KONTUR PÁL

Full text search

KONTUR PÁL
KONTUR PÁL (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Előre szeretném jelezni, hogy ez egy salátatörvény, és ennek egy részével, a Bérgarancia Alappal szeretnék foglalkozni.
Kedves kormánypárti Képviselők! Felszólalásom elején rögtön egy kéréssel szeretnék fordulni önökhöz: kérem, döntsék el, hogy esemény előtti vagy esemény utáni pirulákkal szeretnének megjelenni a magyar munkaerőpiacon. Nem, nem, most nem a nyuszikás vicc következik, hogy ha van rajta sapka, akkor azért, ha nincs, akkor azért kell a nyuszikát szapulni. Előrebocsátom, hogy munkásemberként fontos és helyes lépésnek tartom a Bérgarancia Alap módosítását.
Az utóbbi öt-hat évben sokszor elgondolkodtam arról, hogy itt a parlamentben ki valóban bal- és ki valóban jobboldali. Én egyszerű kétkezi munkásként töltöttem el az előző harminchét évet, remélem, megértik, hogy nagy közgazdasági teóriák boncolgatásába nem megyek bele. Munkásemberként mégis megdöbbenve nézem, amint eluralkodik önökön a reform versenyszelleme, tudják, az a liberális fajta, ahol győz a szabadpiac, a munkásokból, alkalmazottakból pedig hullik a férgese. Szabadpiac - megél, aki tud; pusztuljon, akinek nincs esélye a túlélésre. Erre mondta Kóka miniszter úr, hogy az ő cége a Magyar Köztársaság, így tehát önök mindent piaci alapon vezérelnek.
A mai baloldali szólamok azt szajkózzák, hogy nincs meg a nyugdíjra, az egészségbiztosításra a pénz, mert kevés az ember, aki dolgozik. Önök ezt tudják, de nem tesznek ez ellen semmit. Szomorúan belátják, hogy a megszorító intézkedésekkel nőni fog a felszámolások és a csődbe ment üzemek száma, belátják, hogy csökkenni fog az ország gazdasági teljesítménye. Ennek a gondolkodásmódnak szerves következménye, hogy a magyar kis- és középvállalkozások, amelyek tőkével nemigen rendelkeznek, de a magyar munkavállalók kétharmadát foglalkoztatják, szóval, hogy a kis- és középvállalkozások lassan bedobják a törölközőt. A csődök és felszámolások számának növekedésére immár három éve folyamatosan hívom fel a magyar közvélemény figyelmét. Ez a szám az elmúlt időszakban folyamatosan nő, verjük az Uniót, verjük az újonnan csatlakozottakat, de még saját magunkat is.
Az Állami Foglalkoztatási Szolgálat tegnap rekordszámokkal állt elő a munkanélküliek számáról, Magyarországon eszerint minimum 458 ezer regisztrált munkanélküli van, lehet álláskeresőnek is mondani, de akkor is azt jelenti, sőt mi több, a januári adatokat nyugodtan nevezhetjük elrettentőnek. És hogy lássunk csodát, önök most gyorsan ledobják a tőről metszett szabadpiaci álruhát, és fosztogatókból egy törvénymódosítás erejéig osztogatókká lépnek elő. Igen, osztogatókká, hiszen az Állami Számvevőszék adatai mind-mind azt mutatják, hogy a Munkaerő-piaci Alap döntő hányadát nem megelőzésre, hanem segélyre és utólagos támogatásokra, munkanélküli-ellátásokra, jövedelempótló támogatásra, rehabilitációs kifizetésekre és bérgaranciára fordítja az állam. A Munkaerő-piaci Alap döntő hányada tehát irodák fenntartására és segélyezésre fordítódik ahelyett, hogy az eredeti funkcióját töltené be, és konstruktív alapon elősegítené a munkahelyteremtést.
Azt hiszem, pontosan itt mutatkozik meg a jobb- és a baloldal közötti alapvető különbség. A szövetség 2005-ben munkagarancia-törvényjavaslatot terjesztett a parlament elé. Mi olyan gazdaságpolitikát vallunk, amely a munkahelyek megtartását teszi lehetővé, sőt, a csődeljárások és felszámolások helyett új munkahelyek teremtését segíti elő.
(11.50)
A szövetség gondolkodása meg kívánja előzni a problémákat, a csődöket, a gyárbezárásokat, nem pedig megvárni azokat. A mi felfogásunk szerint a kiesett jövedelmeket nem segélyként kell pótolni, hanem a magyar kis- és középvállalkozások helyzetbe hozásával a bajt meg kell előzni. Hiszen minden állam érdeke az, hogy tagjai munkaképesek, egészségesek legyenek, és biztonságos munkahellyel rendelkezzenek, tehát adófizetőként vegyenek részt a társadalom életében. Hisz minden állam érdeke az, hogy ezek az emberek ki tudják fizetni a megélhetésük költségeit, és biztonságos családi életet tudjanak élni.
Önök azt állítják, hogy az államnak nem feladata a munkahelyteremtés. Mi ezzel szemben azt mondjuk, hogy a munkahelyteremtés elősegítése kötelező feladata az államnak. Az előre tervezhető, kiszámítható, stabil törvényi keretekkel elő kell segíteni a munkahelyteremtést, a gazdaság működését. A szövetség véleménye szerint munkaalapú gazdaságra van szükség, hogy aki tud és aki akar, az fizetett munkához jusson.
Késő bánat, ebgondolat - belátom. Ha már egyszer idejutottunk, nincs mit tenni. A bajom csak az, hogy önök most esemény utáni tablettát kínálnak ahelyett, hogy megelőznék a terhes esetet. A víz már itt van az asztalomon. (Iszik a poharából.)
Köszönöm a szót, elnök úr. (Taps a Fidesz és a KDNP soraiban.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir