DR. SCHIFFER JÁNOS

Full text search

DR. SCHIFFER JÁNOS
DR. SCHIFFER JÁNOS, a kulturális és sajtóbizottság előadója: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! A kulturális bizottságban a kormánypárti többség támogatta általános vitára a törvénytervezetet, elfogadva azt a helyzetet, hogy ez nem egy általános adóreform, nem az átfogó módosítás időszaka, nem az adókedvezmények időszaka. Természetesen, ha tértől és időtől függetlenül vizsgálhattuk volna a kérdést, nagyszerű javaslataink lettek volna különböző adócsökkentésekre, kedvezményekre, illetve adók megszüntetésére, de mi úgy vizsgáltuk ezt a törvényt, hogy a meglévő helyzetben megteszi-e azokat a lépéseket, amelyek könnyítenek, amelyek egyszerűsítenek, amelyek jobb helyzetet teremtenek. Ebből a szempontból a többség talált sok olyan pontot, amely a kultúrát érinti, amelyek ezt a célt szolgálják.
Kiemelkedett a vitában is - és talán ez támogatásra is talál teljes egészében - a műemlékekkel kapcsolatos módosítások, a fejlesztési tartaléknak 50 százalékra emelése, illetve ennek a beszámíthatósága, amely ösztönzi a műemléki épületek felújítását. Itt rögtön módosító javaslat is elméletben már megfogalmazódott, papírra majd később kerül, az, hogy ez a javaslat a helyi védettségre is terjedjen ki, hiszen a helyi védettség a települések által meghatározott rendeletekben ugyanúgy értéknövelő beruházások, fejlesztések, a települési értékvédelemhez tartoznak. Ahogy ugyancsak azt javasoljuk, hogy a helyi adóknál a hároméves kedvezmény ne csak a műemlékekre, hanem a helyi védettségű épületek felújítására is vonatkozzon a szabályozásban.
Támogatta a bizottság többsége az ekho pontosítását - mint egy jó eszközt a vállalkozások támogatásánál. Örömmel vettük tudomásul, hogy a díszletezők, díszítők és népi iparművészek is bevonásra kerültek. Azt lehet mondani, hogy ugyancsak egyhangú volt a bizottságnak az a véleménye, hogy a színházi szakmáknál is mind a maszkmesternek, mind a fodrászoknak az ebbe a körbe való bevétele - hasonlóan a filmművészethez, a filmgyártáshoz - szükséges lenne.
Pozitívan ítélte meg a társasági adóra vonatkozó módosításokat is, amelyek ugyancsak a filmgyártásnál adnak kedvezményeket azzal, hogy a filmgyártás bővülő tevékenységet tud kifejteni. Valamint elismerésünket fejeztük ki annak az egyszerűsítésnek a szempontjából is, amely a sport-, kulturális, szabadidős rendezvényeknek bizonyos adókönnyítéseket is lehetővé tett.
Tehát ezeket figyelembe véve 10:7 aránnyal a kulturális bizottság általános vitára alkalmasnak találta a javaslatot.
Köszönöm szépen. (Taps az MSZP soraiból.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir