KELETI GYÖRGY

Full text search

KELETI GYÖRGY
KELETI GYÖRGY (MSZP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Miniszter Úr! A tavaly ősz óta tartó világválság a gazdaság minden területén érezteti hatását. A termelés visszaesésének következményeként csökkent az ipari fogyasztók energiaigénye, ami az árampiacon is éreztette hatását.
Az oroszlányi Vértesi Erőmű Zrt. a termelési költségeinél jóval alacsonyabb áron tudta és tudja eladni a villamos áramot. Ennek következtében a társaság anyagi helyzete drasztikusan romlott. Az állami tulajdonban lévő erőmű és bányaegyüttes tulajdonosi jogát gyakorló MVM Zrt. ezért a múlt hónap első felében a Vért Zrt. bezárására tett javaslatot. Ez ellen fordultam levélben Bajnai Gordon miniszterelnök úrhoz május 13-án, amelyet Oroszlány város polgármestere, Rajnai Gábor és a Vért Erőmű szakszervezete koordinációs tanácsának elnöke, Kovács István is aláírt.
A 2100 munkavállaló és mintegy 1500 külső foglalkoztatott sorsát szerintünk nem lehet pusztán gazdasági-pénzügyi megfontolás alapján eldönteni. Ilyen döntés meghozatalához a szociális és a foglalkoztatási szempontokra is figyelemmel kell lenni. Annál is inkább, hiszen a kormány válságkezelő programjának fontos eleme a munkahelyek megőrzése, megtartása, még anyagi áldozatok árán is.
A miniszterelnök úr gyors és határozott közbelépése nyomán a kormány néhány napja, alig egy hónappal az említett bezárásra vonatkozó MVM-es határozati javaslatot követően foglalkozott a Vértesi Erőmű Zrt. jövőjével.
Miniszter Úr! Mi a kormányhatározat lényege? Mit kíván tenni a kormány a Vért megmentése, továbbműködtetése érdekében? Várom válaszát.

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir