DR. DÁVID IBOLYA

Full text search

DR. DÁVID IBOLYA
DR. DÁVID IBOLYA (MDF): Elnök Úr! Tisztelt Miniszter Úr! Minden bizonnyal önnek is tudomása van arról az ítéletről, amelyik nemrég született meg, és amelyik a 2002-es autópálya-kartell ügyében született immár jogerős ítéletként állapítja meg azt, hogy a korábbi eljárásban és a Gazdasági Versenyhivatal határozatában megfogalmazott visszaélések bizony megalapozottak voltak. A Gazdasági Versenyhivatal az M3, az M7 és az M70-es autópálya-szakaszok építésével összefüggő versenyfelügyeleti eljárásában minden idők eddigi legmagasabb bírságát, több mint 7 milliárd forintot szabott ki a pályázaton nyertes cégekkel szemben. Azt is megállapította a GVH, hogy a pályázók versenyjogot sértő kartellbe tömörülése 18,5 milliárd forinttal drágította meg a beruházást.
Korábban - és nem most nyílott ki a szemem, miniszter úr - folyamatosan kérdeztem: miért nem szúrt ez szemet a kormánynak? Miért nem szúrt szemet ez a kartellezési egyezség korábban is már akár a Gazdasági Minisztériumnak, valamint a felügyelete alá tartozó Nemzeti Autópálya Rt.-nek és az Állami Autópálya Kezelő Rt.-nek? Vajon a minisztérium a jó gazda gondosságával használta-e fel a közpénzt, és ellenőrizte-e az autópálya-építésekre szánt költségvetési pénzeket?
Tisztelt Miniszter Úr! 2002 óta folyamatosan szóvá tettem, jobban utána kellene nézni az autópálya-építéseknek, a 70:30 korábbi hivatkozásunk, versenykijátszás folyik az országban a közpénzek megcsapolására.
Ezek után kérdezem miniszter urat: lesz-e belső kormányzati vizsgálat? Lesz-e egy olyan vizsgálat, amely végre egyszer a kiírók felelősségét is megvizsgálja? Vizsgálják-e annak lehetőségét (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.), hogy a kartell útján elért árdrágítás következményeit csökkentsék? Milyen bírósági eljárást helyeznek kilátásba? Életbe léptetik-e a közbeszerzésekről szóló törvényben található rendelkezést, amely azt mondja ki, hogy az olyan… (Kikapcsolják a mikrofonját.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir