GŐGÖS ZOLTÁN

Full text search

GŐGÖS ZOLTÁN
GŐGÖS ZOLTÁN földművelésügyi és vidékfejlesztési minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen a kérdést, képviselő úr. A borászati hatóság az általános élelmiszer-ellenőrzés kiemelt szezonális akcióiban valamennyi alkalommal részt vett tavaly és az idén. Tehát amit mond a képviselő úr a korábbi időszakról, az valós értékelés volt, de pontosan a viszonylag nagy tömegű, olcsó importborok miatt rendszeressé tettük ezeket az ellenőrzéseket.
Egyébként az a tapasztalatunk, hogy ezek a bor kategóriának általában megfelelnek, de lényegesen gyengébb minőségűek, mint amit a magyar fogyasztók általában megszoktak. Nyilván ez is az oka az elvileg irreálisnak tűnő olcsó árnak.
Hogy ezt tételesen mondjam el: 2005-ben 361 minőségvédelmi bírságot szabtunk ki, és közel 40 millió forint büntetést róttunk ki ilyen esetekért. Ebben az évben már az első félévben 67 milliónál tartunk a bírságban, tehát ez azt jelenti, hogy ez az ellenőrzési akció, főleg a tavaszi, a húsvét környéki élelmiszer-ellenőrzési akció, ami egy kiemelt kategória volt, hozta az eredményét. Természetesen az ősz folyamán, most még függetlenül a borjáruléktól, tehát a forgalombahozatali járuléktól, folytatni fogjuk ezt az ellenőrzést, de én azt gondolom, hogy ez az összeg nagyságrendekkel javíthatja a hatóságok lehetőségeit, ami várhatóan több mint 1 milliárd forintos kategóriát jelent, hiszen a Magyarországon előállított bor után nagyjából 1 milliárd forint - tehát a 40 százalék közel 1 milliárd forint - pluszforrás lehet. Itt elsősorban technikai fejlesztéseket szeretnénk majd véghezvinni.
A következő egy percben, a viszontválasz lehetőségében elmondanám, hogyan is néz ki most ennek a borforgalmi járuléknak az ügye, hiszen azt gondolom, ez elég sok embert érint. Most kezdődött a szüret. Az első magyarországi újborok már forgalomban vannak, ezek után a járulékot már befizették. Érdemben, azt gondolom (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret lejártát.), ezeket a forrásokat januártól tudjuk majd felhasználni, de az egy percben még folytatom ezt az értékelést.

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir