DR. ÚJHELYI ISTVÁN

Full text search

DR. ÚJHELYI ISTVÁN
DR. ÚJHELYI ISTVÁN (MSZP): Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Bábelőadások, kézműves-foglalkozások, koncertek, homokvár strandokon és kivételesen az Országház előtt, ingyenes utazás vonaton és buszon, játékok minden mennyiségben. Az ország tegnap ünnepelte gyermekeit, fogalmaz egy újságcikk. Szegeden egy új létesítményt avattunk, a dinamikusan fejlődő vadaspark most épült oroszlánotthonát. Sajátos vasárnapi kavarodása volt ez a hivatalos programnak és a családi sétának, hiszen csöppségeink kezét fogva, de képviselőként álltam az állatok királyára kíváncsi gyermeksereg közepén. Az óriási zsivaj most is visszacseng fülemben, de családapából e Ház falai között döntéshozóvá minősülve napirend előtt kívánok szólni azokról, akiknek ritkábban adatik az önfeledt mosoly, talán a gyermeknapon is valaminek a hiányát, mintsem a kiteljesedett boldogságot élték át.
Halljuk meg azok elcsukló hangját, akik másfél évtizede rendszeresen jelzik, hogy nő a gyermekszegénység. Nem vigasztaló az UNICEF jelentése, miszerint a világ leggazdagabb országainak többségében döbbenetesen emelkedik a mélyszegénységben élő gyermekek száma. Londonban, Madridban, Rómában és Budapesten egyszerre szisszentek, szisszentünk fel a márciusi hír hallatán, de mi gyorsan reagáltunk. A szakmai tanulmányok megismerését most lépésről lépésre döntések követik. Helyes! Halaszthatatlan volt! 2003-ban a 2,2 millió gyermekből 430 ezren a létminimum feléből, további 600 ezren a létminimum alatt küzdenek a mindennapokkal. Egymillió gyermek van veszélyeztetettségben.
Tisztelt Képviselőtársaim! Bizonyára tisztában vannak vele, hogy tudatos beavatkozás nélkül a szegénység tovább örökíti önmagát. A gyermekszegénység valójában a szülők szegénysége. Egy család gyorsan csúszik le még átlagos gyermekszám mellett is, ha a szülők munkanélkülivé válnak, iskolai végzettségük alacsony vagy nem hasznosítható, s ekkor bizony nem jut pénz és figyelem a gyermek taníttatására sem. És az ördögi kör bezárul. Ráadásul a jövedelmi csapda együtt jár azzal, hogy a szegény gyermekek saját kis közösségeikből is kirekesztődnek, nem lehetnek olyan javaik, mint a többieknek, kimaradnak közösségi életből, emberi kapcsolatokból, lemaradnak szakkörökből és egészségi, fizikai állapotuk is kritikussá válhat. Márpedig a társadalmi kirekesztettséget súlyos teherként cipelik tovább felnőtt korukra. Közös teher ez és oszthatatlan felelősség. Hölgyeim és uraim, közös teher és oszthatatlan felelősség döntéshozóknak jobbról és balról egyaránt.
A gyermekszegénységet egységes, kiszámítható gyermektámogatási rendszerrel, az ettől elváló, jól célzó segélyezéssel és különösen munkalehetőségek teremtésével lehet csökkenteni. A kormány tettei az elmúlt három évben jó irányba haladtak. A gyermekétkeztetés idei 25 milliárdja, az ingyenes, kedvezményes tankönyvellátás 8,6 milliárdja, a családi pótlék emelése, az “Utolsó padból” ösztöndíjprogram forintjai hasznosultak. A száz lépés most mégis gyökeres fordulat. Egyszerre gondol segélyezésre, munkaösztönzésre, panelprogramra, szakképzésre és a családtámogatás gyökeres változtatására. A koordinált lépés azt jelenti, hogy járunk, és jó irányba.
Mindez nem maradhat hatás nélkül. Olyan ország képe rajzolódik ki, ahol valóban sikerül igazságosabb viszonyokat teremteni. Minden családnak jár a támogatás a gyermek neveléséhez, de fordítva az eddigi módon, a közös kasszából a többet a nehéz helyzetben élők kapják. Az új, egységes, megemelt támogatás jelentős pluszt hoz majd a kis keresetű, a szegénység elől a biztonságos megélhetés felé kemény munkával igyekvő százezreknek. A hátrányukat halmozottan viselni kényszerülők számára pedig az étkeztetés és tankönyvellátás mellé - Rogán képviselő úr figyelmét, aki közben kiment a teremből, külön felhívom rá - 20 milliárdos forrással új családi segélyezés lép majd. Munkára képzés és ösztönzés, igazságos és megemelt támogatás, célzott segély a kiszámítható mindennapokra, a gyermekszegénység újratermelődésének megakadályozására.
Felhívom a kormány és saját magunk figyelmét, hogy minden intézkedésünket a gyermekközpontúság kell hogy továbbra is jellemezze. A száz lépést most érezhetően így járjuk, de hogy folytatjuk-e, az rajtunk múlik. Ne engedjük el az apróságok kezét, egy gyermekmosollyal teli köztársaságért!
Köszönöm szépen. (Taps a kormánypárti oldalon.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir