JAUERNIK ISTVÁN

Full text search

JAUERNIK ISTVÁN
JAUERNIK ISTVÁN, önkormányzati minisztériumi államtitkár: Elnök úr, köszönöm a szót. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! Horn Gábor képviselő úr a hivatásos önkormányzati tűzoltóságok költségvetésével kapcsolatban mondta el véleményét, érvelt módosító javaslat mellett. Azt nagy örömmel vesszük, ha találunk olyan forrást, amit a tűzoltósághoz át lehet csoportosítani, de a képviselő ár által tett indítvány nem ebben a fejezetben van, csak szeretném rá felhívni a figyelmet, a hivatásos önkormányzati tűzoltóságok a IX. fejezetben, az OKF költségvetése pedig a XI. fejezetben van. De nem is ez a fontos.
Az a legfontosabb, hogy az MSZP-frakció is, a kormány is, az Önkormányzati Minisztérium is kiemelt fontosságot tulajdonít a tűzoltóságok működőképességének 2010-ben is. Azt gondolom, hogy nagyon sok fordulóban egyeztettünk az önkormányzati tűzoltóságok vezetőivel, szövetségeivel, több kérdésben sikerült már megegyezni. Ma már abban nincs vita, hogy a jövő évi támogatáscsökkenés döntő része abból adódik, hogy a járulékcsökkenést és a tételes egészségügyi hozzájárulást nem kell megfizetni, ez majdnem 1,5 milliárd forint. A csökkenés ennél egy picivel, mintegy 300 millió forinttal több, ez pedig feladatelmaradás miatti csökkenés. Ezen még van vitánk a tűzoltóságokkal. Azt kell látni, hogy a hivatásos önkormányzati tűzoltóságok feladata évről évre, most, néhány nap múlva is két köztestületi tűzoltóság megalakulása miatt csökken. Tehát csökken az a működési terület, ahol ők látják el az elsődleges tűzvédelmet, és a köztestületi tűzoltóságoknál pedig nő ez a terület. Éppen ezért a feladatcsökkenéssel arányos pénzelmaradásról van itt szó.
A költségvetés technikai szerkezetével is volt a hivatásos önkormányzati tűzoltóságoknak gondjuk, hogy ne a IX., hanem a VIII. fejezetben legyen. Erre ígéretet tettünk, ilyen módosító indítvány készül, szeretném tájékoztatni képviselő urat és mindenkit, akit ez érint. A tűzoltóság szakembereivel folytatott vitában, az egyeztetés során abban egyetértésre jutottunk, hogy az a három normatíva, ahogyan eddig kapták az önkormányzatok a pénzt, nem igazán szerencsés, nem igazán jó, de megegyeztünk abban, hogy ne most váltsunk, ne 2010-ben. A kormány kész tehát visszaállítani az eddigi, a tűzoltók által is elismerten nem jó normatív pénzelosztási szabályt, de ha az egyezségnek, a békének ez az ára, akkor hajlandók vagyunk erre is. Tehát ilyen módosító indítvány fog készülni. Még ezen a héten egyeztetek a tűzoltószövetségekkel. Nagyon bízom benne, hogy tudjuk azt biztosítani, hogy egyezség lesz, vagy ha nem is egyezség, de a tűzoltóságok működőképessége 2010-ben is fönn fog maradni, ugyanolyan jó színvonalon, ahogy a tűzoltók tisztességgel ellátták a feladatukat, 2010-ben is megoldják.
Elnök úr, köszönöm a figyelmet. (Szórványos taps az MSZP soraiban.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir