PAPP JÓZSEF

Full text search

PAPP JÓZSEF
PAPP JÓZSEF, az önkormányzati és területfejlesztési bizottság előadója: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Az önkormányzati bizottság ugyan e csomaggal együtt, pontosabban, a többi törvénnyel együtt tárgyalta meg a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek választásáról szóló törvény módosításáról szóló törvényjavaslatot, és gyakorlatilag ugyanúgy történt ez a bizottsági ülésen, ahogy itt a parlament plenáris ülésén is, hogy bizony át-átcsúsztak egyes gondolatok a törvényekből.
A bizottsági ülésen megállapítottuk, hogy ez az első lépés a felé a cél felé, amit szóban mindenki, minden politikai oldal megfogalmaz, hogy a helyi képviselő-testületek létszáma is kisebb kellene hogy legyen. Itt a válasz a már az előző napirend keretében tárgyalt alkotmánymódosítás során felvetett kérdésre is, hogy úgymond minek ez a nagy sietség. Egy októberben lezajló választások esetében egész egyszerűen szorító időkorlátok vannak, hogy hatályosulni tudjon az őszi önkormányzati választásokra ez a törvény. Tehát ezt ennél lassabban nem lehetett volna megcsinálni.
Kimondtuk azt a célt, hogy csökkenjenek az önkormányzati képviselő-testületekben a létszámok, de mivel a 10 ezer fő feletti testületekben ez az egyéni választókerületek átalakításával járna, ha az egyéni választókerületek számához hozzányúlnánk, ezért ezt a jegyzők már jogszabály szerint előírt időn belül nem tudnák megcsinálni, ezért ez a lehetőség elveszett. Ha pedig a 10 ezer fő feletti települések önkormányzati képviselő-testületeinek létszámához nem nyúlunk hozzá, akkor azt gondolom, hogy nehezen lett volna magyarázható az, hogy a 10 ezer fő alatti települések esetében, ahol kislista van, és az egyéni választókerületek kialakítása ezt a problémát nem veti fel, ott ezt megtettük volna.
Tulajdonképpen két olyan testületi formát érint a létszámcsökkentés, ami egy az egyben pártlistás választás alapján kerül megválasztásra. Ez a budapesti közgyűlés, illetve a megyei önkormányzatok. A budapesti közgyűlésben 55 főre javasolja csökkenteni a törvényjavaslat. A Fővárosi Közgyűlés és a megyei közgyűlések létszámának átlagosan 20 százalékkal történő csökkentését írja elő ez a javaslat, de nem egyfajta fűnyíróelven, hiszen időközben, amióta ez a választójogi törvény érvényben van, például újabb megyei jogú városi címeket kaptak települések, és így átalakult egyes megyékben a megyei jogú városban, illetve a megyei jogú városon kívül élők létszáma.
Miniszter úr is említette az expozéban azt a Zala megyei példát, ami már eleve értelmetlenné tenné a csökkentett létszám mellett természetesen a 10 ezer fő feletti listák további érvényben tartását.
Ezért és egyébként sok más érv miatt is célszerű lépést, változást javasol a törvényjavaslat abban a tekintetben, hogy a megyei közgyűlések, megyei önkormányzati testületek megválasztása a megyében a megyei jogú városokon kívül egy választókerületben történjen meg.
Ezzel kapcsolatban kibontakozott egy vita - bár nem is vitának nevezném, inkább közös gondolkodásnak, és itt kormánypárti és ellenzéki oldal közötti közös gondolkodásnak említhetném -, felmerült az, hogy a megyei jogú városok lakói is szavazhassanak esetleg a jövőben a megyei önkormányzati választásokon, hiszen a saját területemről vett példával: akár a közoktatás, a tudomány, a gazdaság területén (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.) Győr-Moson-Sopron megye Győr és Sopron nélkül nem felfogható.
Mindezekkel együtt az önkormányzati bizottság a kormánypárti többség támogatásával általános vitára alkalmasnak tartotta a törvényt.
Köszönöm szépen.
(14.50)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir