ÉKES JÓZSEF

Full text search

ÉKES JÓZSEF
ÉKES JÓZSEF (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök úr. Idáig nem tértem el a törvény passzusaitól, ami be van terjesztve, de Földesi képviselőtársam mondott egy szót, amelyre az ember úgy zsigerből felkapja a fejét. Ön azt mondta, hogy reménytelen helyzet. Nincs reménytelen helyzet. Ez függ attól, hogy a társadalomnak milyen a saját szociális hálója, vagy adott esetben a társadalom hogy képes foglalkozni az egyénnel, és hogy tudja megteremteni azokat a törvényi háttereket, amelyekkel az egyén tulajdonképpen nem kerül kilátástalan helyzetbe.
Nemrég volt a tévében egy ember, aki hat éven keresztül - hogy mondjam - hajléktalan volt, de újból visszatért a társadalomba, mert olyan körülmények teremtődtek körülötte, hogy reményt lát maga előtt. A társadalom saját hálóját kell úgy kialakítani, hogy lehetőleg ne legyen reményvesztett ember. Ezzel kívántam eltérni tulajdonképpen a törvényi passzusoktól.
Itt szeretném felhozni azt, hogy példákat is lehetne mondani, konkrét cégeket lehetne mondani. Ha a társadalom megengedi azt, hogy úgy viselkedjenek a munkavállalókkal, hogy egy-két hónapig alkalmazzák minimálbéren, és szabályszerűen úgy cserélgetik őket, ahogy kényük-kedvük tartja, akkor ott valami baj van. Számos ilyen cég van. Gúr Nándor képviselőtársam is tudja, a bevásárlóközpontokban éjjel-nappal dolgoznak az emberek minimálbéren, és szabályszerűen úgy cserélgetik őket, ahogy a kedvük tartja. Itt kellene törvényi szinten olyan passzusokat találni, hogy az ilyen munkaadók tulajdonképpen a piacon sokkal keményebb feltételekkel és szigorral kell hogy a munkavállalókkal szemben ezt a játékot ne csinálhassák.
Ugyanilyen a körbetartozás kérdése is, mert a végén mindig maga a munkavállaló szenved a legtöbbet ettől a kérdéstől. Azért is próbáltam úgy megközelíteni a törvényt, hogy legyünk szigorúbbak, ne adjunk lehetőséget arra, hogy a kiskapukat megtalálják.

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir