DR. LAMPERTH MÓNIKA

Full text search

DR. LAMPERTH MÓNIKA
DR. LAMPERTH MÓNIKA önkormányzati és területfejlesztési miniszter, a napirendi pont előadója: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt országos választási bizottsági Elnök Úr! Tisztelt Hölgyeim és Uraim! Tisztelt Országgyűlés! Tekintettel arra, hogy írásban benyújtottam a beszámolót, lehetőségem van arra, hogy röviden csak néhány kérdésre világítsak rá most a szóbeli kiegészítés alkalmából.
Köztársasági elnök úr július 11-én tűzte ki az önkormányzati választás időpontját, így a május végéig elhúzódó országgyűlési választások lebonyolítása után igen rövid idő állt rendelkezésre a választási igazgatás számára, hogy az őszi választásra fölkészüljenek. A fölkészülés mégis sikeres volt, hiszen a választások törvényes és zavartalan lebonyolítása ezt minden tekintetben alátámasztja.
A lebonyolítás törvényi háttere gyakorlatilag változatlan maradt. Ugyanakkor a törvényhozónak, nekünk, az Országgyűlésnek kötelezettségünk az, hogy a választási törvény idén ismét megmutatkozó hiányosságait kiküszöböljük, és a jogszabály egyértelművé tegye, és minden szükséges garanciát beépítsen a választások törvényes lebonyolítása érdekében.
A tapasztalatokról Szigeti elnök úr szóban is beszámolt. Mégis csak röviden szeretném megemlíteni, hogy az ajánlószelvények, a kampánycsendre vonatkozó szabályozás és még jó néhány olyan kérdés, amire elnök úr is rámutatott, igényli azt, hogy a jogalkotó ezzel foglalkozzon, és azokat az anomáliákat, amelyek a beszámolóból jól követhetők, valamilyen módon kiküszöböljük.
Tisztelt Országgyűlés! A választások zavartalan lebonyolításához nagymértékben hozzájárult, hogy a jelölteket állító szervezetek éltek a delegálási jogukkal, és mintegy 31 ezer megbízott tag vett részt a választási bizottságok munkájában. Személyes közreműködésük hozzájárult ahhoz, hogy zavartalanul lehetett a választásokat lebonyolítani.
A választási irodák kiemelt feladata volt a lakosság tájékoztatása. Ez mindig nagyon fontos, hogy a választópolgárok tisztában legyenek valamennyi lehetőségükkel, és minden olyan adathoz, információhoz hozzájussanak, ami szükséges. Ebben nagy segítségünkre volt a sajtó. Ezúton is szeretném megköszönni a sajtó közreműködését a választásokról szóló tájékoztatásban.
A választások pénzügyi fedezetéül az Országgyűlés 4 milliárd 340 millió forintot állapított meg, amely minden feladat elvégzéséhez elegendőnek bizonyult. A választással összefüggő beruházások közbeszerzési eljárások keretében, törvényesen történtek. Ennek az ellenőrzését egyébként az Állami Számvevőszék is el fogja végezni.
Az önkormányzati képviselők és polgármesterek választásával azonos napon került sor a települési kisebbségi önkormányzatok megválasztására is. A hatályos kisebbségi választási törvény 2005 novemberében lépett hatályba, így a kisebbségi szervezetekkel való megismertetésre, a kisebbségekkel való megismertetésre igen rövid idő állt rendelkezésre. Tiszteletre méltó és példaértékű az, ahogyan a választási irodák tagjai ezt a feladatot komoly erőfeszítésekkel, de jó színvonalon el tudták végezni.
A kisebbségi önkormányzati választásokra vonatkozó szabályok megváltoztatása azt célozta, hogy a kisebbségek képviseletét valóban a kisebbségiek lássák el. Elnök úr is beszélt erről, ennek a céljáról és arról, hogy hogyan vizsgázott ez most a választásokon.
A kisebbségek képviseletét nemcsak helyi szinten kell biztosítani, az országos önkormányzatok mellett most először területi szintű önkormányzatokat is választhatnak a kisebbségek, erre a választásra 2007. március 4-én kerül majd sor. Erre az előkészületi munkákat megkezdtük.
Tisztelt Országgyűlés! A választások a jogszabályi előírásoknak megfelelően zajlottak le, és ezúton is szeretném megköszönni valamennyi köztisztviselőnek és a választási szervekben valamennyi közreműködőnek a munkájukat, tisztességes, lelkiismeretes munkájukat, amely hozzájárult ahhoz, hogy én ma erről ilyen megnyugtató módon számolhatok be az Országgyűlésnek.
Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir