DR. PESTI IMRE

Full text search

DR. PESTI IMRE
DR. PESTI IMRE (Fidesz): Köszönöm a szót. Tisztelt Ház! Tisztelt Államtitkár Úr! Pénteken csak egy hajszálon függött egy kétéves budapesti kislány élete. A gyermek fürdetés közben eszméletét vesztette, és a klinikai halál állapotába került. A kerületben nem volt éppen szabad mentőautó, ezért két, egyébként éppen szolgálaton kívüli mentős saját motorral sietett a kislány megsegítésére. A szerencse és a mentősök áldozatkész munkája most segített. De ez már több mint figyelmeztetés azok számára, akik a mentésen is spórolni akarnak. Nem túlzás kijelenteni: a mentőszolgálat is a klinikai halál állapotába került, elsősorban a kormányzati megszorítások és a létszámkorlátozás miatt.
A mentőszolgálat költségvetése 2005-ben még 25,8 milliárd forint volt, 2008-ra ez a pénz 22,9 milliárdra csökkent. A mentőkocsik száma is drámaian lecsökkent: 2005-ben még 1000 fölött volt, ma már csak 750. A mentők már korábban jelezték, hogy szükség van a mentőautók és a mentősök számának növelésére. A kórházi rendszer leépítése miatt sok esetben a korábbinál is nagyobb távolságot kell megtenni a betegekkel, ha sürgős ellátásra szorulnak.
(15.50)
Államtitkár úr, higgye el, nem a mentősök hozzáállásával vagy szaktudásával van a baj, hanem azzal a politikai, gazdasági, erkölcsi környezettel, amit az önök kormánya teremtett: kevesebb mentőautó, nagyobb távolságok, kevesebb mentős, kevesebb pénz, több eset. Mindez együtt okozza azt a drámai helyzetet, ami - meggyőződéssel vallom - a mentők körül kialakult, az életmentésen pedig nem lehet spórolni.
Tisztelt Államtitkár Úr! Normálisnak tartja, hogy a mentőszolgálatot időről időre gyorssegélyhez kell juttatni, hogy ne omoljon össze? Érez-e felelősséget azért, hogy a kormányzat már az életmentésen is spórol, és ez gyakorlatilag mindenki életét bármikor veszélyezteti?
Köszönöm, várom megtisztelő válaszát.

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir