KELETI GYÖRGY

Full text search

KELETI GYÖRGY
KELETI GYÖRGY (MSZP): Köszönöm a szót, elnök úr. Három kérdéssel fordulok önhöz, államtitkár úr.
Az első. Ez év tavaszán a Környe-Kisbér-Pápa közötti vasúti szárnyvonalon megszűnt a személyszállítás. A gazdaságossági okokból szünetelő szolgáltatás helyett vonathelyettesítő buszjáratok szállították az utasokat, kiegészítve az amúgy meglévő Volán-járatokat. A szolgáltatást elfogadták és megszokták a település lakói. Augusztus elsején azonban a megállóban hiába vártak az utasok a menetrendben is szereplő buszokra, a vonathelyettesítő járatok is megszűntek. Erről sem az utazóközönséget, sem a települések önkormányzatait előzetesen nem tájékoztatták. Kérdésem: létezik-e szabály, hogy előzetesen értesíteni kell az utazóközönséget, akár busz-, akár vonatmenetrend-változás esetén? Ha igen, miért nem tartották be?
A második. Több mint fél éve az utazóközönség megelégedésére a MÁV az elővárosi forgalom keretén belül menetrendbe állította az Oroszlány-Budapest járatot. Ezzel végre kulturált, korszerű, gyors és átszállás nélküli utazást biztosítottak a fővárosba és a visszautazó oroszlányi és környékbeli lakosok számára. Egyre többen választják a személyautó és a buszjárat helyett a vonatközlekedést, amely a Déli pályaudvarra szállítja őket, ahonnan egész Budapest jól elérhető. A járatok kihasználtsága fokozatosan javult, különösen azóta, hogy a kistérség lakói közül is egyre többen veszik igénybe. Sajnos már a MÁV is megerősítette, hogy az Oroszlány-Budapest elővárosi vonal a most készülő új menetrendben már nem szerepel. Megszűnik. Kérdésem: mi indokolja, hogy a valóban korszerű elővárosi közlekedés lehetőségétől, annak előnyeitől, a fővárosba utazók kulturált körülményeitől megfosszák Oroszlány város és környékének lakóit?
A harmadik. De nem csak ez az egy menetrendi változás érinti a választókerületemet. Úgy tudni, hogy a Komárom-Kisbér-Mór-Székesfehérvár fővonalon is megszűnik a személyszállítás. Döntés ugyan még nincs, de mint lehetőséget nem vették le a napirendről. Ezzel a Bakonyalja vasútvonalain a személyszállítás megszűnne. Kérdésem: miért nem ésszerű menetrendi változtatással segítik gazdaságosabbá tenni a Komárom-Székesfehérvár fővonal személyforgalmát az esetleges megszüntetés helyett?
Várom válaszát. (Szórványos taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir