DR. VERES JÁNOS

Full text search

DR. VERES JÁNOS
DR. VERES JÁNOS pénzügyminiszter: Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Alelnök Asszony! Tisztelt Országgyűlés! Arról, amit a képviselő asszony elmondott, két ponton van alapvetően más véleményünk.
Amikor ön úgy fogalmazott, hogy - igyekszem szó szerint idézni -, aggasztó helyzetben lévő magyar gazdaságról beszélt, akkor ebben nyilvánvalóan erős vitánk van, hiszen meggyőződésem szerint a magyar gazdaság egyáltalán nincs aggasztó helyzetben. A magyar gazdaság, miközben nagyjából 2 százalékkal gyorsabban nő, mint az Európai Unió átlaga, sok-sok európai uniós tagország ezt a növekedési ütemet bizonyosan irigyelné Magyarország esetében, ha náluk ilyen lenne, sok gondjuk kevesebb lenne.
Nem hiszem, hogy a magyar gazdaság általános állapotáról ilyen jelzős szerkezetben helyes lenne beszélni, hiszen a magyar gazdaság (Zaj. - Az elnök csenget.) szereplői alapvetően jól teljesítenek, a magyar gazdaság szereplői hozzák azokat a terveiket, amelyeket meg szoktak fogalmazni az üzleti tervekben, és a magyar tőzsdeindex alakulása, a magyarországi vállalkozások eredményének alakulása, az adózás előtti és adózás utáni eredmény alakulása az elmúlt időszakban mind-mind pozitív volt.
Ha az infláció mértékének alakulását nézzük az elmúlt időszakban, kifejezetten kedvező tendenciát láthattunk magunk előtt a magyar közelmúltban, és ha azt is megnézzük, hogy Magyarországon az elmúlt három évben hogyan nőtt a reáljövedelem, akkor sincs semmi szégyenkeznivalónk, hiszen az elmúlt években több mint 24 százalékkal növekedett Magyarországon a reáljövedelem.
Ha azt nézem meg, képviselő asszony, hogy az elmúlt néhány évben hogyan alakult Magyarországon az átlagos adóterhelés, akkor sincs szégyenkeznivalónk az elmúlt időszakot illetően, hiszen a ’98-as 16,9 százalékról 2002-re 25,8 százalékra növekvő átlagos adóterhelést sikerült 2005-re 19 százalékra ismét visszavinnünk. Azaz lezajlott Magyarországon egy olyan folyamat, amelyben az adóterhek csökkentésével - a kormány több más intézkedésével is - lehetőséghez juttattuk a vállalkozásokat, lehetőséghez juttattuk az üzleti szféra szereplőit.
Tény és való ugyanakkor, hogy Magyarországon a tervezettnél az elmúlt években magasabb volt a költségvetési hiány. A legmagasabb és a leginkább eltérő a 2002. évben volt, hiszen akkor több száz milliárd forinttal lett magasabb költségvetési hiány, mint ami annak idején a kétéves költségvetésben arra az évre tervezésre került. Az is tény, hogy az azt követő években 200-400 milliárdos éves csökkentési ütem mellett sem értük el azt a kitűzött célt, amelyet megfogalmaztunk a költségvetésben. Ugyanakkor azt gondolom, hogy az ennek az évnek az első időszakában lezajlott intézkedések megalapozzák azt, hogy a következő hónapokban további intézkedésekkel a tervezett költségvetési hiány körül tartjuk ennek az évnek a hiányát.
Jó lenne, ha Magyarországon, mint más európai demokráciákban az ellenzék és a kormánypártok ilyen kérdésekben egyet tudnának érteni. Jó lenne, ha a jelenlegi kormánypártok az ellenzéki pártokban partnert tudnának ahhoz találni, hogy valóban csökkentsük a hiányt. Mi kellene ehhez?
A hiánycsökkentésnek klasszikusan két módja létezik: értsen egyet az ellenzék velünk abban, hogy bizonyos kiadásokat csökkenteni kell az állami költségvetésből, vagy értsen egyet az ellenzék abban, hogy olyan esetben, amikor méltánytalan és aránytalan a közteherviselésben vállalt szerepe az egyes szereplőknek - legyenek ezek vállalkozási szereplők, legyenek ezek magánszemélyek -, akkor itt változtassunk. (Zaj az ellenzéki padsorokban.)
A két ellenzéki párt eddigi hozzászólásaiból nem azt érzékeltem, hogy az ellenzéki pártokban szándék, hajlandóság és akarat lenne arra, hogy ilyen jellegű javaslataira a kormánynak pozitívan válaszolnának, illetve azon túl, hogy állítják különböző mondataikban, hogy bizony csökkenteni kellene a hiányt, és micsoda veszély van, partnerek lennének abban, hogy a hiánycsökkentés intézkedéseiben közösen határozzunk meg bizonyos dolgokat. (Domokos László közbeszól.)
(14.30)
Ha önök ebben partnerek, akkor támasszák alá a hiány nagyságával kapcsolatos aggódásuknak a valóságos tartalmát, egyébként ezek a szavak csak pusztába kiáltott szónak minősülnek. Azt várom, hogy legyenek együttműködők abban is, hogy ha teszünk intézkedéseket, akkor akár a parlamentben is, közösen szavazhassunk erről. Erre lehetőségük lesz még júniusban, hiszen több olyan javaslat fog megfogalmazódni a parlament elé, amely ezt a célt megvalósíthatja.
Remélem, partnerek lesznek. Köszönöm figyelmüket. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir