HERÉNYI KÁROLY

Full text search

HERÉNYI KÁROLY
HERÉNYI KÁROLY (MDF): Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Képviselőtársaim! Ma, az emberi jogok napján két dologról is szót kell hogy ejtsünk. Az egyiknek külpolitikai vonatkozása van, a másiknak pedig kemény belpolitikai következményei lehetnek. Az egyik dolog az, hogy most már talán hónapok óta fekszik a parlament asztalán egy politikai nyilatkozattervezet, ami a kubai ellenzéki politikusok védelmében kíván akaratunk szerint megszületni. Hiszen azt a kezdeményezést, amit Dávid Ibolya elnök asszony megtett, három másik pártelnök aláírta, és minden párt arról biztosította a kezdeményezőt, hogy ebből a nyilatkozatból valami lesz, valami megszületik. Azóta kenjük, azóta nem tudunk állást foglalni, pedig a rendszerváltást megelőzően bizony az akkori ellenzéki politikusoknak nagyon nagy erőt adott a külföld támogatása. Egy ilyen kérdést nem lehet a kubai szivar importjának és exportjának, vagy a magyar turisták kiutazásának vonatkozásában megítélni. Ez kőkemény politikai kérdés, amiben a magyar parlamentnek állást kell foglalni.
Ugyanilyen súlyos kérdés a tegnapi nap eseménye, a Magyar Gárda megjelenése. Nem az az ijesztő a Magyar Gárdával kapcsolatban, hogy milyen a bakancsuk, meg milyen ruhájuk van, milyen fekete ingjük és milyen karszalagjuk; aki a képeket látta, az a tekintet, ami ránk néz. Minden politikai erőnek, demokratikus, tisztességes politikai erőnek el kell határolódni az ilyen megnyilatkozásoktól, hiszen egy népcsoportot, a cigányságot nem lehet rémületben tartani saját hazájában, hiszen több mint 800 ezren vannak.
Minden demokratikus politikai erőnek hitet kell tenni, el kell határolódni, és ha a jog eszközei hiányosak, ha az alkotmány lehetőségei kifogásolhatóak ebben az ügyben, a politikai akarat, a tisztességes politikai szándék nem visszafogható, nem visszatartható, elvárható minden tisztességes magyartól.
Köszönöm. (Taps.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir