DEÁK ISTVÁNNÉ

Full text search

DEÁK ISTVÁNNÉ
DEÁK ISTVÁNNÉ, az oktatási és tudományos bizottság előadója: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Köszönöm a szót. Az oktatási és tudományos bizottság 2007. november 21-ei ülésén tárgyalta a H/3513. számú határozati javaslatot, melynek címe “Népi kezdeményezés a közalkalmazotti előmeneteli rendszerről”, és amely igazodik a minimálbérhez, és biztosítja az alkotmány 70/B. § (3) bekezdésében megfogalmazott, a végzett munka mennyiségével és minőségével arányos jövedelmekhez való jog érvényesülését az Országgyűlés 63/2002. (X. 4.) országgyűlési határozatának megfelelően.
A bizottsági ülésen a Pedagógusok Szakszervezete képviselője elmondta, hogy a népi kezdeményezés arra irányult, hogy a jelenleg érvényben lévő közalkalmazotti bértábla több oszlopában a meghatározott összegek a jelenlegi minimálbér alatt vannak, s kezdeményezésükkel azt szeretnék elérni, hogy ezt a folyamatot megállítsák, mindenképpen az összegek további összecsúszását is megakadályozzák, továbbá szeretnék elérni, hogy a közalkalmazotti bérrendszer átalakítása a 2002-es parlamenti határozatnak megfelelően történjen.
Az elnök úr beszélt arról is, hogy jelenleg folyamatban vannak a béregyeztető tárgyalások az OKÉT és a szakszervezetek bevonásával, aminek eredményeként várhatóan mintegy átlagosan 4,5 százalékos béremelés várható ebben a szférában, ami esetlegesen kezelni tudja a bértábla összetolódásának előbb említett problémáját. Ugyanakkor az elnök úr elmondta azt is, hogy szükség van egy, a jövőre vonatkozó iránymutatásra, amely komplexen megoldja ezt a problémát.
Tatai-Tóth András képviselő úr megerősítette, hogy a téma fontosságára tekintettel olyan komoly, jövőbe mutató kormányzati előterjesztésnek kellene születnie és kerülnie a parlament napirendjére, mely teljeskörűen kezeli azokat a problémákat, amelyeket a népi kezdeményezés megfogalmazott. Dr. Pósán László képviselő úr elmondta, hogy 2000 végén elkészült egy úgynevezett pedagógus-életpálya modell, amely az akkori kormányváltás miatt nem került bevezetésre. Szerinte itt az alkalom, hogy ez a program újra előkerüljön, mely kiinduló alap lehet egy új koncepció kialakításához, parlamenti megtárgyalásához.
Ezt követően a bizottság - mivel kompetenciájában csak tartalmi döntést hozhatott - egyhangúlag támogatta a népi kezdeményezésben foglalt javaslatot.
Köszönöm szépen a szót. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir