DR. AVARKESZI DEZSŐ

Full text search

DR. AVARKESZI DEZSŐ
DR. AVARKESZI DEZSŐ igazságügyi és rendészeti minisztériumi államtitkár, a napirendi pont előadója: Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Országgyűlés! Kedves Képviselőtársaim! Az önök előtt fekvő törvényjavaslat több, egyaránt fontos célt szolgál. A törvényjavaslat egyik célja az Európai Unió vízuminformációs rendszere, vagyis röviden VIS hazai működtetéséhez és a kijelölt magyar hatóságoknak e vízumadatbázishoz való hozzáféréséhez szükséges jogharmonizáció.
Az érintett törvények módosítása a közösségi joggal való összhang megteremtése okán elengedhetetlen. E jogharmonizációs kötelezettségünk három európai uniós jogi normából fakad. Ezek egyrészt a vízuminformációs rendszerről és a rövid távú tartózkodásra jogosító vízumokra vonatkozó adatok tagállamok közötti cseréjéről szóló 767/2008/EK rendelet, az úgynevezett VIS-rendelet, másrészt a vízuminformációs rendszerhez a tagállamok kijelölt hatóságai, valamint az Europol számára a terrorcselekmények és egyéb súlyos bűncselekmények megelőzése, felderítése és kivizsgálása érdekében betekintés céljából történő hozzáférésről szóló 2008/633/IB tanácsi határozat, az úgynevezett VIS-határozat, harmadrészt pedig az 562/2006/EK rendeletnek a vízuminformációs rendszer schengeni határ-ellenőrzési kódex keretében való alkalmazása tekintetében történő módosításáról szóló 81/2009/EK rendelet. Az Európai Közösséget létrehozó szerződés 10. cikkében foglalt úgynevezett hűségklauzula értelmében ugyanis a tagállamok - így Magyarország - az e szerződésből, illetve a Közösség intézményeinek intézkedéseiből eredő kötelezettségek teljesítésének biztosítása érdekében megteszik a megfelelő, általános vagy különös intézkedéseket.
A VIS-rendelet és a VIS-határozat 2008. szeptember 2-án léptek hatályba, tényleges alkalmazásukra azonban a Bizottság, illetve a Tanács által megállapított időponttól kerül sor. Az Európai Bizottság tájékoztatása szerint a központi VIS tesztelése sikerességének függvényében a vízuminformációs rendszer előreláthatólag 2010 őszén kezdi meg tényleges működését. Az ehhez szükséges jogszabály-módosításoknak tehát, tekintettel a kellő felkészülési idő követelményére, ezt megelőzően meg kell születniük.
Tisztelt Hölgyeim és Uraim! A VIS a vízumeljárás során keletkezett személyes és más adatok cseréjét megvalósító összeurópai adatbázis, ennek magyarországi alkalmazásának feltételeit teremti meg az önök előtt fekvő törvényjavaslat.
A VIS beindulását követően a beadott vízumkérelmek vonatkozásában az uniós szintű VIS fogja tárolni az uniós tagállamokban, így a magyar hatóságok eljárásában keletkezett vízumadatokat. A vízumeljárás során keletkezett kérelmek adattartalmának a tagállamok közötti megoszlása nagyon fontos eszköze a vízumhamisítás, a többes vízumkérelmezés és az úgynevezett vízumshopping elleni fellépésnek, és mint ilyen, az illegális migráció elleni küzdelem keretében használt fontos szűrőként funkcionál majd.
Fontos kiemelni, hogy a vízumkérelmező harmadik országbeli állampolgároknak a VIS-ben tárolt személyes adatai körében biometrikus azonosítók, azaz arcfénykép és ujjnyomat is szerepelnek. A vízumkiadás során ezek megkönnyítik a kérelmezők azonosítását, illetve a más uniós tagállamokban benyújtott kérelmek összevetését. További fontos változás lesz, hogy az Európai Unió külső határain, így belátható ideig az ukrán és a szerb határon, valamint rövidebb ideig a horvát és román határon a határátkelőhelyeken belépésre jelentkezéskor a vízumkötelezett harmadik országbeli állampolgárok ellenőrzése magában foglalja majd a VIS-ből történő lekérdezést a vízumbélyeg sorszáma alapján, és az úgynevezett ujjnyomat-verifikációt, amely alapján a vízumbirtokos személyazonossága megállapítható.
A törvényjavaslat emellett a vízuminformációs rendszerbe felvitt adatokhoz betekintés céljából történő hozzáféréssel rendelkező egyes hatóságok - rendőrség, valamint az idegenrendészeti, illetve menekültügyi hatóságként eljáró Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal - kijelölését és konkrét jogosultságaikat megállapító törvénymódosításokat is tartalmazza.
Ezenfelül a javaslat kijelöli azokat a hatóságokat és a garanciákkal körbebástyázott adathozzáférési jogaikat, amelyek a VIS-hez bűnüldözési célból hozzáféréssel rendelkezhetnek: rendőrség, vám- és pénzügyőrség, Nemzetbiztonsági Hivatal, Információs Hivatal, Katonai Biztonsági Hivatal, továbbá a kétlépcsős hozzáférés megteremtése érdekében a hazai, úgynevezett központi hozzáférési pontokat: Nemzetközi Bűnügyi Együttműködési Központ, a Nebek, a polgári nemzetbiztonsági szolgálatokat irányító tárca nélküli miniszter és a honvédelmi miniszter.
(9.40)
Az előterjesztés további sürgető jogharmonizációs kötelezettségünknek is eleget tesz. Megteremti a közösségi vízumkódex létrehozásáról szóló 810/2009/EK rendelet, az úgynevezett vízumkódex hazai alkalmazásának lehetőségét, törvényi szintű jogszabályi kereteit. A vízumkódex az Európai Unió hivatalos lapjában 2009. szeptember 15-én jelent meg, amelynek legtöbb rendelkezését már 2010. április 5-étől alkalmazni kell. A vízumkódex a 6 hónapos időszakban 3 hónapot meg nem haladó tartózkodásra jogosító vízumok, az úgynevezett rövid időtartamú vízumok kiadásának eljárására és feltételeire vonatkozik, amely korábban is teljes körben közösségi szabályozás tárgya volt, azonban ez a szabályozás nem rendeleti szintű szabályok keretében történt.
A vízumkódex közvetlenül alkalmazandó és közvetlen hatállyal bíró rendelet formájában jeleníti meg a már létező szabályokat. A hazai migrációs tárgyú törvények hatályos rendelkezéseit a rövid időtartamú vízumok kiadásának eljárására és feltételeire vonatkozó jelenlegi közösségi szabályozásnak megfelelnek. A hazai szabályok kialakítására azért volt szükség, mert a korábbi közösségi szabályozás nem rendeleti szintű volt. A vízumkódex az Európai Közösséget létrehozó szerződés 249. cikke értelmében közvetlenül alkalmazandó és közvetlenül hatályos közösségi rendelet, azaz a hazai jogszabályok helyébe fog lépni, amivel párhuzamos hazai szabályozást tilos fenntartani, következésképpen a közösségi rendelettel konkuráló hazai szabályozást meg kell szüntetni.
A törvényjavaslat tehát a vízumkódex 2010. április 5-étől alkalmazandó rendelkezései kapcsán tartalmaz deregulációs és technikai jellegű módosító szabályokat. A törvényjavaslat a Fővárosi Bíróság tehermentesítése és a menekültügyi eljárások egyidejű felgyorsítása céljából meg kívánja szüntetni a Fővárosi Bíróság kizárólagos illetékességét a menekültügyi hatósági döntésekkel szemben előterjesztett bírósági felülvizsgálati kérelmek tekintetében. Annak érdekében, hogy a szolgáltató igazságszolgáltatás elvéből következő követelmények érvényesülhessenek, továbbá a Fővárosi Bírósághoz érkező roppant ügymennyiség csökkenjen, így az ott maradó ügyek elbírálása során az ésszerű határidőn belüli ítélkezés biztosítható legyen, szükségessé válik a menedékjogról szóló törvény, valamint a polgári perrendtartás módosítása.
Tisztelt Hölgyeim és Uraim! A törvényjavaslat többségét kitevő, előbbiekben említett módosítások mellett olyan rendészeti tárgyú törvénymódosításokat is tartalmaz a javaslat, amelyek az uniós és a hazai jog összehangolását, az Alkotmánybíróság határozataiból fakadó törvényhozási kötelezettségek teljesítését, továbbá a hazai jogalkalmazói gyakorlatban felmerült problémák megoldását célozzák. E tekintetben a rendőrségről szóló törvény módosítása egyrészt a testüreg-átvizsgálás kapcsán az Alkotmánybíróság 132/2008/AB határozatának tesz eleget. E határozat alapján ugyanis, mivel alapjog-korlátozással járó intézkedés, a rendőrségi törvényben kell szabályozni azt, hogy a rendőrségi fogdába történő befogadáskor az élet vagy a testi épség védelme, valamint bűncselekmény megelőzése érdekében a fogvatartott teste átvizsgálható legyen.
A törvényjavaslat másik jelentős újítása, hogy szabályozásra kerül az úgynevezett leplezett figyelés. A schengeni végrehajtási egyezmény keretében történő együttműködésről és információcseréről szóló törvény jelenleg, helytelenül, az eljárás jellegének leplezéséről, illetve a kilétét leplező fedett nyomozó igénybevételéről rendelkezik. Ezek a jogintézmények azonban nem azonosak a schengeni végrehajtási egyezmény szerinti leplezett figyeléssel, így szükség van a hazai szabályozás uniós kompatibilitásának megteremtésére. Ez azonban a 2007. évi CV. törvény, az úgynevezett SIS-törvény mellett szükségessé teszi a rendőrségről szóló törvény, a nemzetbiztonsági szolgálatokról szóló törvény, valamint a vám- és pénzügyőrségről szóló törvény módosítását is annak érdekében, hogy a leplezett figyelésre irányuló figyelmeztető jelzésre vonatkozó találat esetén teendő intézkedésekre vonatkozó szabályok megalkotásra kerüljenek. A leplezett figyelés egy kiegészítő rendőri vagy vám- és pénzügyőri intézkedés, amely mindig egy alapintézkedéshez kapcsolódik, ezért önállóan nem alkalmazható.
A rendőrségről szóló törvény további érdemi módosításának indokai a következők. A hozzátartozók közötti erőszak miatt alkalmazható távol tartásról szóló törvény alkalmazhatósága érdekében szükséges a törvényben az előállítás lehetőségének biztosítása, illetve a megfelelő adatkezelési szabályok megteremtése. A külföldi határrendészeti feladatot ellátó szervek tagjaira vonatkozó rendelkezések pontosítása - összhangban a vonatkozó európai uniós normákkal - azért szükséges, hogy a Frontex, azaz az Európai Határőrizeti Ügynökség keretében történő együttműködések során a külföldi határrendészeti feladatot ellátó szervek tagjai saját szolgálati fegyverüket és kényszerítő eszközeiket tarthassák maguknál.
A szabálysértésekről szóló törvény 2010. január 1-jétől megteremti a központi szabálysértési nyilvántartást. Ennek megfelelően indokolt a törvényt kiegészíteni azzal, hogy a rendőrség a törvényben meghatározott feladatai teljesítése érdekében adatot kérhet e a nyilvántartásból.
A rendőrségről szóló törvény 2007. évi átfogó módosítása során a kerékbilincs alkalmazásával és a járművek elszállításával kapcsolatos szabályokról szóló kormányrendelet kiadását lehetővé tevő felhatalmazó rendelkezés 2008. január 1-jei időponttal történő hatályon kívül helyezésére került sor. A kormányrendelet módosításához azonban elengedhetetlen megfelelő törvényi felhatalmazás, amelyet újból megállapít a javaslat.
Tisztelt Képviselőtársaim! Összességében elmondható: a törvényjavaslat által megteremteni kívánt törvénymódosítások az Európai Unió jogának való megfelelést szolgálják, valamint alkotmányossági és jogalkalmazói gyakorlati követelményeknek eleget téve nagymértékben javítják a vonatkozó rendészeti szabályozások koherenciáját és hatékonyságát. A törvényjavaslat jogharmonizációs célú rendelkezései esetében európai uniós tagságunkból fakadóan a nem cselekvés közösségi jogsértést és a VIS, valamint a vízumkódex nem megfelelő hazai alkalmazását eredményezné, amely akár teljes jogú schengeni tagságunkat is veszélyeztetheti.
Mindezekre tekintettel kérem önöket, támogassák a törvényjavaslatot.
Köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Taps az MSZP padsoraiban.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir