TATAI-TÓTH ANDRÁS

Full text search

TATAI-TÓTH ANDRÁS
TATAI-TÓTH ANDRÁS (MSZP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Varga Mihály képviselő úr már nincs itt, de nem tudom megállni, hogy ne reagáljak hozzászólásának a válságot elemző részére, miszerint hiába mondta a Fidesz, hogy válság van, nem vette komolyan a kormány és a kormánypártok. Az a helyzet, tisztelt Országgyűlés, hogy ezt a világvégehangulat-gerjesztést, amit önök elkövettek, 2002 óta folyamatosan hallottuk, és úgy jártak önök, mint a mesében a gyermek, aki mindig farkast kiáltott, szórakoztatta a felnőtteket, és utoljára már akkor sem hittek neki, amikor valóban jött a farkas. Talán ha reálisabb és visszafogottabb álláspontot képviseltek volna korábban, akkor hitelesebb lett volna a jelzésük is.
De amiért szót kértem, az oktatás költségvetési helyzetéről és a benyújtott, illetve benyújtandó, oktatást érintő módosító javaslatokról szeretnék néhány megjegyzést tenni. Köztudott, hogy 2010-ben az egész közszféra takarékos gazdálkodásra kényszerül, hiszen csak azokat a kiadásokat lehet a költségvetésben felelősen megtervezni, amelyekhez garantáltak a költségvetés bevételei is. Nem lehet eltekinteni attól a ténytől, hogy a költségvetés bevételeit az ország gazdasági teljesítménye határozza meg. Ezzel a kijelentéssel egyúttal szeretném visszautasítani azokat a megjegyzéseket, amelyek arra vonatkoztak, hogy olyan költségvetés került a Ház elé, amely csak az év első felére tartalmaz garanciákat, a többivel nem foglalkozik. Ez egyszerűen nem igaz. Olyan költségvetés van a Ház előtt, amely egész évre, 2010-re biztosítja a közintézmények és a közszolgáltatások szigorúan takarékos, de kiszámítható és stabil működését.
Úgy készítjük a költségvetést, hiszen még nem volt választás, hogy akkor is működőképes maradjon az ország, ha a jelenlegi kormányzat folytathatja a tevékenységét, és akkor is, ha másként döntenek a választók. A benyújtott módosító indítványainkkal néhány, a költségvetés beterjesztése után tudatosult feszültséget sikerült rendezni. Tisztázódott az egyébként is prioritást élvező gyermekétkeztetés finanszírozásának feltételrendszere, a módosító indítványokat megszavazta a parlament, tehát 2010-ben az idei évhez hasonló feltételekkel jutnak hozzá a rászorulók ahhoz a kedvezményes, illetve ingyenes étkeztetéshez, étkezéshez, amihez az idén is hozzájutottak, azzal a kiegészítéssel, hogy 2010-ben már az általános iskola 7. osztályosai is részesülnek ebben a juttatásban. Jelenleg 6. osztályig sikerült ezt megoldani.
Biztosítottak a művészeti iskolák kiszámítható működési feltételei 2010-ben, elfogadta a parlament a módosító indítványunkat. Ugyancsak támogatást kapott a két tannyelvű iskolák működésére vonatkozó módosító javaslatunk, tehát ugyanolyan feltétellel működhetnek 2010-ben az iskoláink, mint 2009-ben. Annyival csökken 2010. január 1-jétől az állami támogatás, amennyit egyébként vissza sem kell fizetni közteherként az intézményeknek, iskolafenntartóknak a költségvetésbe.
(10.50)
Tehát nem igaz az, amit a nyilvánosságban önök állítanak, hogy alkotmányellenes ez a döntés, merthogy tanév közben változtatja meg az iskolák működési feltételeit. Ez nem fog bekövetkezni, ugyanolyan feltételek között működhetnek 2010 januárjától az intézményeink, mint ahogyan 2009 decemberében működtek. Vannak gondok, azokat a gondokat ez a költségvetés nem tudja orvosolni, de feszes költségvetés és kiszámítható viszonyok keletkeznek.
SZDSZ-es képviselőtársaink javaslatára az oktatást érintő informatikai fejlesztési források is nem az idei szintre, nem 5 milliárd forintra, de 4 milliárd forintra kiegészültek. Tehát azt mondhatom, hogy a közoktatásnak nemcsak a működése, hanem a fejlesztési feltételei is rendelkezésre állnak a következő évben. A jelenlegi szakaszban pedig még a kistérségi oktatásfinanszírozás bizonyos feszültségeit fogjuk a módosító indítványainkkal megoldani. Azt szeretnénk elérni, hogy a többcélú kistérségi társulások esetében se legyen kisebb a költségvetés támogatása, mint a többi közoktatási normatíva esetében, tehát hogy csak annyival csökkenjenek a normatívák, amennyit be sem kell a központi költségvetésbe teherként fizetni.
Ezt szerettem volna hozzátenni a mai vitához. Köszönöm szépen a figyelmüket. (Taps az MSZP soraiban.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir