MÉCS IMRE

Full text search

MÉCS IMRE
MÉCS IMRE (MSZP): Igen. Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Tisztelt Államtitkár Úr! Egy nagyon fontos törvénycsomagot tarthatnak a kezükben, amelynek a pontos címe: egyes rendészeti és migrációs tárgyú törvények módosításáról, valamint egyes törvényeknek a vízuminformációs rendszer bevezetésével összefüggő jogharmonizációs célú módosításáról szóló törvényjavaslat.
A törvényjavaslat egy sor törvényt módosít, elsősorban a rendőrségről szóló törvényt, a nemzetbiztonságra vonatkozó törvényt, azonkívül pedig a migrációs törvényeket, amiből kettő is van, valamint, ahogy államtitkár úr mondta, a vám- és pénzügyőrségre vonatkozó törvényt.
A törvényjavaslat elsődleges célja az, hogy megteremtse az Európai Unió egységes vízuminformációs rendszerét - amelynek az angol rövidítése, Visa Information System alapján a továbbiakban VIS-ként fogom én is emlegetni -, Magyarországi alkalmazásának jogszabályi alapjait. Emellett a javaslat több törvény technikai jellegű módosítását is tartalmazza, Magyarország teljes jogú schengeni tagságából eredő feladatainak hatékonyabb ellátása érdekében. Ezenkívül, ahogy államtitkár úr is említette, adósai voltunk az Alkotmánybíróságnak a 132/2008. (XI. 6.) határozatában előírt jogalkotási kötelezettséggel, amelyben a rendőrségi törvényt ki kellett egészítenünk, több erős személyiségi jog törvényes korlátozását lehetővé téve.
A VIS-rendszer működése. A VIS-rendszernek az a célja - illetve ez tautológia, tehát a VIS-nek az a célja -, hogy a vízumadatok tagállamok közötti cseréjét biztosítsa. A vízuminformációs rendszer a strasbourgi székhelyű központi vízuminformációs rendszerből, a tagállami interface-ekből és az ezekkel összekapcsolódó kommunikációs infrastruktúrából áll.
A rendszer működtetését a 767/2008/EK rendelet szabályozza; a továbbiakban ezt VIS-rendeletnek nevezi a törvényjavaslat. A VIS-rendelet a tagállamokban közvetlenül hatályos és közvetlenül alkalmazandó, így a tagállami jogalkotás a VIS működését szolgáló vagy kiszolgáló hazai kiegészítő szabályozás meghatározására korlátozódik. A vízumkérelmező adatait a vízumhatóság rögzíti a VIS-ben. A megbízható azonosítás érdekében a VIS biometrikus adatokat is tartalmazni fog, arcképet és ujjlenyomatot.
Az Unió területére belépéskor a határrendészeti szervek a VIS alapján ellenőrzik a belépésre jelentkező személyek személyazonosságát és beutazási jogosultságát, ami magában foglalja az ujjnyomat ellenőrzési lehetőségét is. A rendőrség mélységi ellenőrzés keretében is jogosult az intézkedés alá vont személy személyazonosságának megállapítása céljából ellenőrizni a VIS-ben tárolt adatokat.
A 2008/633/IB tanácsi határozat - amit VIS-határozatnak fogunk nevezni - lehetővé teszi, hogy az Europol és a tagállamok kijelölt bűnüldöző hatóságai terrorcselekmény és egyéb súlyos bűncselekmények felderítése, megelőzése érdekében adatokat igényeljenek a VIS-ből. A hozzáférés szabályait a VIS-határozat is részletesen meghatározza, amihez képest a törvényjavaslat további garanciális elemeket is tartalmaz, az adatvédelmi elvek maradéktalan érvényesülése érdekében.
A VIS-ből adatot csak a kijelölt hatóságok kijelölt szervezeti egységei igényelhetnek, ha alaposan feltehető, hogy a megismerhető adat nélkül az EU tagállamaival folytatott bűnügyi együttműködésről szóló törvényben meghatározott bűncselekmények - ilyen elv példálózóan, de elsődlegesen a terrorizmus, emberkereskedelem s a többi - eredményes megelőzése, felderítése, nyomozása érdemben nem biztosítható.
A törvényjavaslat, ahogy már említettem, a rendőrség, a vám- és pénzügyőrség, a Nemzetbiztonsági Hivatal, az Információs Hivatal és a Katonai Biztonsági Hivatal számára teszi lehetővé adatok igénylését a központi rendszerből. A kérelmeket a nemzeti központi hozzáférési ponthoz kell eljuttatni. Amennyiben a kérelem megfelel a törvényi feltételeknek, a nemzeti hozzáférési terminál vagy pont végrehajtja a szükséges lekérdezést, és biztosítja a kérelmező hatóság számára az igényelt információkat. A nemzeti központi hozzáférési pontként a bűnüldöző szervek esetében a Nemzetközi Bűnügyi Együttműködési Központ - NEBEK -, a titkosszolgálatok tekintetében a felügyeletet ellátó miniszter által kijelölt szervezeti egység fog eljárni.
A törvényjavaslat összesen 53 paragrafust tartalmaz, és egy sor törvényt módosít, éppen azért, mert nagyon széles területet foglal el. Felsorolnám azokat a főbb elemeket, amelyekkel foglalkozik a törvényjavaslat. A schengeni végrehajtási egyezménnyel összhangban a törvényjavaslat lehetővé teszi a bűnüldöző szervek számára a leplezett figyelésre irányuló figyelmeztető jelzést. Amennyiben a rendőr észleli, hogy az intézkedés alá vont személlyel szemben leplezett figyelést rendeltek el, a törvényben meghatározott információkat megküldi a figyelést elrendelő szervnek úgy, hogy ennek ténye az intézkedés alá vont személy számára rejtve maradjon.
A törvényjavaslat ezenkívül pontosítja a SIS-ben elhelyezhető, a beutazási és tartózkodási tilalomra vonatkozó figyelmeztető jelzésre vonatkozó részletes szabályokat.
(10.00)
Figyelemmel a schengeni végrehajtási egyezmény rendelkezéseire, a jövőben nem lesz lehetőség a SIS-be figyelmeztető jelzést elhelyezni a magyar állam által megtérítési kötelezettséggel megelőlegezett költség vissza nem térítése és a kiszabott szabálysértési bírság meg nem fizetése esetén. A törvényjavaslat elfogadását követően a tilalmakat csak a hazai adatbázisban lehet nyilvántartani.
A Frontex keretében történő együttműködés elősegítése érdekében a törvényjavaslat lehetővé teszi, hogy más tagállamok határrendészeti feladatokat ellátó szerveinek tagjai az államuk szabályai szerint rendszeresített kényszerítő eszközöket és lőfegyverüket maguknál tarthassák. Ez egy nagyon fontos dolog.
A törvényjavaslat jelentős deregulációt hajt végre, elkerülve ezzel a közvetlenül alkalmazandó EK-rendeletekkel való párhuzamos szabályozást. Mivel Magyarország jelentős schengeni határokkal rendelkezik - gondoljunk csak az ukrán, a szerb, a horvát határra, valamint, mivel Románia még nincs a schengeni szerződés hatálya alatt, a román határokra -, nagyon fontos feladatok hárulnak a magyar államra, ezért fokozott a felelősségünk. Ezért fontos az, hogy jó törvényt hozzunk, és minden ebben részt vevő szereplő szervezet maximálisan teljesítsen.
Fel kell hívni a figyelmet a fokozott adatvédelemre, amely részben kollektív, részben nemzeti feladat. Már az előzetes bizottsági véleményből is kiderült, hogy aggályok merültek fel a bírói ág átszervezésével kapcsolatban. Úgy gondolom, nagyon fontos, hogy a bírósági ág hatékonyan, gyorsan intézkedjen, hiszen emberek sorsáról, életéről van szó, és ez nem mindig sikerült az elmúlt időben.
Fontosnak tartjuk a törvényjavaslatot azért is, mert az Európai Unió integrálódása egyre nagyobb léptekkel erősbödik, és most, amikor végre hatályba léphet a lisszaboni szerződés, és sokkal hatékonyabbá válhat az Európai Unió működése, új jogintézmények is jöttek létre, úgy gondolom, hogy ez a mindnyájunk érdekét szolgáló törvényjavaslat nagyon fontos. Ezért jó szívvel megvitatásra és elfogadásra ajánlom a tisztelt Háznak.
Köszönöm szépen. (Taps az MSZP soraiban.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir