DR. HAJDU ATTILA

Full text search

DR. HAJDU ATTILA
DR. HAJDU ATTILA (MSZP): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Én vagyok az, aki sunyi módon törvénymódosító javaslatot terjesztett elő egy nyíltan meghozott egyezség ellenében. Én úgy gondolom, hogy az a nyílt, amikor a parlamenthez fordul egy országgyűlési képviselő, és kéri a parlament többségét arra, hogy támogassa a kezdeményezését. Ezt nem nevezném sunyinak.
Ebben a kérdésben egyébként a vita nagyon érdekes és érdekfeszítő, hiszen nem is olyan régen még a Központi Statisztikai Hivatal közleménye határozta meg, illetőleg abban hozta nyilvánosságra a kistérségi lehatárolás kérdéseit, és nem éreztünk még ebben olyan nagy feszültségeket. 2002-ben már jelezték a települések, hogy a településfejlesztési célelőirányzattal kapcsolatos előírásoknál nem teljesen mindegy az, hogy az adott település milyen gazdasági és társadalmi mutatókkal bíró kistérségbe tartozik, és a Debrecen környéki települések akkor egyöntetűen kérték valóban, hogy azért ne tartozzanak Debrecenhez, mert Debrecen gazdasági-társadalmi mutatói az ő mutatóikat javítják, és ezért nem priorizáltak a támogatásintenzitásban.
Az elmúlt időszakban, amikor megnyílt ez a vita a kistérségi lehatárolás kérdésében, addigra már több érdek fűződött ehhez, részben a többcélú kistérségi társulásokkal kapcsolatos szervezési, finanszírozási kérdések, de ezek nem szorították háttérbe a térségfejlesztési szempontokat.
Az én módosító indítványom azon a felismerésen alapult, hogy Debrecen tervezett kistérségi társulásában azok a települések, amelyeket érintett a módosító javaslatom, elveszítik térségfejlesztési szempontból a kedvezményezetti státusukat, és így sokkal kevesebb támogatáshoz jutnak mind az önkormányzatok, mind pedig a vállalkozások. (Dr. Pósán László: Ne Pestről mondd meg, mi a jó…) Ez volt az én elképzelésem és az én törvénymódosítási javaslatom, amit nem sunyi módon, hanem a parlament elé terjesztve fogalmaztam meg, és a parlament ezt támogatta.
Elhangzott ebben a vitában, hogy ez törvénysértő volt. Állítom és ragaszkodom ahhoz az álláspontomhoz a továbbiakban is - mindamellett, hogy a kormány, illetve a területfejlesztési bizottság most beterjesztett módosító indítványaival egyetértek -, hogy a köztársasági elnök úr jogi okfejtése ebben a kérdésben nem állja meg a helyét. Állítom, és ragaszkodom ahhoz az állásponthoz, hogy ebben a kérdésben az Országgyűlés, amikor azt mondja, hogy a települési önkormányzatok az önkormányzati választásokat követő hat hónapon belül kezdeményezhetik a kistérségi besorolásuk megváltoztatását, ezzel a parlament nem mondott le ebben a kérdésben a szuverenitásáról. Ebben a kérdésben egy lehetőséget fogalmazott meg a települések számára, és ebben a lehetőségben még meghatározta az eljárási rendet is, amikor a megyei és a regionális fejlesztési tanács véleményét is előírja ebben az ügyben.
Állítom, hogy a parlament hatáskörét ez az előírás nem sérti, és ezért ez az álláspont, miszerint az én törvénymódosító javaslatom törvénysértő lenne, nem állja meg a helyét. Mégis úgy gondolom - és számomra a térségfejlesztési szempontok fontosabbak -, hogy nyugvópontra kell juttatni jelen pillanatban ezt a kérdést, hiszen az új mutatók alapján el kell végezni a kistérségek társadalmi és gazdasági mutatók alapján való besorolását, hiszen indul az Új Magyarország nemzeti fejlesztési terv, és ebben már ezeknek a mutatóknak fontos szerepe van.
Választóim, illetve támogatóim forintra, fillérre és millió forintra tudják, hogy milyen következménnyel jár az például Derecskén, ha a debreceni kistérséghez tartoznak, és milyen következménnyel jár az, ha a jelen státusuk megmarad. Én ezt a szempontot tartottam mérvadónak. Álláspontom szerint erre a parlamentnek joga volt, szuverenitását ebben a kérdésben sem adta fel, és úgy gondolom, hogy az az okfejtés, amely a köztársasági elnök úr álláspontjában megismerhető, és amelyet itt előttem szóló képviselőtársaim is idéztek, nem állja meg a helyét. Az én törvénymódosító javaslatom nem volt alkotmányellenes, nem volt törvénysértő. Azt elismerem, hogy a térségfejlesztési szempontokat, a térségben élők boldogulását, gazdagodását, a térség jövedelemtermelő képességének növelését szolgálta.
Ezért még egyszer kérem, ne nevezzék az én törvényjavaslatomat sunyi módon előterjesztettnek. (Derültség a Fidesz soraiban.) Minden olyan lobbizás, minden olyan kijárás, amely minisztériumokban és egyéb szobákban történt (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.), az lehet, hogy sunyi, de úgy gondolom, hogy a parlament nyílt és törvényes eljárása nem lehet sunyi, és a parlament ebben az eljárásban jogszabályt nem sértett.
Köszönöm, hogy meghallgattak. (Taps az MSZP soraiban. - Közbeszólás a Fidesz soraiból: Miért nem beszélsz az érintett településekkel?)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir