DR. VAS JÁNOS

Full text search

DR. VAS JÁNOS
DR. VAS JÁNOS (MDF): Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Képviselőtársaim! Én sokkal pragmatikusabb kérdésekben gondolkozom. A kialakult vitában a következő kérdések fogalmazódtak meg bennem, és ha bárki tud válaszolni rájuk, azt szívesen veszem, mert ezek foglalkoztatják az embereket. Az, hogy fizetni kell a diplomáért, vagy nem kell fizetni, megígérte vagy nem ígérte meg, teljesen indifferens. Egy dolog van, hogy ha az emberek fizetnek valamiért, vagy úgy gondolják, hogy hozzá kell járulniuk a képzési költségekhez, akkor kapnak-e többletet. Tehát ha fizetni kell valakinek a diplomáért, meg fogja-e kapni azt a plusztudást, amivel neki biztosan lesz állása.
Tisztelt kormánypárti képviselőtársaim, tisztelt államtitkár úr, van-e garancia arra, hogy a befizetett többletköltséget nem az intézmény finanszírozására fogják fordítani az egyetemek? Van-e garancia arra, hogy ha kifizetik a diplomát ezek az emberek, tíz év múlva lesz-e munkájuk mint pedagógusnak vagy genetikusnak? És van-e arra valamilyen garancia, hogy ha sokat fizetek a diplomáért, jó tudást vásárolok meg, akkor Magyarországon vagy bárhol a világon el tudok helyezkedni? Úgy gondolom, hogy ezeket a válaszokat egyáltalán nem adják meg az embereknek.
Most nyilvánvalóan mindenkit az érdekel, hogy kell-e fizetni a diplomáért, vagy sem, mert jelen pillanatban úgy érzik az emberek, hogy fölöslegesen fizetnek többletet, nem kapnak plusztudást, nem lesz ezáltal biztosan munkahelyük, mert jelen pillanatban a kormánynak nincs összhangja az oktatási reform keretében meg a munkahelyteremtés keretében, mert ma Magyarországon hiába van valakinek diplomája, hiába van általa gondolt jó diplomája, az nem garancia arra, hogy állást kapjon. Ma az oktatási reform keretében elvonják a pénzt, de a másik oldalon nem arra fordítják, hogy új munkahelyeket teremtsenek. Például megszüntették a köztisztviselői életpályamodellt, ami nagyon sok diplomásnak lehetőséget biztosított volna arra, hogy a diplomáját holtodiglan kamatoztassa.
Köszönöm szépen a szót. (Taps az MDF soraiban.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir