RÁBA LÁSZLÓ

Full text search

RÁBA LÁSZLÓ
RÁBA LÁSZLÓ, a honvédelmi és rendészeti bizottság előadója: Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselőtársaim! A honvédelmi és rendészeti bizottság ajánlása egyes rendészeti és migrációs tárgyú törvények módosításáról, valamint egyes törvényeknek a vízuminformációs rendszer bevezetésével összefüggő jogharmonizációs célú módosításáról szóló törvényjavaslathoz. Az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottsága mint első helyen kijelölt bizottság a törvényjavaslatot 2009. november 23-ai ülésén megtárgyalta, és egyhangú döntésével általános vitára alkalmasnak találta.
A honvédelmi és rendészeti bizottság véleménye szerint a törvényjavaslat elfogadása szükséges az Európai Unió vízuminformációs rendszerének magyarországi alkalmazásához. Az amszterdami szerződés az Unió egyik fő célkitűzéseként fogalmazta meg a szabadságon, a biztonságon és a jog érvényesülésén alapuló térség megteremtését. A vízuminformációs rendszer kialakítása e célkitűzés megvalósítása érdekében tett alapvető fontosságú kezdeményezés. A vízuminformációs rendszer a vízumkérelmekkel kapcsolatos adatok tagállamok közötti cseréjének megkönnyítésével javítani fogja a közös vízumpolitika végrehajtását, a csalás elleni küzdelmet, és fokozza a külső határátkelőhelyeken, illetve a tagállamok területén végzett ellenőrzések hatékonyságát.
A bűnüldözés szempontjából kiemelt jelentősége van annak, hogy a tagállami hatóságok az Unió jogi aktusaiban meghatározott súlyos bűncselekmények üldözése érdekében hozzáférhetnek a rendszerben tárolt adatokhoz.
(9.50)
A törvényjavaslat egyhangú támogatása világosan jelzi, hogy a honvédelmi és rendészeti bizottság fontosnak tartja az Európai Unió tagállamai között kibontakozó fokozott bűnügyi együttműködést. E fokozott együttműködés révén előzhető meg, hogy a belső határok megszűnése az egységes belső piac működésének javítása és az uniós polgárok szabadságainak kiszélesítése mellett a bűnözők helyzetét is megkönnyítse.
A bizottsági vitában a Magyar Helsinki Bizottság felvetésére lényegében egy kérdés nyílt ki. A törvényjavaslat szerint a Fővárosi Bíróság kizárólagos illetékességéből a kérelmező tartózkodási helye szerinti megyei bíróságok illetékességébe kerülne át a menedékjogi eljárások lefolytatása. A Helsinki Bizottság véleménye szerint ez a jogszabály-módosítás nemhogy javítja, hanem csökkenti a hatékonyságot, tekintettel arra, hogy a megyei bíróságok nem rendelkeznek menedékjogi eljárások lefolytatásához szükséges infrastrukturális háttérrel és szakmai tapasztalattal.
Az előterjesztő képviseletében dr. Turi András szakállamtitkár a bizottsági ülésen kifejtette, hogy az illetékességi szabályok megváltoztatása a Fővárosi Bíróság leterheltségének csökkentése érdekében szükséges. A Fővárosi Bíróság az előírt 60 napos határidőn belül nem tud megbirkózni az évi több mint ezer üggyel. Az eljárások elhúzódása miatt a menekültek helyzete az elvárhatónál jóval lassabban rendeződik. Az új szabályozás bevezetésével együtt járó nehézségek mérséklése érdekében a kormány megtette a szükséges intézkedéseket. A menedékjogi ügyek lefolytatását segítő infrastruktúra a megyei bíróságok rendelkezésére fog állni, és a Bíróképző Akadémia megindítja a menekültügyi közigazgatási bírók képzését. A honvédelmi és rendészeti bizottság álláspontja szerint ezt a kérdést a parlamenti vita során körbe kell járni, azonban ez nem érinti a törvényjavaslat általános vitára való alkalmasságát.
Mindezek alapján a honvédelmi és rendészeti bizottság nevében a törvényjavaslatot általános vitára ajánlom a tisztelt Országgyűlésnek.
Köszönöm a figyelmet. (Taps az MSZP soraiban.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir