FILLÓ PÁL

Full text search

FILLÓ PÁL
FILLÓ PÁL, a foglalkoztatási és munkaügyi bizottság előadója: Köszönöm szépen a szót. Igen tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselőtársaim! Az Országgyűlés foglalkoztatási és munkaügyi bizottsága november 19-ei ülésén tárgyalta meg a népi kezdeményezést, amelyet “A közalkalmazotti előmeneteli rendszerről, amely igazodik a minimálbérhez és biztosítja az alkotmány 70/B. § (3) bekezdésében megfogalmazott, a végzett munka mennyiségével és minőségével arányos jövedelemhez való jog érvényesülését az Országgyűlés 63/2002. (X. 4.) országgyűlési határozatának megfelelően” címmel tárgyaltunk meg.
(18.50)
Tisztelt Képviselőtársaim! A bizottság ülésén Árok Antal, a Pedagógusok Szakszervezete részéről mint a népi kezdeményezés előterjesztője elmondta, hogy már 2002-ben is tárgyalt az Országgyűlés egy hasonló kezdeményezést. Akkor sokkal súlyosabb volt a helyzet, hiszen az 1999-től zajló folyamatok eredményeként az akkori közalkalmazotti bértáblába tartozók 40 százaléka volt a minimálbér szintjén. A mai helyzet nem ennyire súlyos, ugyanakkor elkezdődött ez a folyamat 2007-ben, mert a közalkalmazotti bértábla befagyasztásra került, a minimálbérek pedig a korábbi hároméves megállapodás alapján növekedtek.
Az OKÉT szintjén folyó bértárgyalások a bértábla emelésével kapcsolatban tulajdonképpen biztató jeleket mutattak - mondta az elnök úr - a tekintetben, hogy a jövő évi táblaemelés ezt a minimálproblémát majd helyre fogja tenni. Ugyanakkor hangsúlyozták az előterjesztők, hogy fontos lenne, ha az Országgyűlés hosszú távon is foglalkozna ezzel a kérdéssel, hiszen a végzett munka mennyiségével és minőségével arányos elismerés helyi lehetősége nagyon kevés, nagyon minimális, tekintettel az önkormányzatok anyagi helyzetére.
A vitában dr. Herczog László szakállamtitkár úr tulajdonképpen a kormány egyetértését mondta el a bizottsági ülésen, hiszen úgy fogalmazott, hogy ami a jövőt illeti, mi elviekben teljesen egyetértünk azzal, hogy az A1-es fizetési kategória érje el a mindenkori minimálbért. Ennek megfelelően ezt képviseljük most is az Országos Közszolgálati Érdekegyeztető Tanácsban folyó bértárgyalásokon. Ami pedig a végzett munka mennyiségével és minőségével arányos jövedelemhez való jog érvényesülését illeti, a szakállamtitkár szerint a jelenlegi bérrendszer ezt a követelményt ma is biztosítja; egyrészt azért, mert a magasabb iskolai és szakmai képesítést a 10 fizetési osztályos rendszer végül is érvényesíti, hiszen eszerint differenciált a tábla, másrészt pedig a több, nagyobb gyakorlati tapasztalatot is érvényesíti a rendszer azzal, hogy 14 fizetési fokozat van éppen a magasabb gyakorlat függvényében.
A leglényegesebbnek azonban azt emelte ki az államtitkár úr, hogy a közalkalmazotti illetménytábla - megkülönböztetve a köztisztviselőknél vagy a szolgálati jogviszonyosoknál alkalmazottaktól - felülről nyitott, tehát nincs olyan felső korlát, amely az elvégzett munkával arányos bér kifizetését meggátolná. Természetesen tudjuk jól, hogy az anyagiak mindig gondot okoznak, de a forrás korlátozott volta tulajdonképpen a versenyszférában is ugyanolyan problémát jelent.
A bizottsági ülésen a kormánypárti és az ellenzéki képviselők egyaránt a népi kezdeményezés fontosságára mutattak rá, és tulajdonképpen teljes egyetértés volt a tekintetben, hogy ezzel a kérdéssel az Országgyűlésnek foglalkoznia kell. Hozzászólt még a bizottsági ülésen Kerpen Gábor úr, aki a PDSZ képviseletében elmondta azt, hogy nagyon fontosnak tartaná, hogy az adójóváírással kapcsolatos problémát is hosszú távon megoldjuk itt az Országgyűlésben.
Tisztelt Képviselőtársaim! Végezetül szeretném hangsúlyozni azt, hogy a foglalkoztatási és munkaügyi bizottság ülésén teljes volt az egyetértés a tekintetben, hogy a népi kezdeményezést támogassuk, illetve felhívtuk az érintett feleket, hogy törekedjenek az illetékes érdekegyeztető fórumokon a minél teljesebb körű megállapodásra, illetve arra, hogy hosszú távon mindenképpen kerüljük el azt, hogy a minimálbérrel bármiféle összeütközésbe kerüljön a mindenkori bértáblarendszer.
Tisztelt Ház! Ennek megfelelően a bizottságunk 19 igen szavazattal, nem szavazat és tartózkodás nélkül, egyhangúlag a javaslatot általános vitára alkalmasnak, megtárgyalandónak és támogatandónak ítélte.
Köszönöm szépen a figyelmüket. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir