt mondhatjuk, ez az egyeztetés alighanem arról szól, hogy szocialista vagy inkább SZDSZ-es nagyvállalkozók legyenek-e a kedvezményezettek. Szegény budapestiek! És persze szegény vidékiek! 80 milliárd forintnyi ISPA-támogatás elvesztése nemcsak Budapestet sújtja, hanem azokat a vidéki településeket is, amelyek éppen e miatt a beruházás miatt nem pályázhattak eredményesen ISPA-támogatásért.
És ismét csak szegény budapestiek! Mire is fizetik ők be az úgynevezett fejlesztési díjakat, 2004-ben 3,6, 2005-ben pedig további 5,9 milliárd forintot? Vajon mire, hiszen - ismétlem - a mulasztás 80 milliárd forintjába kerülhet minden magyar adófizetőnek. Miniszter úr, a PR-tevékenységnek van egy súlyos hátulütője - erről az elbocsátott miniszterek és államtitkárok hosszabban tudnának értekezni -, és előbb vagy utóbb belép a sántakutya-effektus.
Államtitkár úr, ön szerint ki felel azért, ha elveszítjük a 80 milliárd forintnyi ISPA-támogatást? Ki a felelős azért, hogy önök - eddigi ígéreteikkel szemben - a lakossággal kívánják megfizettetni a csepeli szennyvíztisztító költségeit?
Várom megtisztelő válaszát. (Taps a Fidesz soraiban.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir