DR. DRASKOVICS TIBOR

Full text search

DR. DRASKOVICS TIBOR
DR. DRASKOVICS TIBOR igazságügyi és rendészeti miniszter: Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Hasonlóan az előző kérdéshez, ebben az esetben is a kormány nagy figyelemmel, alaposan tanulmányozta a köztársasági elnök úr felvetéseit. Eltérően azonban az előző ügytől, arra a következtetésre jutottunk, hogy nem szükséges, nem indokolt az Országgyűlés által már elfogadott, de ki nem hirdetett törvény ilyen módon történő korrekciója, illetve kiegészítése. (Folyamatos zaj a teremben. - Az elnök csenget.) Nem szükséges azért, mert az elnök úr által felvetett egyik kérdésben, hogy tudniillik legyen a törvényben szabályozott az, hogy aki nem kíván kitüntetetté válni, az milyen eljárásban, hogyan rendelkezhet erről, nos, a törvény ezt a kérdést megoldja. Rendelkezik arról, hogy a köztársasági elnökhöz történő előterjesztést megelőzően az előterjesztő köteles tájékozódni arról, hogy az előterjesztésben felvetni javasolt személy el kívánja-e fogadni a kitüntetést, vagy sem. Nyilvánvaló, hogy amennyiben erre a kérdésre az érintett nemmel válaszol, az előterjesztő nem tesz javaslatot a köztársasági elnök által történő adományozásra.
Hozzáteszem, ugyanez a lehetőség a nem a köztársasági elnök úr, hanem például más kitüntetésalapítók, illetve adományozók általi eljárásban is alkalmazható, tehát például az önkormányzatok esetében nem szükséges ennek törvényi előírása, az önkormányzatok maguk is kialakíthatnak ilyen szabályozást, illetve gyakorlatot.
A másik kérdés, amelyet a köztársasági elnök úr felvetett, hogy amennyiben mégis valaki a neki adományozott kitüntetést nem kívánja átvenni, akkor milyen módon történjék a köztársasági elnöki határozat visszavonása, a kitüntetésre vonatkozó döntés megsemmisítése.
A kormány álláspontja az, hogy ebben a kérdésben nem szükséges törvényi szabályozás, hiszen ilyenkor nem történik más, mint hogy nem megy teljesedésbe a köztársasági elnök döntése. Természetesen mód van ilyenkor a határozat visszavonására, ám ha erre nem kerül sor, akkor sem áll elő olyan helyzet, ami feltétlenül törvényi szabályozást, korrekciót tenne szükségessé. (Folyamatos zaj a teremben. - Az elnök csenget.)
Összefoglalva tehát: úgy látjuk, hogy az Országgyűlés által korábban elfogadott törvény az alkotmányos követelményeket kielégíti, a visszautasítás és az ennek nyomán előálló helyzet kezelése nem érint olyan alkotmányos alapjogokat, amelyek mindenképpen törvényi szabályozást tennének szükségessé.
Hozzáteszem, hogy amennyiben a köztársasági elnök úr úgy ítélte volna meg, hogy itt egy feltétlenül szükséges alkotmányellenes helyzetet kell megoldani, akkor az elnöki hatáskörbe tartozó lehetőségek közül bizonyára nem ezt a politikai természetű vétót választotta volna, hanem az Alkotmánybírósághoz küldte volna a javaslatot.
Bízom tehát abban, hogy az Országgyűlés megerősíti korábbi döntését, és hozzájárul a kitüntetésekre vonatkozó alkotmányos szabályozás megalkotásához.
Köszönöm a figyelmet. (Taps az MSZP padsoraiban.)
(19.20)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir