DR. DANCSÓ JÓZSEF

Full text search

DR. DANCSÓ JÓZSEF
DR. DANCSÓ JÓZSEF, a költségvetési, pénzügyi és számvevőszéki bizottság kisebbségi véleményének ismertetője: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! Bizonyos értelemben nem is vagyok nehéz helyzetben, hiszen Keller képviselő úr a kisebbségi véleményt is elmondta, ezért köszönöm, hogy kitért ezekre a kérdésekre is, legalábbis érintőlegesen mindenképpen. Ezek után már csak az a kérdés, hogy miért szavazta meg a bizottság többsége ezt a törvényjavaslatot, hiszen számtalan kifogás merült fel. Ezeket most külön nem szeretném a bizottsági kisebbségi vélemény során elmondani, hiszen ezek elhangzottak Keller képviselő úr szájából.
Bizony, mi ezt úgy ítéljük meg, hogy ezek a felvetések, ezek a kifogások jogosak, ezek azt eredményezik, illetve azt mondatják velünk, hogy általános vitára nem biztos, hogy ez a törvényjavaslat így alkalmas, hiszen számtalan olyan pont van még a többségi vélemény megfogalmazójánál is, ami azt mutatja, hogy nem feltétlenül lett ez a törvényjavaslat kellő mértékben átgondolva, hogy mikor és hogyan kerül benyújtásra. Ahhoz hozzá vagyunk szokva, hogy salátatörvények kerülnek benyújtásra, bizonyos törvényeket át kell vezetni. Kötelezettségszegési eljárás folyik Magyarország ellen e tekintetben, ezeket nyilván valamilyen úton-módon orvosolni kell, de azok a felvetések, amelyek elhangzottak, nem ezekkel függnek össze, hanem egyéb más szempontokkal.
Felmerült a bizottsági vitában az, hogy a kellő egyeztetések megtörténtek-e a különböző szakmai szervezetekkel. Erre a felvetésünkre egy meglehetősen érdekes választ kaptunk, mégpedig azt, hogy koncepcionális kifogásuk nem volt a különböző szakmai szervezeteknek, a Bankszövetségnek, a biztosítók szervezeteinek vagy éppen a BAMOSZ-nak. Tehát az, hogy mi az, hogy koncepcionális, elég tágan értendő vagy érthető, hogy milyen felvetések voltak.
A bizottsági vita során három elemet szeretnék kiemelni, ami elhangzott, egyrészt a teljes hiteldíjmutató plafonjának már a képviselő úr által is jelzett kérdése, amely a jegybanki alapkamat tízszeresében lett meghatározva. Ezt, ennek a létjogosultságát ilyen formában mi vitatjuk, hiszen abban az esetben, hogyha csökken a jegybanki alapkamat, mint ahogyan most hónapok óta ezt a tendenciát éljük, és bízunk benne, hogy ez továbbra is csökkenni fog, akkor bizony nagyon sok szerződés ezen törvényjavaslat erejénél semmis lehet, hiszen e tekintetben ez a THM-szabályozás, a teljes hiteldíjmutató szabályozása meghaladhatja a jegybanki alapkamat tízszeresét.
Az egyoldalú szerződésmódosítások kapcsán volt jelentősebb kifogásunk, hiszen ebben a törvényjavaslatban is szabályozva lett a hitelintézeti törvényen keresztül az a kérdés, épp az előző törvényjavaslatban volt egy nagyobb szabású szabályozása. A hozzászólásomban majd ezt szeretném jobban kifejteni, most erre már nem lesz idő. Illetve még egy érdekes kérdés merült fel, mégpedig a vonatkozásban, az államtitkár úr részéről is elhangzott, hogy a büntetett előéletre vonatkozó szabályozás át lett vezetve a törvényen, illetve a különböző törvényi helyeken, és felmerült az, hogy például a Magyar Fejlesztési Bank esetében ez a törvényi szabályozás, ez az újfajta törvényi szabályozás enyhébb kritériumokat határoz meg a meglévő szabályoknál, ez pedig azért mindenesetre érdekes gondolatokra adhat okot, ráadásul ennek a szabályozásnak a szervezeti és működési szabályon keresztül kell majd érvényt juttatni.
Úgy gondolom tehát, nem feltétlenül az lehet, illetve annak kell lenni a törvényalkotó feladatának, hogy kevésbé szigorú szabályokat határozzon meg például a büntetlen előéletre vonatkozóan is. Megítélésem szerint épp az irányba kellene menni, hogy az eddigi szigorúságból ne engedjünk, hiszen ez szolgálja a pénzügyi rendszer stabilitását, és ez szolgálja a fogyasztók érdekeit is.
Mindezek figyelembevételével megítélésünk szerint ez a törvényjavaslat nem támogatható jelen formájában. Köszönöm szépen, elnök úr, a szólást.

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir