DR. MOLNÁR ÁGNES

Full text search

DR. MOLNÁR ÁGNES
DR. MOLNÁR ÁGNES (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Miniszter Asszony! Egy kisgyermek elvesztése tragédia, soha ki nem heverhető tragédia egy családnak. A megszületés, az első órák, az első életnapok a legnagyobb egészségkockázatúak. Minden erőnket arra kell fordítanunk, hogy a legbiztonságosabb legyen a csecsemőellátás, és kiemelten a koraszülött-ellátás is, ugyanis nagyon jól tudjuk, hogy minden öt meghalt csecsemőből négy koraszülött.
(16.50)
Sajnos, a mutatóink nem fényesek. Ebben az évben az év első felében 1500-zal, 4 százalékkal kevesebben születtek meg a tavalyi év első félévéhez képest, és emellett a csecsemőhalálozási adataink sem fényesek. Ugyanebben a viszonylatban az első két félév adatát összehasonlítva, sajnos, emelkedés figyelhető meg a csecsemőhalálozási adatainkban.
Meg kell néznünk, mi van a számok mögött. Először is világosan kell látnunk, hogy önök megszüntették a szülészeti osztályok ágyainak jelentős számát. Tudnunk kell azt, hogy a veszélyeztetett koraszüléseknél kevés az ágy. Tudjuk azt, hogy a perinatális intenzív centrumok száz százalék feletti ágykihasználással működnek. Tudjuk azt is, hogy továbbra sem hajlandóak a magas finanszírozást igénylő koraszülött-ellátásnál a volumenkorlátot eltörölni. Azt is tudjuk, hogy a koraszülött-mentőszolgálat - ami az utolsó években csodálatosan kiépült - forrását drasztikusan lecsökkentették, elbizonytalanították a működését. Tudjuk azt is, hogy a koraszülött intenzív osztályok hónapok óta hiába kérnek segítséget, alapítványi pénzekből tudják az eszközeiket cserélni és új metódusokat bevezetni.
Nem tudom, miniszter asszony, hogy ezt a struccpolitikát önök meddig folytatják (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.), és miért nem szembesülnek azzal a ténnyel, amit néhány hete már megkérdeztem öntől: mikor óhajtanak változtatni a koraszülöttek életkilátásain és a beteg újszülöttek életkilátásain? Remélem, a mai napon erre választ kapok.
Köszönöm válaszát. (Taps a Fidesz és a KDNP soraiban.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir