KOVÁCS KÁLMÁN

Full text search

KOVÁCS KÁLMÁN
KOVÁCS KÁLMÁN környezetvédelmi és vízügyi minisztériumi államtitkár: Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! Rögtön azzal szeretném kezdeni, képviselő úr, hogy természetesen nem szűnt meg az Őrségi Nemzeti Park egy pillanatra sem. A nemzeti park igazgatóságának összevonása történt meg egy másik igazgatósággal, megőrizve a nemzeti park önállóságát, tehát maga a nemzeti park soha nem szűnt meg. Ezt azért fontos mondani, hogy nehogy így maradjon a jegyzőkönyvben vagy az utókornak.
A kormány még 2006 júliusában döntött úgy, hogy - elsősorban államháztartási megfontolásokból, a költséghatékony működés érdekében - intézményeket von össze. Ezen intézmény-összevonás keretében került sor két igazgatóság összevonására: a Fertődi, illetve az Őrségi Nemzeti Parkot igazgató igazgatóságok összevonására. Az volt az akkori elképzelés több más intézmény összevonásával egyetemben, hogy lényeges vagy jelentős költségmegtakarítást eredményezhet, és a másik fontos eleme volt, hogy ilyen módon egy nagyobb nemzetipark-igazgatóság jobban tudja érvényesíteni a szakmai feladatokat.
Nos, valóban, január óta ugyan megtörtént az összevonás, de január óta folyamatosan vizsgáltuk éppen a képviselői felszólalások, az ottani polgármesterek és a helyi civil szervezetek - ezen belül például, csak hogy mást ne mondjak, az SZDSZ megyei szervezete sem értett egyet az összevonással -, tehát ezen szervezetek és a szakmai szervezetek javaslatára, figyelemfelhívására folyamatosan figyelemmel kísértük az összevonás eredményét. És azt érzékeltük, hogy ez bizony nem eredményezett költségcsökkenést. A két nemzeti park speciális elhelyezkedése miatt egy igazgatóságból történő kiszolgálása szempontjából nem volt kedvezőbb, sőt elsősorban a fokozott természeti és környezeti értékekre (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.) lényegesen odafigyelőbb társadalmunkban a megnövekedett feladatokat mégiscsak jobban tudja ellátni az önálló igazgatóság.
Ezért kezdeményezi a tárcánk ennek a közigazgatási egyeztetését és jövő év tavaszától az önálló Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság létrehozását.
Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok padsoraiban.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir