DR. MARTONOSI GYÖRGY

Full text search

DR. MARTONOSI GYÖRGY
DR. MARTONOSI GYÖRGY (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök úr. Az MSZP-SZDSZ-kormány tevékenysége nyomán végveszélybe kerültek a falusi iskolák. Csak választókerületemben a Medgyessy-Gyurcsány-kormány megszorító intézkedései nyomán a fenntartók 48 álláshelyet szüntettek meg az elmúlt években az iskolákban, tovább növelve a Makó térségében mért történelmi negatív rekordot jelentő 17,2 százalékos munkanélküliséget.
A létszámleépítések mellett bezárták Nagylakon az iskolát, és egy átgondolatlan kistérségi oktatási struktúrát erőltetve összevonják a városi és a falusi iskolát. Rákényszerítik az önkormányzatokat a társulásra azzal, hogy ez évtől költségvetési megszorításokkal büntetik azokat a kistelepüléseket, amelyek önállóan szeretnék működtetni az iskolájukat. Az iskola elsorvasztásával, bezárásával olyan helyzetbe hozzák a gyerekeket, hogy naponta órákat úton töltve jutnak csak el a lakóhelyüktől távol levő iskolába.
Egy kormánytag a minap azt nyilatkozta, államtitkár úr, hogy meg kell adni az esélyt a kistelepülésen élő gyerekek számára is, hogy kibontakoztathassák a képességeiket.
Államtitkár Úr! Önök csak beszélnek, beszélnek, miközben elsorvasztják a falvainkat! Járt ön már, államtitkár úr, az ország valamelyik kistelepülésén, és tudja-e azt ön, államtitkár úr, hogy milyen erőfeszítéseket tesznek az ott élő emberek az önkormányzatokkal, éppen azért, hogy megőrizzék az iskolájukat, megőrizzék a postájukat, megőrizzék az orvosi rendelőjüket?
(16.30)
Államtitkár úr, kérdezem öntől: miért akarják bezárni sok száz kistelepülésen a még működő iskolát a bevezetett költségvetési megszorítások rákényszerítésével? Miért kényszerítik a gyerekeket naponta ingázásra azért, hogy tanulhassanak? Olyan nagy a jólét, hogy meg lehet vonni a támogatást a falusi iskoláktól? Miért hiszi azt, államtitkár úr, hogy az iskolájától és a gyerekektől megfosztott falu életképes marad?
Várom válaszát. (Taps az ellenzéki pártok padsoraiban.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir