KELLER LÁSZLÓ

Full text search

KELLER LÁSZLÓ
KELLER LÁSZLÓ, a költségvetési, pénzügyi és számvevőszéki bizottság előadója: Köszönöm szépen a szót. Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Államtitkár Úr! A költségvetési bizottságban ezen törvényt is nagy többséggel általános vitára alkalmasnak találtuk, 16 igen és 4 nem szavazat kísérte a véleményalkotást.
A bizottsági vitában ennek ellenére hangot adtunk annak, hogy bizony nincsenek könnyű helyzetben a jogalkalmazók akkor, amikor a pénzügyi tárgyú törvények között el kell igazodni. Ez, őszintén meg kell mondani, nekünk is nagyon kemény munkát jelent, hogy lényegében egymáshoz közel álló tárgyú törvények módosításában, adott esetben két-három törvényben egyidejűleg módosítva hitelintézeti törvényt vagy más törvényt is... - tehát ezt mindenképpen a bizottsági ülésen szóvá tettük.
Természetesen a törvény benyújtásának indokoltságát nem lehet vitatni, államtitkár úr erről részletesen szólt. Az persze jó lenne, ha mondjuk, a kötelező gépjárműfelelősség-biztosításról szóló törvényhez, amit nem olyan régen alkottunk meg, nem kellene hozzányúlni. Jó lenne az, ha a pénzforgalmi szolgáltatás nyújtásáról szóló törvényhez - amit nem olyan régen alkottunk meg - nem kellene hozzányúlni. De miután például ez a törvény is kell hogy igazodjon az európai uniós irányelvekhez, és az irányelvek kihirdetése később került megvalósításra, mint ahogy mi 2009. július 18-án elfogadtuk, illetve kihirdetésre került a pénzforgalmi szolgáltatás nyújtásáról szóló törvény; tehát indokolt nyilván azokat a különbségeket, amelyek a hirdetett irányelvekben megjelentek, és még nem tudtuk figyelembe venni a törvényalkotásunk során júliusban, ezek miatt szükséges ismételten megnyitni olyan törvényt, amelyhez nem olyan régen nyúltunk hozzá. Ilyennek tartom a csődtörvényt is, de nyilvánvalóan azért, hogy a moratórium alatt a nettósítási igények és annak biztosítékai érvényesíthetők legyenek, nyilván szükséges a csődtörvény módosítása is. Ahogy arról már Molnár László képviselőtársam szólt, tavasszal a hitelintézetekről szóló törvényt módosítottuk az egyoldalú szerződésmódosításokkal kapcsolatban. Tavasszal ezzel kapcsolatban léptünk, most ismét szükséges lépni. Ez persze mind a hitelfelvevők érdekét szolgálja.
Az is természetes, hogy ha egyszer az Európai Unió kötelezettségszegési eljárást indít velünk szemben, akkor azoknak a feltételeknek meg kell felelni, hogy ez az eljárás megszűnjön. Reméljük, hogy a most tárgyalt törvényjavaslattal eleget tudunk tenni azoknak a követelményeknek, amelyeknek eddig nem feleltünk meg. Az Alkotmánybíróság döntése következtében nagyon sok törvényen át kell vezetni a bűnügyi nyilvántartással összefüggő korrekciókat, hiszen egy olyan érzékeny terület szabályrendszeréről van szó, ahol a büntetett előélet igazolása egy fontos kérdés.
A bizottsági vitában szóba került többek között az egyoldalú szerződésmódosítás kérdése. Mi fontosnak tartjuk azt, hogy a fennálló szerződésekre is kerüljön kiterjesztésre a módosítás. Ez tulajdonképpen szinkronban van a tavaszi döntésünkkel, hiszen tavasszal is, amikor ehhez a kérdéshez hozzányúltunk, akkor ez már a fennálló szerződéseket is érintette, úgyhogy módosító indítványokkal nyilván ezt a korrekciót el kell végezni.
Az is szóba került a bizottsági vitában, hogy a kamaton kívüli díjak, jutalékok, költségek csak a KSH éves fogyasztói árindexe mértékével emelkedjenek, és akkor, amikor bármilyen emelésre kerül sor, ott az ok-okozati összefüggés kifejtésre kerüljön. Mi fontosnak tartjuk azt, hogy a magatartási kódex szabályaiból amit csak lehet, emeljünk be a törvénybe, és ami nem kerül beemelésre, az nyilvánvalóan a továbbiakban más szempontok szerint kerül kötelezően figyelembevételre.
A bizottsági vitában a THM kérdése, a plafon megfogalmazása szintén szóba került. Voltak, akik felvetették, hogy miért nem kamatplafont számolunk. Meggyőződésem, hogy a történet még nem ért véget, még további módosításokra lesz szükség ezen a területen (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.), hiszen látható módon a 70 százalékos THM-határba nem fér bele minden termék, tehát úgy gondolom, hogy ezt szükséges módosítani.
És még csak egy gondolat: én is a bizottsági vita alapján is megerősítem, hogy feltétlenül szükséges a közvetítői tevékenységek szabályozásáról módosító indítványban (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.) még rendelkeznünk.
Köszönöm szépen elnök úrnak a türelmét. (Taps az MSZP soraiban.)
(16.40)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir